Renstek med viltsås

Renstek med viltsås på stekskyn, stuvade trattkantareller, palsternacksmos och vinbärsgelé.
Rensteken är lätt att laga och blir saftig och god i en stekgryta. På stekskyn får man en jättegod viltsås.
Här en variant och recept på lyxig renstek med extra allt - två såser, mos, grönsaker och gelé. Du kan även välja andra tillbehör efter tycke.

6 portioner renstek med viltsås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim 20 min
  • Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser

  • 900 gram renstek
  • 1 msk smör
  • 3 krm salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 10 enbär
  • 1 gul lök
  • 2 morötter
  • 5 dl vatten
  • Potatismos med palsternacka: 700 gram potatis
  • 300 palsternackor
  • 50 gram smör
  • 2 dl mjölk
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Stuvade trattkantareller: 3 dl torkade trattkantareller
  • 3 msk smör
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 2 dl steksky
  • 4 dl grädde
  • 2 msk vetemjöl
  • 4 msk creme fraiche
  • Viltsås: 2 msk vetemjöl
  • 40 gram smör
  • 2,5 dl steksky
  • 1 dl grädde
  • 1 dl rödvin
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Tillbehör: 2 dl vinbärsgelé
  • 400 gram broccoli
  • 1 dl hackad persilja eller gräslök till garnering

Tillagning

  1. Lägg de torkade trattkantarellerna i en skål och täck med vatten i 20 minuter.
  2. Skala och klyfta lök.
  3. Skala och skär morot i grova bitar.
  4. Bind gärna upp steken med lite bomullssnöre så att den håller fin rund form.
  5. Värm en stekgryta och bryn rensteken runt om.
  6. Salta och peppra steken runt om.
  7. Tillsätt enbär, lök och morot.
  8. Sätt i en stektermometer och stek på medelvärme tills rensteken har en innertemperatur på 64 grader. Det tar runt en timme.
  9. Förbered och laga önskade tillbehör som stuvade kantareller samt potatismos med palsternacka nedan:
  10. Potatismos med plasternacka: Skala potatis och palsternackor och skär i grova bitar.
  11. Koka potatis och palsternacka med några krm salt mjuka i ca 20 minuter.
  12. Mosa potatisen med en potatisstöt och tillsätt smör, mjölk samt smaka av med salt och peppar. Håll varmt.
  13. Stuvade trattkantareller: Häll av vattnet från kantarellerna och lägg i en stekpanna. Fräs tills det mesta vattnet ångat bort.
  14. Tillsätt smör och fräs några minuter med salt och peppar.
  15. Häll på 1 dl grädde och låt puttra i några minuter. Ställ åt sidan.
  16. Rör ut mjöl i 3 dl grädde (resten av grädden) i en skål. Mät upp steksky från rensteken i en såskastrull och vispa ner grädden med vetemjölet.
  17. Koka upp under omrörning, tillsätt svampen och låt koka i minst 5 minuter.
  18. Ta av från värmen och tillsätt creme fraiche samt smaka av med soja, salt och peppar. Håll varmt till servering.
  19. Rensteken: Ta av rensteken från värmen när den nått 64 grader och lägg upp steken att vila på en skärbräda eller tallrik. Slå in den i folie.
  20. Plocka upp morot och lök eller sila skyn. Använd skyn till viltsåsen.
  21. Viltsås: fräs mjöl i smör och rör ut det. Tillsätt steksky, grädde, vin och låt koka i fem minuter. Smaka av med soja, salt och peppar.
  22. Skär upp steken med en vass kniv i så tunna skivor du kan. Skär mot köttfibrerna.
  23. Lägg upp rensteken på fat, garnera gärna med lite sky och hackad gräslök eller persilja samt servera med önskade tillbehör.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer