Svartvinbärsmarmelad

Introduktion och förberedelse

Svartvinbärsmarmelad. Hemgjord marmelad med svarta vinbär är enkelt att koka själv.

Lagom mogna bär ger en fast svart vinbärsmarmelad som jag tycker blir bäst.

Syltsocker, pektin, konserveringsmedel går givetvis att använda också - se recept på paket.

Serveringsförslag

Marmeladen är mycket gott på rostad bröd eller scones samt till pannkakor, våfflor, desserter mm.

Marmeladprov

Vill du kolla innan så marmeladen stelnar som den ska så kan du göra pektinprov/marmeladprov genom att ösa upp lite kokt marmelad på ett kallt fat och kyla snabbt. Marmeladen ska då stelna och inte flyta ihop om du drar en sked genom det. Koka annars 5 minuter till. Gör om provet.

Stelnar det inte då så får du tillsätta mer pektin - förslagsvis 100 ml flytande pektin och koka ytterligare 3 minuter och sedan göra om provet igen. Eller följ anvisningar på det pektin du köpt.

Man kan också mäta temperaturen i marmeladen och koka kraftigt till 103-106 grader. Gör marmeladprov. Koka inte för länge för då förstörs pektinet; vattnet kokar bort och marmeladen blir mörk och seg.

ca 1 liter 1,5 liter svartvinbärsmarmelad

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 2 liter (1 kg) svarta vinbär
  • 1 kg socker
  • 2,5 dl vatten

Tillagning

  1. Rensa de svart vinbären. Skölj dem om de är smutsiga.
  2. Lägg de svarta vinbären i en stor kastrull med vattnet och koka upp långsamt och sedan på medelvärme i i 15 minuter.
  3. Ta av från plattan och rör i sockret. Koka vidare på låg värme tills sockret löst sig ca 5 minuter. Skumma bort ev. skum med en slev.
  4. Ös upp den varma svartavinbärsmarmeladen i rena burkar upp till kanten och förslut direkt. Förvaras svalt.
E-mail
Medel: 3.5 (44 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 47 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-08-25