Rönnbärsmarmelad
Rönnbärsmarmelad och äpple kokt med syltsocker smaksatt med några droppar äppelbrännvin.
Tillagning
- Rensa och skölj rönnbär. Frys in minst 1 dygn om du ej plockat frostnypna bär.
- Skölj, dela, kärna ur samt tärna äpplena.
- Lägg rönnbär och äpplen i en kastrull och tillsätt vattnet.
- Koka upp under omrörning.
- Låt koka under lock 5 minuter.
- Tillsätt socker, rör om och koka i 5 minuter.
- Tillsätt äppelbrännvin om du önskar det. Rör om.
- Fördela på rena burkar och kläm på locket. Låt svalna.
- Förvara i kylen.
Serveringsförslag
- Passar som vanlig marmelad till macka, rostbröd, frukost, scones eller fika.
- Passar även som tillbehör till husmanskost, vilt, julbord eller smörgåsbord.
Tips
Passa på att plocka rönnbär när första frosten slagit till. Eller plocka dem i Augusti - September och lägg i frysen att använda när du känner för det.
Varianter
Äppelbrännvin - calvados - är valfritt att ha i.
Uppskattat näringsvärde per portion: 57 kcal