Plommonmarmelad

Introduktion och förberedelse

Koka egen plommonmarmelad - perfekt om du har ett plommonträd eller mycket plommon över. Sen kan du njuta av marmelad hela året eller ge bort burkar som present.

Om du vill kan du använda gelésocker med extra pektin eller syltsocker med både konserveringsmedel samt pektin så blir marmeladen mycket hållbar samt får fastare konsistens.

Receptet kan halveras.

Du behöver förslagsvis 3 st marmeladburkar eller motsvarande till 2,5 kg marmelad. Sterilisera dem gärna om du ska spara marmeladen längre tid.

Om du vill spara marmeladen länge kan du täcka med lite smält paraffin - finns i sylthyllan och följ paketets anvisningar.

Varianter

Här har jag smaksatt med lite kanelstång och vanilj men det är valfritt. Fler smaker som passar är:

  • Finrivet skal från en citron eller lime;
  • 2 msk finhackad färsk ingefära;
  • En liten bit stjärnanis;
  • Sprit som några msk rom, calvados, konjak eller whisky (ej rökig - ta Irländsk).

Marmeladprov

Är du noga med att få en fast marmelad så är det en bra idé att göra ett pektinprov och se så att den stelnar tillräckligt innan du häller upp den på burkar. Jag tycker själv inte det gör så mycket om den blir lite lös - den går ju att använda ändå.

  1. Kontrollera om marmeladen stelnar genom att ta en msk och lägga på en kall liten tallrik och ställ i frysen några minuter.
  2. Ta ut och dra ett streck med en knivspets genom marmeladen. Rinner inte marmeladen ihop utan är stel så är den bra. Är den för rinnig så kan du koka några minuter till. Gör om provet.
  3. Stelnar den inte då så får du tillsätta extra pektinpulver, citronsyra och socker. Blanda 1 tsk pektinpulver, 1 tsk citronsyra och 2 tsk socker i ett glas med lite av sylten. Rör sedan ut i resten av sylten och koka upp några minuter. Gör marmeladprovet igen.
  4. Upprepa tills marmeladen är fast.

Serveringsförslag

Förutom att ha som vanlig marmelad på mackan så passar den även till fest till dessertostar, osttallrik och ostbricka samt speciellt till ostar med kraftig smak där sötman bryter av sältan i exempelvis ädelost, mögelost och getost.

2,5 kg plommonmarmelad

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 1,5 kg fasta syrliga plommon
  • 1 kg socker (ca 11 dl)
  • 0,6 dl vatten
  • 0,5 st kanelstång (valfritt)
  • 0,3 st vaniljstång (valfritt)

Tillagning

  1. Rensa och skölj och kärna ur plommonen (du kan också låta de koka med då de flyter upp efter en stund - dock får du plocka ur dem senare ändå).
  2. Lägg plommonen i en gryta med vattnet och koka upp - rör då och då.
  3. Dela och skrapa ur vaniljstången och tillsätt all vanilj med kanelstången.
  4. Koka plommonmarmeladen på svag värme under lock i 30 minuter. Rör då och då så att det inte bränns.
  5. Tillsätt sockret och koka på högre värme under omrörning tills sockret löst sig. Det tar ca 5-10 minuter.
  6. Gör marmeladprov - se ovan.
  7. Häll upp plommonmarmeladen på rena burkar och förslut direkt.
  8. Du kan också ha plommonmarmeladen i mindre plastburkar i frysen och ta fram lite i taget.
E-mail
Medel: 3.8 (66 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 47 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-09-03

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.