Pyttipanna

I recept till svensk pyttipanna användes förr ofta rester av söndagssteken.
Pyttipanna kan göras med allt från kokt och stekt kött till kyckling, korv, köttfärs, kassler och skinka. Eller utan som vegopytt, kanske med Quorn eller sojakorv.
Potatisen kan varieras med rotfrukter, linser och bönor; löken med purjolök, rödlök och vitlök.
Pyttipannan kan också stuvas i ljus sås och smaksättas med stark fransk senap, buljongtärning och/eller soja.
Klassiska tillbehör till pyttipanna är stekt ägg, inlagda rödbetor och saltgurka. Dijonsenap, Worcestershiresås samt
grönsallad och tomater är också gott till.
Stek ett eller två ägg till varje portion.

4 portioner pyttipanna

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 10 fasta potatisar, förslagsvis Asterix
  • 2 gula lökar
  • 5 dl stekt eller kokt kött, tärnat. Vidare alternativ är korv, kassler eller kyckling.
  • 3 msk smör och 3 msk olja
  • 0,5 tsk salt och 2 krm vitpeppar
  • 4 ägg

Tillagning

  1. Skala och tärna potatisen ca 1x1 cm stora. Skölj potatisen i ett durkslag. Skaka av vattnet och torka den gärna lätt med lite papper eller en handduk.
  2. Stek potatisen mjuk i olja och smör ca 20 minuter. Vänd då och då med en stekspade.
  3. Skala och hacka löken fint.
  4. Stek löken mjuk i smör och olja ca 10 minuter på medelvärme. Lägg över i en skål.
  5. Tärna och bryn köttet i några minuter. Lägg över med löken.
  6. Blanda kött, lök och potatis.
  7. Smaksätt med salt och peppar.
  8. Stek ägg i smör eller olja om du vill ha det till.
  9. Servera pyttipannan med ägg och rödbetor. Stark dijonsenap, worchestersås, saltgurka och ev. grönsallad samt tomatskivor är gott till pyttipanna.
E-mail
Medel: 2.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer