Fikonmarmelad

Hemgjord fikonmarmelad passar jättebra till fina ostbrickan såväl som frukostfrallan, scones eller fika. Marmeladen är lagad med torkade fikon. Du får ha lite framförhållning då fikonen ska ligga i blöt några timmar innan.

Här är marmeladen smaksatt med lite rosmarin och chili - det blir dock mycket gott med bara fikon och lite citron - så det är valfritt. Annat som passar att smaksätta fikonmarmelad med är en tsk riven färsk ingefära; en bit hel kanel eller en liten bit stjärnanis (lakritssmak). 

Marmeladen har en lång hållbarhet - sterilisera gärna burken om du ska spara marmeladen länge. Förvara den gärna svalt när den är öppnad. Förlag är att ta en begagnad glasburk med lock på 0,5 liter (eller två mindre) eller köpa en syltburk med lock. 

Istället för torkade fikon kan man ta färska fikon (räkna ca 500 gram). Det blir dock rätt dyrt om man inte har ett eget fikonträd. Skala, tärna och koka ihop fikonen med citron, rosmarin och chili (se nedan) i 3-4 minuter. Tillsätt sedan syltsockret (se mängd enligt paketet), rör om och häll upp i burk. 

5 dl fikonmarmelad

 • Förberedelse: 7 tim
 • Tillagning: 20 min
 • Klart på: 7 tim 20 min

Ingredienser

 • 180 gram torkade fikon
 • 1/4 citron
 • 180 gram syltsocker
 • 1 krm torkad rosmarin (valfritt)
 • 1/2 krm chiliflakes (valfritt)

Tillagning

 1. Lägg de torkade fikonen i en skål och täck med vatten. Ställ i kylen i blöt ca 7 timmar.
 2. Häll av fikonen och spara vätskan.
 3. Skär bort skaftet på varje fikon. Hacka dem sedan grovt - förslagsvis i 1x1 cm storlek. Eller den storlek du vill - fina bitar eller grova bitar.
 4. Lägg fikonen i en kastrull och fyll på med blötläggningsvattnet så det täcker fikonen. Tillsätt rosmarin och chili om du vill ha det i. Skölj citronen och riv en fjärdedel av skalet ner med fikonen. Pressa i citronsaft från en fjärdedel av citronen också.
 5. Koka på svag värme i 3 minuter under omrörning.
 6. Rör i syltsockret och koka ca 10 minuter till under omrörning till önskad tjocklek.
 7. Häll upp fikonmarmeladen i valfri burk.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer