Marmelad med äpple och päron
Marmelad med äpple och päron kokt med syltsocker samt smaksatt med lite vanilj, lime och calvados.
Tillagning
- Skölj äpplen och päron. De behöver ej skalas. Dela och skär bort kärnhuset. Skär i tärningar.
- Skölj lime och skär i små bitar.
- Lägg äpple, päron och lime i en tjockbottnad kastrull.
- Tillsätt vatten.
- Tillsätt vaniljpulver eller en halv vaniljstång. Dela och skrapa ur fröna först.
- Koka på medelvärme i 20 minuter. Rör då och då.
- Tillsätt calvados om du önskar det.
- Tillsätt syltsocker samt rör och koka upp. Koka i ytterligare 2 minuter. Ta upp ev. vaniljstång.
- Mixa sönder marmeladen något med en stavmixer om du önskar en mer finfördelad marmelad. Eller mosa ihop med en potatisstöt.
- Fördela marmeladen i rengjorda burkar och förslut med lock när den är varm.
- Förvara mörkt och svalt. Håller flera veckor.
- Öppnad burk förvaras i kylen.
Serveringsförslag
- God som vanlig marmelad till ostmackan, frukost, fika eller scones.
- Eller servera som fin marmelad till ostbrickan.
Tips
Välj helst ekologiska äpplen, päron samt lime.
Varianter
- Vanilj och calvados är valfritt att ha i.
- Lime kan bytas mot citron.
Uppskattat näringsvärde per portion: 48 kcal