Silverbärsmarmelad
Introduktion och förberedelse
Koka en god marmelad på koreanska silverbär eller goumi. Den blir vackert röd och smaken påminner lite om hallongodis och jordgubbar.
De små röda och syrliga silverbären växer på en buske som är släkt med havtorn och mognar sen höst. Jag plockade mina bär i vår skogsträdgård.
Serveringsförslag
- God som vanlig marmelad till ostfrallan, frukost, fika eller scones.
- Eller servera som fin marmelad till ostbrickan.
Varianter
Om du vill kan du koka med någon smaksättning som förslagsvis en liten kanelstång, 1/2 tsk vaniljpulver eller 1/4 vaniljstång, en bit stjärnanis eller 1/2 tsk krossad kardemumma.
Hållbarhet
Oöppnad burk håller minst något år förvarad mörkt och svalt. Öppnad burk håller några månader i kylen. Syltsocker innehåller kaliumsorbat som gör sylten extra hållbar.
Tillagning
- Rensa silverbären från blad, fula bär och kvistar.
- Skölj dem.
- Lägg i en tjockbottnad kastrull.
- Koka i 7 minuter. Rör då och då. Mosa sönder.
- Häll av i en stålsil eller chinoise och passera bären så du får en bärpuré utan skal och kärnor.
- Tillsätt syltsockret och rör om.
- Koka i en tjockbottnad kastrull i ytterligare i ca 3 minuter.
- Skumma med en slev.
- Häll upp sylten varm på rena syltburkar samt sätt på lock direkt.
- Låt svalna och sedan att stelna till i kylen över natten innan servering.
- Förvara mörkt och svalt så håller den färg och smak bäst. Sylten håller även i rumstemperatur.
- Öppnad burk sylt har du i kylen och håller då några månader.
Uppskattat näringsvärde per portion: 33 kcal