Björnbärsmarmelad med rom

Introduktion och förberedelse

Björnbärsmarmelad med rom som twist. Lime, muscovadosocker och rom passar bra ihop och ger en god marmelad som passar till frukost, scones, rostmackan eller fikat.

Burkar och lock bör värmas i minst 10 minuter 125 grader i ugnen för att steriliseras om du vill spara marmeladen längre tid. Då kan man också täcka marmeladen med lite smält paraffin - finns i sylthyllan och följ paketets anvisningar.

Förvara svalt och mörkt. Öppnad burk förvaras i kylen.

Marmeladprov

Är du noga med att få en fast marmelad så är det en bra idé att göra ett pektinprov och se så att den stelnar tillräckligt innan du häller upp den på burkar.

Varianter

ca 1,2 liter björnbärsmarmelad med rom

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 1 liter färska eller frysta björnbär
  • 1 dl muscovadosocker
  • 500 gram syltsocker
  • 1 lime
  • 1 vaniljstång
  • 2 msk mörk rom

Tillagning

  1. Rensa björnbären.
  2. Skölj lime och riv av det yttersta skalet med en rasp eller skär bort och hacka fint. Pressa ur en msk limesaft också.
  3. Blanda samtliga ingredienser i en kastrull och koka marmeladen i 10 minuter (skumma ev. bort lödder på ytan med en slev).
  4. Mosa gärna bären mot kastrullkanten under kokningen.
  5. Fyll björnbärsmarmeladen i en rena glasburkar och sätt på lock. Låt svalna.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 47 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.