Plommonmarmelad
Koka egen plommonmarmelad - perfekt om du har ett plommonträd eller mycket plommon över. Sen kan du njuta av marmelad hela året eller ge bort burkar som present.
Tillagning
- Rensa, skölj och dela samt kärna ur plommonen (du kan också låta kärnorna koka med då de flyter upp efter en stund - dock får du plocka ur dem senare ändå). Skär dem i tärningar.
- Lägg plommonen i en gryta med vattnet och koka upp - rör då och då.
- Dela och skrapa ur vaniljstången och tillsätt all vanilj med kanelstången.
- Koka plommonen på svag värme under lock i 20 minuter. Rör då och då så att det inte bränns.
- Tillsätt sockret och koka på högre värme under omrörning tills sockret löst sig. Koka i 10 minuter till 104-105 grader.
- Gör marmeladprov - se ovan.
- Häll upp plommonmarmeladen på rena burkar och förslut direkt.
- Du kan också ha plommonmarmeladen i mindre plastburkar i frysen och ta fram lite i taget.
Serveringsförslag
- God som vardagsmarmelad till frukost, rostmackan och scones.
- Passar även till present.
- Servera till dessertostar, osttallrik och ostbricka. Speciellt till ostar med kraftig smak där sötman bryter av sältan i exempelvis ädelost, mögelost och getost.
Med gelé- eller syltsocker
Om du vill kan du använda gelésocker med extra pektin eller syltsocker med både konserveringsmedel samt pektin så blir marmeladen mycket hållbar samt får fastare konsistens.
Portionsberäkning
- Här en rätt stor sats som kan halveras.
- Du behöver förslagsvis 3 st marmeladburkar eller motsvarande till 2,5 kg marmelad.
Tips
- Rengör gärna burkar och lock noga om du ska spara marmeladen längre tid.
- Om du vill spara den länge kan du även täcka med lite smält paraffin - finns i sylthyllan och följ paketets anvisningar.
- Tillsätt något krm natriumbensoat för en mycket hållbar marmelad.
Varianter
Här har jag smaksatt med lite kanelstång och vanilj men det är valfritt. Fler smaker som passar är:
- Finrivet skal från en citron eller lime.
- Tillsätt rabarber för plommonmarmelad med rabarber.
- 2 msk finhackad färsk ingefära.
- En liten bit stjärnanis.
- Sprit som några msk rom, calvados, konjak eller whisky (ej rökig - ta Irländsk).
- Tillsätt hackad mandel och Amaretto.
Marmeladprov
Är du noga med att få en fast marmelad så är det en bra idé att göra ett pektinprov och se så att den stelnar tillräckligt innan du häller upp den på burkar. Jag tycker själv inte det gör så mycket om den blir lite lös - den går ju att använda ändå.
- Kontrollera om marmeladen stelnar genom att ta en msk och lägga på en kall liten tallrik och ställ i frysen några minuter.
- Ta ut och dra ett streck med en knivspets genom marmeladen. Rinner inte marmeladen ihop utan är stel så är den bra. Är den för rinnig så kan du koka några minuter till. Gör om provet.
- Stelnar den inte då så får du tillsätta extra pektinpulver, citronsyra och socker. Blanda 1 tsk pektinpulver, 1 tsk citronsyra och 2 tsk socker i ett glas med lite av marmeladen. Rör sedan ut i resten av marmeladen och koka upp några minuter. Gör marmeladprovet igen.
- Upprepa tills marmeladen är fast.
Uppskattat näringsvärde per portion: 47 kcal