Björnbärsmarmelad med rom
Introduktion och förberedelse
Björnbärsmarmelad med rom som twist. Lime, muscovadosocker och rom passar bra ihop och ger en god marmelad som passar till frukost, scones, rostmackan eller fikat.
Burkar och lock bör värmas i minst 10 minuter 125 grader i ugnen för att steriliseras om du vill spara marmeladen längre tid. Då kan man också täcka marmeladen med lite smält paraffin - finns i sylthyllan och följ paketets anvisningar.
Förvara svalt och mörkt. Öppnad burk förvaras i kylen.
Marmeladprov
Är du noga med att få en fast marmelad så är det en bra idé att göra ett pektinprov och se så att den stelnar tillräckligt innan du häller upp den på burkar.
Varianter
- Du kan också koka marmeladen med en bit kanel, en halv vaniljstång samt en bit stjärnanis.
- Lime och rom går att utesluta om du vill laga vanlig björnbärsmarmelad.
- Gott är att blanda björnbär och aroniabär till en marmelad.
Tillagning
- Rensa björnbären.
- Skölj lime och riv av det yttersta skalet med en rasp eller skär bort och hacka fint. Pressa ur en msk limesaft också.
- Blanda samtliga ingredienser i en kastrull och koka marmeladen i 10 minuter (skumma ev. bort lödder på ytan med en slev).
- Mosa gärna bären mot kastrullkanten under kokningen.
- Fyll björnbärsmarmeladen i en rena glasburkar och sätt på lock. Låt svalna.
Uppskattat näringsvärde per portion: 47 kcal