Citronmarmelad med syltsocker
Citronmarmelad kokt med syltsocker är lätt och snabb att göra. Med syltsocker får du en marmelad med lång hållbarhet och fin konsistens.
Tillagning
- Skölj och skrubba citronerna.
- Skär bort blomfästet och ev. fula delar.
- Dela dem i halvor och sedan klyftor. Strimla i små bitar. Lägg all citron i kastrullen inklusive saft och kärnor.
- Tillsätt vatten samt koka i 10 minuter.
- Tillsätt syltsocker samt koka upp. Rör så sockret löser upp sig.
- Koka sedan ytterligare 10 minuter på hög värme.
- Mixa marmeladen något med stavmixer till önskad storlek på skalbitarna.
- Plocka ut de kärnor du ser om du önskar det. De går även att ta bort när man äter marmeladen.
- Fördela marmeladen i rena burkar och sätt på lock. Låt svalna. Förvara mörkt och svalt. Öppnad burk förvaras i kylen.
Serveringsförslag
Citronmarmeladen passar att ha på rostat bröd, till ostbricka, mackor, scones, till frukost och så vidare.
Varianter
- Istället för syltsocker kan du koka marmeladen med vanligt strösocker som är billigare.
- Annat som passar i marmeladen är en bit stjärnanis, en liten kanelstång, några cm delad och urskrapad vaniljstång eller 20 gram skalad hackad färsk ingefära.
- Du kan byta hälften av citronerna mot apelsin eller lime. Eller blanda med apelsin och grapefrukt för en citrusmarmelad.
Tips
- Gör du citronsaft först av citronerna så kan du använda resterna av citronskalen till marmelad.
- Köp helst ekologiska citroner. Skölj och borsta annars vanliga citroner noga med ljummet vatten då de troligen är besprutade.
- Istället för att hacka citronerna för hand och sedan köra med stavmixer så kan du mixa citronklyftor i matberedare med kniv till en grov röra innan du kokar marmeladen.
- Om du vill vara noggrann kan du kolla så att du kokar marmeladen till 105 grader samt göra ett pektinprov för att se att den stelnar. Men det ska ej behövas när du kokar med syltsocker som ger en bra konsistens direkt.
Uppskattat näringsvärde per portion: 47 kcal