Marmelad med äpple och päron

Marmelad med äpple och päron kokt med syltsocker samt smaksatt med lite vanilj, lime och calvados.

8 dl marmelad med äpple och päron

  • Förberedelse: 1 dag 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 1 dag 35 min

Ingredienser

  • 2 äpplen, ca 300 gram, 7,5 dl tärnade äpplen
  • 2 päron, ca 300 gram, 7,5 dl tärnade päron
  • 1 lime
  • 1 dl vatten
  • 3 dl syltsocker
  • 1 krm vaniljpulver eller 1/2 vaniljstång (valfritt)
  • 4 msk calvados (valfritt)

Tillagning

  1. Skölj äpplen och päron. De behöver ej skalas. Dela och skär bort kärnhuset. Skär i tärningar.
  2. Skölj lime och skär i små bitar.
  3. Lägg äpple, päron och lime i en tjockbottnad kastrull.
  4. Tillsätt vatten.
  5. Tillsätt vaniljpulver eller en halv vaniljstång. Dela och skrapa ur fröna först.
  6. Koka på medelvärme i 20 minuter. Rör då och då.
  7. Tillsätt calvados om du önskar det.
  8. Tillsätt syltsocker samt rör och koka upp. Koka i ytterligare 2 minuter. Ta upp ev. vaniljstång.
  9. Mixa sönder marmeladen något med en stavmixer om du önskar en mer finfördelad marmelad. Eller mosa ihop med en potatisstöt.
  10. Fördela marmeladen i rengjorda burkar och förslut med lock när den är varm.
  11. Förvara mörkt och svalt. Håller flera veckor.
  12. Öppnad burk förvaras i kylen.
Till marmeladen behöver du päron, äpple, lime, syltsocker, vatten samt ev. vanilj och calvados.
Till marmeladen behöver du päron, äpple, lime, syltsocker, vatten samt ev. vanilj och calvados.
Skölj och skär äpple i bitar. Skalet kan vara kvar.
Skölj och skär äpple i bitar. Skär bort kärnhus. Skalet kan vara kvar.
Skölj och skär päron i bitar. Skär bort kärnhus. Skalet kan vara kvar.
Skölj och skär päron i bitar. Skär bort kärnhus. Skalet kan vara kvar.
Lägg äpple och päron i en kastrull med hackad lime, lite vatten samt vaniljpulver eller vaniljstång.
Lägg äpple och päron i en kastrull med hackad lime, lite vatten samt vaniljpulver eller vaniljstång.
Koka i 20 minuter tills frukten mjuknat.
Koka i 20 minuter tills frukten mjuknat.
Tillsätt syltsocker samt ev. calvados. Rör om och koka upp tills sockret löst sig samt koka i ytterligare 2 minuter.
Tillsätt syltsocker samt ev. calvados. Rör om och koka upp tills sockret löst sig samt koka i ytterligare 2 minuter.
Koka ihop i ca 20 minuter.
Koka ihop i ca 20 minuter.
Mixa sönder grovt om du önskar en mer finfördelad marmelad.
Mixa sönder grovt om du önskar en mer finfördelad marmelad.
Fördela marmeladen i rena burkar och sätt på lock samt låt svalna.
Fördela marmeladen i rena burkar och sätt på lock samt låt svalna.
Marmeladen har svalnat och stelnat samt är redo att serveras.
Marmeladen har svalnat och stelnat samt är redo att serveras.

Serveringsförslag

  • God som vanlig marmelad till ostmackan, frukost, fika eller scones.
  • Eller servera som fin marmelad till ostbrickan.

Tips

Välj helst ekologiska äpplen, päron samt lime.  

Varianter

  • Vanilj och calvados är valfritt att ha i. 
  • Lime kan bytas mot citron. 

Marmeladen passar som vanlig marmelad på mackan men även till dessertostar.
Marmeladen passar som vanlig marmelad på mackan men även till dessertostar.

E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 48 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-02-25

Tillbehör och liknande:

Koka hemgjord sylt, marmelad eller gelé

Koka din egen hemgjorda sylt, marmelad eller gelé. Allt om att göra din egen sylt, marmelad eller gelé...