Svartvinbärsmarmelad

Introduktion och förberedelse

Svartvinbärsmarmelad. Hemgjord marmelad med svarta vinbär är enkelt att koka själv. Marmeladen är mycket gott på rostad bröd eller scones samt till pannkakor, våfflor, desserter mm.

Ökar du mängden vatten med dubbelt får du svartvinbärssylt.

Lagom mogna bär ger en fast marmelad som jag tycker blir bäst.

Syltsocker, pektin, konserveringsmedel går givetvis att använda också - se recept på paket.

ca 1 liter 1,5 liter svartvinbärsmarmelad

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 2 liter (1 kg) svarta vinbär
  • 1 kg socker
  • 2,5 dl vatten

Tillagning

  1. Rensa de svart vinbären. Skölj dem om de är smutsiga.
  2. Lägg de svarta vinbären i en stor kastrull med vattnet och koka upp långsamt och sedan på medelvärme i i 15 minuter.
  3. Ta av från plattan och rör i sockret. Koka vidare på låg värme tills sockret löst sig ca 5 minuter. Skumma bort ev. skum med en slev.
  4. Ös upp den varma svartavinbärsmarmeladen i rena burkar upp till kanten och förslut direkt. Förvaras svalt.
E-mail
Medel: 3.5 (33 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 47 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.