Renstek med viltsås

Renstek med viltsås på stekskyn, stuvade trattkantareller, palsternacksmos och vinbärsgelé.
Rensteken är lätt att laga och blir saftig och god i en stekgryta. På stekskyn får man en jättegod viltsås.
Här en variant och recept på lyxig renstek med extra allt - två såser, mos, grönsaker och gelé. Du kan även välja andra tillbehör efter tycke.

6 portioner renstek med viltsås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim 20 min
  • Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser

  • 900 gram renstek
  • 1 msk smör
  • 3 krm salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 10 enbär
  • 1 gul lök
  • 2 morötter
  • 5 dl vatten
  • Potatismos med palsternacka: 700 gram potatis
  • 300 palsternackor
  • 50 gram smör
  • 2 dl mjölk
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Stuvade trattkantareller: 3 dl torkade trattkantareller
  • 3 msk smör
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 2 dl steksky
  • 4 dl grädde
  • 2 msk vetemjöl
  • 4 msk creme fraiche
  • Viltsås: 2 msk vetemjöl
  • 40 gram smör
  • 2,5 dl steksky
  • 1 dl grädde
  • 1 dl rödvin
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Tillbehör: 2 dl vinbärsgelé
  • 400 gram broccoli
  • 1 dl hackad persilja eller gräslök till garnering

Tillagning

  1. Lägg de torkade trattkantarellerna i en skål och täck med vatten i 20 minuter.
  2. Skala och klyfta lök.
  3. Skala och skär morot i grova bitar.
  4. Bind gärna upp steken med lite bomullssnöre så att den håller fin rund form.
  5. Värm en stekgryta och bryn rensteken runt om.
  6. Salta och peppra steken runt om.
  7. Tillsätt enbär, lök och morot.
  8. Sätt i en stektermometer och stek på medelvärme tills rensteken har en innertemperatur på 64 grader. Det tar runt en timme.
  9. Förbered och laga önskade tillbehör som stuvade kantareller samt potatismos med palsternacka nedan:
  10. Potatismos med plasternacka: Skala potatis och palsternackor och skär i grova bitar.
  11. Koka potatis och palsternacka med några krm salt mjuka i ca 20 minuter.
  12. Mosa potatisen med en potatisstöt och tillsätt smör, mjölk samt smaka av med salt och peppar. Håll varmt.
  13. Stuvade trattkantareller: Häll av vattnet från kantarellerna och lägg i en stekpanna. Fräs tills det mesta vattnet ångat bort.
  14. Tillsätt smör och fräs några minuter med salt och peppar.
  15. Häll på 1 dl grädde och låt puttra i några minuter. Ställ åt sidan.
  16. Rör ut mjöl i 3 dl grädde (resten av grädden) i en skål. Mät upp steksky från rensteken i en såskastrull och vispa ner grädden med vetemjölet.
  17. Koka upp under omrörning, tillsätt svampen och låt koka i minst 5 minuter.
  18. Ta av från värmen och tillsätt creme fraiche samt smaka av med soja, salt och peppar. Håll varmt till servering.
  19. Rensteken: Ta av rensteken från värmen när den nått 64 grader och lägg upp steken att vila på en skärbräda eller tallrik. Slå in den i folie.
  20. Plocka upp morot och lök eller sila skyn. Använd skyn till viltsåsen.
  21. Viltsås: fräs mjöl i smör och rör ut det. Tillsätt steksky, grädde, vin och låt koka i fem minuter. Smaka av med soja, salt och peppar.
  22. Skär upp steken med en vass kniv i så tunna skivor du kan. Skär mot köttfibrerna.
  23. Lägg upp rensteken på fat, garnera gärna med lite sky och hackad gräslök eller persilja samt servera med önskade tillbehör.
E-mail
Inga röster än

Picknickens dag 22 maj

Låt oss göra picknickensdag till en riktig helgdag! Vägra jobb och ut i det fria med en macka, kakor och kaffe ;)

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Dax för rabarber

Nu kommer den första späda, mjälla och goda rabarbern upp. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer