Renstek med kantarellsås

Här i lagad i ugn till 64 grader innertemperatur. Servera med valfria tillbehör som ex. kokt potatis, pressad potatis, rostade rotfrukter, klyftpotatis, tagliatelle, råris eller valfritt tillbehör.
Stektemperaturen ska vara 64 grader för medium kött - använd en stektermometer. Blodigt är runt 55 och välstekt vid 70 grader.
Annat gott till är inlagd gurka, lingon, vinbärsgele, saltgurka osv. Samt grönsaker som kokt broccoli, brysselkål, blomkål, morot, grönsallad, tomatsallad osv.

6 portioner renstek med kantarellsås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim 10 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 900 gram renstek
  • 1 msk smör
  • 3 krm salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 10 enbär
  • 1 gul lök
  • 2 morötter
  • 5 dl vatten
  • Kantarellsås: 400 gram kantareller
  • 3 msk smör
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 2 dl steksky
  • 4 dl grädde
  • 2 msk vetemjöl
  • 4 msk creme fraiche
  • Tillbehör: 2 dl vinbärsgelé eller lingonsylt
  • 4 port pressgurka
  • 1 dl hackad persilja eller gräslök till garnering
  • 4 port tillbehör som kokt potatis, pressad potatis, klyftpotatis eller valfritt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skala och klyfta lök.
  3. Skala och skär morot i grova bitar.
  4. Bind gärna upp steken med lite bomullssnöre så att den håller fin rund form.
  5. Bryn rensteken runt om. Salta och peppra steken runt om.
  6. Lägg steken i en ugnsform och tillsätt enbär, lök och morot.
  7. Sätt i en stektermometer.
  8. Täck med folie eller lock och stek på medelvärme tills rensteken har en innertemperatur på 64 grader. Det tar runt en timme.
  9. Efter en halvtimme kan du börja laga kantarellsås och önskade tillbehör.
  10. Kantarellsås: Rensa kantarellerna och skär i bitar.
  11. Fräs dem i en torr panna några minuter.
  12. Tillsätt smör och fräs några minuter med salt och peppar.
  13. Häll på 1 dl grädde och låt puttra i några minuter. Ställ åt sidan.
  14. Rör ut mjöl i 3 dl grädde (resten av grädden) i en skål. Mät upp steksky från rensteken i en såskastrull och vispa ner grädden med vetemjölet.
  15. Koka upp under omrörning, tillsätt svampen och låt koka i minst 5 minuter.
  16. Ta av från värmen och tillsätt creme fraiche samt smaka av med soja, salt och peppar. Håll varmt till servering.
  17. Rensteken: Ta av rensteken från värmen när den nått 64 grader och lägg upp steken att vila på en skärbräda eller tallrik. Låt den gärna vila några minuter.
  18. Skär upp steken med en vass kniv i så tunna skivor du kan. Skär mot köttfibrerna. Lägg upp rensteken på fat och häll kantarellstuvningen över.
  19. Garnera med flingsalt, svartpeppar samt hackad gräslök eller persilja. Samt servera med önskade tillbehör. Vinbärsgelé är också gott till.
E-mail
Medel: 2.7 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Lär dig laga hemgjord pasta

Mjöl, ägg och vatten är lika med pasta. Bara att knåda ihop och kavla ut. Forma eller fyll. Koka och njut med massor av parmesan. Svårare än så är det inte. - Ja okej, lite recept och tips från mitt besök på pastakurs i italienska Bologna kan du få också. 

Läs mer