Pyttipanna

Introduktion och förberedelse

I recept till svensk pyttipanna användes förr ofta rester av söndagssteken.

Pyttipanna kan göras med allt från kokt och stekt kött som stek, oxfilé till kyckling, korv, köttfärs, kassler, falukorv, köttbullar och skinka med mera.

Man kan även blanda och laga pyttipanna med de rester man har hemma - kött, korv och så vidare.

Eller laga utan kött till vegopytt med Quorn-bitar, tofu, sojabitar eller sojakorv.

Serveringsförslag

Klassiska tillbehör till pyttipanna är stekt ägg, inlagda rödbetor, pressgurka eller saltgurka. Dijonsenap, Worcestershiresås samt grönsallad och tomater är också gott till.

Stek ett eller två ägg till varje portion.

Stuvad pytt

Pyttipannan kan också stuvas i ljus sås eller grädde och smaksättas med stark fransk dijon-senap och/eller soja.

Enklast är att tillsätt någon dl grädde eller sojagrädde samt ev någon msk creme fraiche och kokar upp och rör ihop samt smaka av med lite soja och dijon-senap.

Pytt på enkelt vis

Använd fryst tärnad potatis och fryst hackad lök om du inte har tid eller vill hacka allt själv.

Pytt utan potatis

Ersätt potatis - om du äter LCHF exempelvis - med andra grönsaker som tärnad kål, zucchini, blomkål eller kokta bönor - man kan blanda svarta, adzuki och vita bönor.

Eller gör pytten med rester av kokt ris - ett förslag är Nasi Goreng eller med kokta nudlar till Bami Goreng.

Alternativ till inlagda rödbetor

Inlagda rödbetor byter jag ibland mot färdigkokta vacuumförpackade rödbetor som jag tärnar grovt och toppar med lite balsamvinäger. Sen brukar jag strimla lite stjälkselleri på rödbetorna och lite delade cocktailtomater till.

Variationer på pytt:

  • Tillsätt tärnade rotfrukter som kålrot, rotselleri, palsternacka och morot.
  • Byt vanlig potatis mot färskpotatis om du har rester på kokt färskpotatis.
  • Tillsätt ost i tärningar för ostpytt.
  • Tillsätt 300 gram tärnad färsk svamp som champinjoner, kantareller, karljohan eller annan matsvamp. Finns även fryst blandad svamp man kan ha i. Fräs först i en torr panna så svampen tappar vätska och blanda sedan i pytten på slutet.
  • Tillsätt tärnad vitkål, salladskål, spetskål, blomkål eller grönkål. Fräs i lite olivolja, slå på någon dl vatten och koka mjuk under lock i 10 minuter innan du blandar i pytten.
  • Tillsätt kokta linser och/eller bönor som svarta bönor, adzukibönor eller gröna sojabönor.
  • Tillsätt majs på burk funkar också. Vänd i och låt bli varmt på slutet.
  • Fräs och blanda i tärnad paprika, zucchini och/eller aubergine.
  • Tillsätt strimlad purjolök, gräslök och/eller rödlök.
  • Smaksätt med hackad vitlök; hackad chili som röd chilifrukt eller chiliflakes; hackade örter som dragon.

4 portioner pyttipanna

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 800 gram rå eller kokt potatis, ca 10 fasta potatisar - förslagsvis Asterix.
  • 2 medelstora gula lökar eller rödlök
  • 4-5 dl stekt eller kokt kött eller korv i tärningar. Ca 300-400 gram. Eller sojabitar.
  • 2 msk smör
  • 2 msk matolja som solrosolja, rapsolja eller majsolja
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svart- eller vitpeppar
  • 4 ägg till servering

Tillagning

  1. MED RÅ POTATIS: Skala och tärna potatis i ca 1x1 cm stora tärningar. Skölj potatisen i ett durkslag. Skaka av vattnet och torka den gärna lätt med lite papper eller en handduk.
  2. Stek potatisen i 1 msk olja och 1 msk smör 8-10 minuter på lite över medelvärme. De ska få lite färg och bli lite mjuka. Vänd då och då med en stekspade. Lägg över i en bunke, skål, ugnsform eller stor stekgryta.
  3. Skala och hacka löken fint.
  4. Stek löken mjuk i 5 minuter mjuk i resten av oljan och smöret på lite över medelvärme. Lägg över med potatisen.
  5. Tärna kött, korv eller sojabitar i ca 1x1 cm tärningar.
  6. Bryn kött, korv eller sojabitar i samma panna där du stekt löken så den får färg på hög värme några minuter runt om. Salt och peppra under tiden.
  7. Blanda kött, lök och potatis i en stor panna, ugnsform eller stekgryta.
  8. Smaksätt med salt och peppar.
  9. MED KOKT POTATIS: Skär potatisen i ca 1x1 cm tärningar. Stek potatisen så den blir varm och får färg några minuter på lite över medelvärme i en msk smör och en msk olja. Följ sedan receptet som med rå potatis.
  10. Stek äggen i lite smör eller olja om du vill ha det till.
  11. Servera pyttipannan med ägg och rödbetor. Stark dijonsenap, worchestersås, saltgurka och ev. grönsallad samt tomatskivor är gott till pyttipanna.
E-mail
Medel: 3.3 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 686 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-06-19

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Följ på Youtube, Facebook och sociala medier

Prenumerera på min Youtube-kanal och kolla in mina receptfilmer. Följ på Facebook, Instagram och Pinterest för säsongstips och nya recept.

Läs mer

Gör din egen mozzarella

Gör din egen mozzarellaost från grunden. Det är lättare än man tror och den blir mycket god.

Läs mer

Recept