Pyttipanna

I recept till svensk pyttipanna användes förr ofta rester av söndagssteken.
Pyttipanna kan göras med allt från kokt och stekt kött till kyckling, korv, köttfärs, kassler och skinka. Eller utan som vegopytt, kanske med Quorn eller sojakorv.
Potatisen kan varieras med rotfrukter, linser och bönor; löken med purjolök, rödlök och vitlök.
Pyttipannan kan också stuvas i ljus sås och smaksättas med stark fransk senap, buljongtärning och/eller soja.
Klassiska tillbehör till pyttipanna är stekt ägg, inlagda rödbetor och saltgurka. Dijonsenap, Worcestershiresås samt
grönsallad och tomater är också gott till.
Stek ett eller två ägg till varje portion.

4 portioner pyttipanna

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 10 fasta potatisar, förslagsvis Asterix
  • 2 gula lökar
  • 5 dl stekt eller kokt kött, tärnat. Vidare alternativ är korv, kassler eller kyckling.
  • 3 msk smör och 3 msk olja
  • 0,5 tsk salt och 2 krm vitpeppar
  • 4 ägg

Tillagning

  1. Skala och tärna potatisen ca 1x1 cm stora. Skölj potatisen i ett durkslag. Skaka av vattnet och torka den gärna lätt med lite papper eller en handduk.
  2. Stek potatisen mjuk i olja och smör ca 20 minuter. Vänd då och då med en stekspade.
  3. Skala och hacka löken fint.
  4. Stek löken mjuk i smör och olja ca 10 minuter på medelvärme. Lägg över i en skål.
  5. Tärna och bryn köttet i några minuter. Lägg över med löken.
  6. Blanda kött, lök och potatis.
  7. Smaksätt med salt och peppar.
  8. Stek ägg i smör eller olja om du vill ha det till.
  9. Servera pyttipannan med ägg och rödbetor. Stark dijonsenap, worchestersås, saltgurka och ev. grönsallad samt tomatskivor är gott till pyttipanna.
E-mail
Medel: 2.5 (2 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer