Plommonmarmelad

Har du plommon över så kan du göra god och enkel marmelad av plommonen.
Hemgjord plommonmarmelad kan du smaksätta med kanelstång (som här) och/eller citron, lime, inlagd ingefära, stjärnanis, rom, calvados, konjak, whisky eller efter fantasi och mod.
En god marmelad till ostbricka och kraftiga ostar som mögelostar och getost.
Om du vill kan du använda syltsocker som har konserveringsmedel samt pektin så blir marmeladen mycket hållbar samt får fin konsistens.
Receptet kan halveras.
Du behöver förslagsvis 3 st marmeladburkar eller motsvarande till 2,5 kg marmelad. Om du vill spara marmeladen länge kan du täcka med lite smält paraffin.

2,5 kg plommonmarmelad

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 1,5 kg fasta syrliga plommon
  • 1 kg socker (ca 11 dl)
  • 0,7 dl vatten
  • 0,5 st kanelstång (valfritt)
  • 0,3 st vaniljstång (valfritt)

Tillagning

  1. Rensa och skölj och kärna ur plommonen (du kan också låta de koka med då de flyter upp efter en stund - dock får du plocka ur dem senare ändå).
  2. Lägg plommonen i en gryta med vattnet och koka upp - rör då och då.
  3. Dela och skrapa ur vaniljstången och tillsätt all vanilj med kanelstången.
  4. Koka plommonmarmeladen på svag värme under lock i 30 minuter. Rör då och då så att det inte bränns.
  5. Tillsätt sockret och koka på högre värme under omrörning tills sockret löst sig. Det tar ca 5-10 minuter.
  6. Häll upp plommonmarmeladen på rena burkar och förslut direkt.
  7. Eller parafinera med två tunna lager smält paraffin.
  8. Du kan också ha plommonmarmeladen i mindre plastburkar i frysen och ta fram lite i taget.
E-mail
Medel: 4 (45 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer