Pyttipanna

I recept till svensk pyttipanna användes förr ofta rester av söndagssteken. Pyttipanna kan göras med allt från kokt och stekt kött till kyckling, korv, köttfärs, kassler och skinka. Eller utan som vegopytt, kanske med Quorn eller sojakorv.

Klassiska tillbehör till pyttipanna är stekt ägg, inlagda rödbetor, pressgurka eller saltgurka. Dijonsenap, Worcestershiresås samt grönsallad och tomater är också gott till. Stek ett eller två ägg till varje portion.

Pyttipannan kan också stuvas i ljus sås eller grädde och smaksättas med stark fransk dijon-senap och/eller soja. Enklast är att tillsätt någon dl grädde eller sojagrädde samt ev någon msk creme fraiche och kokar upp och rör ihop samt smaka av med lite soja och dijon-senap.

Förenklingar och tips:

  • Använd fryst tärnad potatis och fryst hackad lök om du inte har tid eller vill hacka allt själv.
  • Dryga ut pytten eller ersätt potatis (om du äter LCHF exempelvis) med andra grönsaker som tärnad kål, blomkål eller rotfrukter.
  • Inlagda rödbetor byter jag ibland mot färdigkokta vacuumförpackade rödbetor som jag tärnar grovt och toppar med lite balsamvinäger. Sen brukar jag strimla lite stjälkselleri på rödbetorna och ha lite delade cocktailtomater till.

Variationer som är gott i pytt:

  • Tärnade rotfrukter som kålrot, rotselleri, palsternacka och morot.
  • Tärnad vitkål, salladskål, spetskål, blomkål eller grönkål. Fräs i lite olivolja, slå på någon dl vatten och koka mjuk under lock i 10 minuter innan du blandar i pytten.
  • Tillsätt kokta linser och/eller bönor som svarta bönor, adzukibönor eller gröna sojabönor. Majs på burk funkar också. Vänd i och låt bli varmt på slutet.
  • Fräs och blanda i tärnad paprika, zucchini och/eller aubergine.
  • Tillsätt strimlad purjolök, gräslök och/eller rödlök.
  • Smaksätt med hackad vitlök; hackad chili som röd chilifrukt eller chiliflakes; hackade örter som dragon.

4 portioner pyttipanna

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 10 fasta potatisar, förslagsvis Asterix
  • 2 gula lökar
  • 5 dl stekt eller kokt kött, tärnat. Vidare alternativ är korv, kassler eller kyckling.
  • 3 msk smör och 3 msk olja
  • 0,5 tsk salt och 2 krm vitpeppar
  • 4 ägg

Tillagning

  1. Skala och tärna potatisen ca 1x1 cm stora. Skölj potatisen i ett durkslag. Skaka av vattnet och torka den gärna lätt med lite papper eller en handduk.
  2. Stek potatisen mjuk i olja och smör ca 20 minuter. Vänd då och då med en stekspade.
  3. Skala och hacka löken fint.
  4. Stek löken mjuk i smör och olja ca 10 minuter på medelvärme. Lägg över i en skål.
  5. Tärna och bryn köttet i några minuter. Lägg över med löken.
  6. Blanda kött, lök och potatis.
  7. Smaksätt med salt och peppar.
  8. Stek ägg i smör eller olja om du vill ha det till.
  9. Servera pyttipannan med ägg och rödbetor. Stark dijonsenap, worchestersås, saltgurka och ev. grönsallad samt tomatskivor är gott till pyttipanna.
E-mail
Medel: 2.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer