Marmelad

Alla mina recept på olika marmelader hittar du här - som citrusmarmelad, apelsinmarmelad, morotsmarmelad, marmelader med bär; frukt och blandningar med citrus samt mycket mera.

Tips för hållbar marmelad

Sterilisera gärna burkar och lock om du ska spara marmeladen längre tid. Då kan man också täcka marmeladen med lite smält paraffin - finns i sylthyllan och följ paketets anvisningar.

Vill du ha en extra hållbar marmelad kan man även tillsätta konserveringsmedel som natriumbensoat enligt paket.

Förvara svalt och mörkt. Öppnad burk förvaras i kylen.

Marmeladprov

Är du noga med att få en fast marmelad så är det en bra idé att göra ett pektinprov och se så att den stelnar tillräckligt innan du häller upp den på burkar. Jag tycker själv inte det gör så mycket om den blir lite lös - den går ju att använda ändå.

  1. Kontrollera om marmeladen stelnar genom att ta en msk och lägga på en kall liten tallrik och ställ i frysen några minuter.
  2. Ta ut och dra ett streck med en knivspets genom marmeladen. Rinner inte marmeladen ihop utan är har stelnat så är den bra. Är den för rinnig så kan du koka några minuter till. Gör om provet.
  3. Stelnar den inte då så får du tillsätta extra pektinpulver, citronsyra och socker. Blanda 1 tsk pektinpulver, 1 tsk citronsyra och 2 tsk socker i ett glas med lite av sylten. Rör sedan ut i resten av sylten och koka upp några minuter. Gör marmeladprovet igen.
  4. Upprepa tills marmeladen är fast.

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.

Pages