Fikonmarmelad

Hemgjord fikonmarmelad passar jättebra till fina ostbrickan såväl som frukostfrallan, scones eller fika. Marmeladen är lagad med torkade fikon. Du får ha lite framförhållning då fikonen ska ligga i blöt några timmar innan.

Här är marmeladen smaksatt med lite rosmarin och chili - det blir dock mycket gott med bara fikon och lite citron - så det är valfritt. Annat som passar att smaksätta fikonmarmelad med är en tsk riven färsk ingefära; en bit hel kanel eller en liten bit stjärnanis (lakritssmak). 

Marmeladen har en lång hållbarhet - sterilisera gärna burken om du ska spara marmeladen länge. Förvara den gärna svalt när den är öppnad. Förlag är att ta en begagnad glasburk med lock på 0,5 liter (eller två mindre) eller köpa en syltburk med lock. 

Istället för torkade fikon kan man ta färska fikon (räkna ca 500 gram). Det blir dock rätt dyrt om man inte har ett eget fikonträd. Skala, tärna och koka ihop fikonen med citron, rosmarin och chili (se nedan) i 3-4 minuter. Tillsätt sedan syltsockret (se mängd enligt paketet), rör om och häll upp i burk. 

5 dl fikonmarmelad

 • Förberedelse: 7 tim
 • Tillagning: 20 min
 • Klart på: 7 tim 20 min

Ingredienser

 • 180 gram torkade fikon
 • 1/4 citron
 • 180 gram syltsocker
 • 1 krm torkad rosmarin (valfritt)
 • 1/2 krm chiliflakes (valfritt)

Tillagning

 1. Lägg de torkade fikonen i en skål och täck med vatten. Ställ i kylen i blöt ca 7 timmar.
 2. Häll av fikonen och spara vätskan.
 3. Skär bort skaftet på varje fikon. Hacka dem sedan grovt - förslagsvis i 1x1 cm storlek. Eller den storlek du vill - fina bitar eller grova bitar.
 4. Lägg fikonen i en kastrull och fyll på med blötläggningsvattnet så det täcker fikonen. Tillsätt rosmarin och chili om du vill ha det i. Skölj citronen och riv en fjärdedel av skalet ner med fikonen. Pressa i citronsaft från en fjärdedel av citronen också.
 5. Koka på svag värme i 3 minuter under omrörning.
 6. Rör i syltsockret och koka ca 10 minuter till under omrörning till önskad tjocklek.
 7. Häll upp fikonmarmeladen i valfri burk.
E-mail
Medel: 5 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Kockens tips på liknande recept:

Lyckas med ostbrickan

Ost och vin kan vara så gott ihop. En god ostbricka med passande vin och tillbehör är en klassiker. Här...

Koka hemgjord sylt, marmelad eller gelé

Koka din egen hemgjorda sylt, marmelad eller gelé. Allt om att göra din egen sylt, marmelad eller gelé...

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer