Pyttipanna

Introduktion och förberedelse

Min variant samt tips på klassikern pyttipanna med tärnat kött, potatis och lök serverat med ägg och rödbetor.

    Serveringsförslag

    Klassiska tillbehör till pyttipanna är:

    • Stekt ägg - du kan steka ägg med solsidan upp eller vändsteka dem. Fråga den som ska äta hur de vill ha sitt ägg. Ett eller två ägg är vanligt.
    • Inlagda rödbetor, pressgurka eller saltgurka serveras till. Överkurs är att lägga in egna rödbetor, göra egen pressgurka eller saltgurka till.
    • Dijonsenap och/eller Worcestershiresås passar också till.
    • Jag serverade även med en grönsallad och en tomatsallad till på bilden.

    Snabbinlagda rödbetor

    Inlagda rödbetor byter jag ibland mot färdigkokta vacuumförpackade rödbetor som jag tärnar grovt och toppar med lite balsamvinäger eller valfri vinäger, salt och svartpeppar.

    Val av kött

    • Pyttipanna är en klassisk resträtt och till pytten användes förr ofta rester av söndagssteken.
    • Pyttipanna kan göras med allt från kokt och stekt kött som stek, oxfilé till kyckling, korv, köttfärs, kassler, falukorv, köttbullar och skinka med mera.
    • Viltkött som ren, älg, rådjur med mera blir också mycket gott att tärna och steka i pyttipanna.
    • Man kan även blanda och laga pyttipanna med de rester man har hemma - kött, korv och så vidare.

    Varianter

    • Tillsätt tärnade rotfrukter som kålrot, rotselleri, palsternacka och morot.
    • Byt vanlig potatis mot färskpotatis om du har rester på kokt färskpotatis.
    • Tillsätt ost i tärningar för ostpytt.
    • Tillsätt 300 gram tärnad färsk svamp som champinjoner, kantareller, karljohan eller annan matsvamp. Finns även fryst blandad svamp man kan ha i. Fräs först i en torr panna så svampen tappar vätska och blanda sedan i pytten på slutet.
    • Tillsätt tärnad vitkål, salladskål, spetskål, blomkål eller grönkål. Fräs i lite olivolja, slå på någon dl vatten och koka mjuk under lock i 10 minuter innan du blandar i pytten.
    • Tillsätt kokta linser och/eller bönor som svarta bönor, adzukibönor eller gröna sojabönor.
    • Tillsätt majs på burk funkar också. Vänd i och låt bli varmt på slutet.
    • Fräs och blanda i tärnad paprika, zucchini och/eller aubergine.
    • Tillsätt strimlad purjolök, gräslök och/eller rödlök.

    Vegopytt

    Eller laga utan kött till vegopytt med Quorn-bitar, tofu, sojabitar eller sojakorv.

    • Smaksätt med hackad vitlök; hackad chili som röd chilifrukt eller chiliflakes; hackade örter som dragon.

    Stuvad pytt

    Pyttipannan kan också stuvas i ljus sås eller grädde. Enklast är att tillsätta någon dl grädde samt 1-2 msk crème fraiche. Koka ihop några minuter till önskad tjocklek. Smaka av med lite soja och Dijonsenap.

    Pytt på enkelt vis

    Använd fryst tärnad potatis och fryst hackad lök om du inte har tid eller vill hacka allt själv.

    Pytt utan potatis

    Ersätt potatis - om du äter LCHF exempelvis - med andra grönsaker som tärnad kål, zucchini, blomkål eller kokta bönor - man kan blanda svarta, adzuki och vita bönor.

    Eller gör pytten med rester av kokt ris - ett förslag är Nasi Goreng eller med kokta nudlar till Bami Goreng.

    4 portioner pyttipanna

    • Förberedelse: 10 min
    • Tillagning: 30 min
    • Klart på: 40 min

    Ingredienser

    • 800 gram rå eller kokt potatis, ca 10 fasta potatisar - förslagsvis Asterix.
    • 2 medelstora gula lökar eller rödlök
    • 4-5 dl stekt eller kokt kött eller korv i tärningar. Ca 300-400 gram. Eller sojabitar.
    • 2 msk smör
    • 2 msk matolja som solrosolja, rapsolja eller majsolja
    • 0,5 tsk salt
    • 1 krm svart- eller vitpeppar
    • 4 ägg till servering

    Tillagning

    1. MED RÅ POTATIS: Skala och tärna potatis i ca 1x1 cm stora tärningar. Skölj potatisen i ett durkslag. Skaka av vattnet och torka den gärna lätt med lite papper eller en handduk.
    2. Stek potatisen i 1 msk olja och 1 msk smör 8-10 minuter på lite över medelvärme. De ska få lite färg och bli lite mjuka. Vänd då och då med en stekspade. Lägg över i en bunke, skål, ugnsform eller stor stekgryta.
    3. Skala och hacka löken fint.
    4. Stek löken mjuk i 5 minuter mjuk i resten av oljan och smöret på lite över medelvärme. Lägg över med potatisen.
    5. Tärna kött, korv eller sojabitar i ca 1x1 cm tärningar.
    6. Bryn kött, korv eller sojabitar i samma panna där du stekt löken så den får färg på hög värme några minuter runt om. Salt och peppra under tiden.
    7. Blanda kött, lök och potatis i en stor panna, ugnsform eller stekgryta.
    8. Smaksätt med salt och peppar.
    9. MED KOKT POTATIS: Skär potatisen i ca 1x1 cm tärningar. Stek potatisen så den blir varm och får färg några minuter på lite över medelvärme i en msk smör och en msk olja. Följ sedan receptet som med rå potatis.
    10. Stek äggen i lite smör eller olja om du vill ha det till.
    11. Servera pyttipannan med ägg och rödbetor. Stark dijonsenap, worchestersås, saltgurka och ev. grönsallad samt tomatskivor är gott till pyttipanna.
    E-mail
    Medel: 3.8 (5 röster)

    Uppskattat näringsvärde per portion: 686 kcal

    Publicerat: , Uppdaterat: 2020-10-29

    Tillbehör och liknande recept: