Renstek i gryta

Ett grundrecept på saftig och god renstek som steks i stekgryta med lök, morötter, enbär och svartpeppar. Du får en god sky som du kan göra sås på.
Goda tillbehör är rotfruktsgratäng, potatisgratäng, rostade rotfrukter, tagliatelle, kokt potatis, potatismos, potatismos med palsternacka med mera. Andra tillbehör är rårörda lingon, vinbärsgele och pressgurka.
Såser som passar att laga med stekskyn är kantarellsås, svampsås eller rödvinssås. Enkelt och gott till nedan recept är att fräsa 3 msk vetemjöl med 50 gram smör och tillsätta 5 dl steksky samt koka ihop med någon dl grädde, dl rödvin, tsk soja, salt och peppar (smaksätt ev. med messmör och gelé).
Sedan är det ju gott med grönsaker som kokt broccoli, blomkål, morot, brysselkål osv. En grönsallad eller tomatsallad passar också till.
Du behöver en järngryta eller stekgryta med lock.
Det går också bra att steka i en lergryta i ugnen. Eller i en ugnsform och täcka med folie. Det viktiga är att sätta i en stektermometer och ta ut steken när den är 64 grader (för medium stekt). Då är den lite rosa. Rött kött får du vid 55-60 samt välstekt upp mot 70 grader.
Räkna runt 155 gram olagad renstek per portion.
Laga en hel renstek oavsett vikt. Överbliven renstek kan man njuta dagen efter eller tärna till pyttipanna.

6 portioner renstek i gryta

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim 10 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 900 gram renstek
  • 1 msk smör
  • 3 krm salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 10 enbär
  • 1 gul lök
  • 2 morötter
  • 5 dl vatten

Tillagning

  1. Skala och klyfta lök.
  2. Skala och skär morot i grova bitar.
  3. Bind gärna upp steken med lite bomullssnöre så att den håller fin rund form.
  4. Värm en stekgryta och bryn rensteken runt om.
  5. Salta och peppra steken runt om.
  6. Tillsätt enbär, lök och morot.
  7. Sätt i en stektermometer och stek på medelvärme tills rensteken har en innertemperatur på 64 grader. Det tar runt en timme.
  8. Förbered och laga önskade tillbehör.
  9. Ta av från värmen och lägg upp steken att vila på en skärbräda eller tallrik. Minst 10 minuter eller medan du lagar sås.
  10. Plocka upp morot och lök eller sila skyn. Använd skyn till sås.
  11. Skär upp steken med en vass kniv i så tunna skivor du kan. Skär mot köttfibrerna.
  12. Lägg upp rensteken på fat, garnera gärna med lite sky och hackad gräslök eller persilja samt servera med önskade tillbehör.
E-mail
Inga röster än

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer