Citronmarmelad med syltsocker

Citronmarmelad kokt med syltsocker är lätt och snabb att göra. Med syltsocker får du en marmelad med lång hållbarhet och fin konsistens.

1,4 liter citronmarmelad med syltsocker

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 550 gram citroner, 4-5 stycken, helst eko
  • 4 dl vatten
  • 800 gram syltsocker

Tillagning

  1. Skölj och skrubba citronerna.
  2. Skär bort blomfästet och ev. fula delar.
  3. Dela dem i halvor och sedan klyftor. Strimla i små bitar. Lägg all citron i kastrullen inklusive saft och kärnor.
  4. Tillsätt vatten samt koka i 10 minuter.
  5. Tillsätt syltsocker samt koka upp. Rör så sockret löser upp sig.
  6. Koka sedan ytterligare 10 minuter på hög värme.
  7. Mixa marmeladen något med stavmixer till önskad storlek på skalbitarna.
  8. Plocka ut de kärnor du ser om du önskar det. De går även att ta bort när man äter marmeladen.
  9. Fördela marmeladen i rena burkar och sätt på lock. Låt svalna. Förvara mörkt och svalt. Öppnad burk förvaras i kylen.
Till marmeladen behöver du citroner, vatten och syltsocker.
Till marmeladen behöver du citroner, vatten och syltsocker.
Lägg hackade citroner, vatten och syltsocker i en kastrull.
Lägg hackade citroner, vatten och syltsocker i en kastrull.
Koka upp och koka sedan i 10 minuter på hög värme.
Koka upp och koka sedan i 10 minuter på hög värme. Om du vill kan du kolla så tempereraturen är 105 grader samt göra pektinprov.
Mixa om du vill marmeladen med stavmixer så du får så stora skalbitar du önskar.
Mixa om du vill marmeladen med stavmixer så du får så stora skalbitar du önskar.
Plocka upp kärnor om du önskar.
Plocka upp kärnor om du önskar.
Fördela marmeladen på rena burkar, sätt på lock och låt svalna. Förvara mörkt och svalt.
Fördela marmeladen på rena burkar, sätt på lock och låt svalna. Förvara mörkt och svalt.

Serveringsförslag

Citronmarmeladen passar att ha på rostat bröd, till ostbricka, mackor, scones, till frukost och så vidare.

Varianter

  • Istället för syltsocker kan du koka marmeladen med vanligt strösocker som är billigare.
  • Annat som passar i marmeladen är en bit stjärnanis, en liten kanelstång, några cm delad och urskrapad vaniljstång eller 20 gram skalad hackad färsk ingefära.
  • Du kan byta hälften av citronerna mot apelsin eller lime. Eller blanda med apelsin och grapefrukt för en citrusmarmelad.

Tips

  • Gör du citronsaft först av citronerna så kan du använda resterna av citronskalen till marmelad.
  • Köp helst ekologiska citroner. Skölj och borsta annars vanliga citroner noga med ljummet vatten då de troligen är besprutade.
  • Istället för att hacka citronerna för hand och sedan köra med stavmixer så kan du mixa citronklyftor i matberedare med kniv till en grov röra innan du kokar marmeladen.
  • Om du vill vara noggrann kan du kolla så att du kokar marmeladen till 105 grader samt göra ett pektinprov för att se att den stelnar. Men det ska ej behövas när du kokar med syltsocker som ger en bra konsistens direkt.
E-mail
Medel: 4.1 (15 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 47 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-08-30

Tillbehör och liknande: