Renstek i gryta

Ett grundrecept på saftig och god renstek som steks i stekgryta med lök, morötter, enbär och svartpeppar. Du får en god sky som du kan göra sås på.
Goda tillbehör är rotfruktsgratäng, potatisgratäng, rostade rotfrukter, tagliatelle, kokt potatis, potatismos, potatismos med palsternacka med mera. Andra tillbehör är rårörda lingon, vinbärsgele och pressgurka.
Såser som passar att laga med stekskyn är kantarellsås, svampsås eller rödvinssås. Enkelt och gott till nedan recept är att fräsa 3 msk vetemjöl med 50 gram smör och tillsätta 5 dl steksky samt koka ihop med någon dl grädde, dl rödvin, tsk soja, salt och peppar (smaksätt ev. med messmör och gelé).
Sedan är det ju gott med grönsaker som kokt broccoli, blomkål, morot, brysselkål osv. En grönsallad eller tomatsallad passar också till.
Du behöver en järngryta eller stekgryta med lock.
Det går också bra att steka i en lergryta i ugnen. Eller i en ugnsform och täcka med folie. Det viktiga är att sätta i en stektermometer och ta ut steken när den är 64 grader (för medium stekt). Då är den lite rosa. Rött kött får du vid 55-60 samt välstekt upp mot 70 grader.
Räkna runt 155 gram olagad renstek per portion.
Laga en hel renstek oavsett vikt. Överbliven renstek kan man njuta dagen efter eller tärna till pyttipanna.

6 portioner renstek i gryta

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim 10 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 900 gram renstek
  • 1 msk smör
  • 3 krm salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 10 enbär
  • 1 gul lök
  • 2 morötter
  • 5 dl vatten

Tillagning

  1. Skala och klyfta lök.
  2. Skala och skär morot i grova bitar.
  3. Bind gärna upp steken med lite bomullssnöre så att den håller fin rund form.
  4. Värm en stekgryta och bryn rensteken runt om.
  5. Salta och peppra steken runt om.
  6. Tillsätt enbär, lök och morot.
  7. Sätt i en stektermometer och stek på medelvärme tills rensteken har en innertemperatur på 64 grader. Det tar runt en timme.
  8. Förbered och laga önskade tillbehör.
  9. Ta av från värmen och lägg upp steken att vila på en skärbräda eller tallrik. Minst 10 minuter eller medan du lagar sås.
  10. Plocka upp morot och lök eller sila skyn. Använd skyn till sås.
  11. Skär upp steken med en vass kniv i så tunna skivor du kan. Skär mot köttfibrerna.
  12. Lägg upp rensteken på fat, garnera gärna med lite sky och hackad gräslök eller persilja samt servera med önskade tillbehör.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Avokadofrossa!

Avokado till förrätt, varmrätt och efterrätt – här är en meny för vegos och en för veganer!

Detta material är sponsrat av ICA

Läs mer

Sponsrat

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Följ Receptfavoriter på sociala medier

Kolla in Receptfavoriters Facebook, Youtube-kanal, Instagram och Pinterest.

Längst ner på varje sida samt inne på varje recept hittar du länkarna till Receptfavoriter på sociala medier.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer