Silverbärsmarmelad

Introduktion och förberedelse

Koka en god marmelad på koreanska silverbär eller goumi. Den blir vackert röd och smaken påminner lite om hallongodis och jordgubbar. 

De små röda och syrliga silverbären växer på en buske som är släkt med havtorn och mognar sen höst. Jag plockade mina bär i vår skogsträdgård. 

Serveringsförslag

  • God som vanlig marmelad till ostfrallan, frukost, fika eller scones.
  • Eller servera som fin marmelad till ostbrickan.

Varianter

Om du vill kan du koka med någon smaksättning som förslagsvis en liten kanelstång, 1/2 tsk vaniljpulver eller 1/4 vaniljstång, en bit stjärnanis eller 1/2 tsk krossad kardemumma. 

Hållbarhet

Oöppnad burk håller minst något år förvarad mörkt och svalt. Öppnad burk håller några månader i kylen. Syltsocker innehåller kaliumsorbat som gör sylten extra hållbar.

Koreanska silverbär eller goumi är en buske likt havtorn med små röda syrliga bär.
Koreanska silverbär eller goumi är en buske likt havtorn med små röda syrliga bär. De mognar i augusti till september.
En påse nyplockade silverbär.
En påse nyplockade silverbär.
Rensa och skölj bären.
Rensa och skölj bären.
Lägg i en tjockbottnad kastrull.
Lägg i en tjockbottnad kastrull.
Koka i 7 minuter och rör då och då.
Koka i 7 minuter och rör då och då.
Häll över bären i en stålsil eller chinoise och passera dem.
Häll över bären i en stålsil eller chinoise och passera dem.
Rör med en slev i silen så du får ut bärpurén utan skal och kärnor.
Rör med en slev i silen så du får ut bärpurén utan skal och kärnor.
Bärpurén utan skal och kärnor.
Bärpurén utan skal och kärnor.
Tillsätt syltsocker samt pressad citron och rör om.
Tillsätt syltsocker samt pressad citron och rör om.
Koka i ytterligare 3 minuter. Rör då och då. Skumma med en slev.
Koka i ytterligare 3 minuter. Rör då och då. Skumma med en slev.
Fördela varm i rena glasburkar.
Fördela varm i rena glasburkar.
Sätt på lock och låt svalna.
Sätt på lock och låt svalna.
Ställ i kylen över natten så marmeladen stelnar till servering.
Ställ i kylen över natten så marmeladen stelnar till servering.
Marmeladen får en härligt röd färg och smaken påminner lite om hallongodis och jordgubbar.
Marmeladen får en härligt röd färg och smaken påminner lite om hallongodis och jordgubbar.
God till det mesta som marmelad. Förslagsvis på ostfrallan, scones eller till dessertostar.
God till det mesta som marmelad. Förslagsvis på ostfrallan, scones eller till dessertostar.

8 dl silverbärsmarmelad

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 700 gram silverbär
  • 500 gram syltsocker
  • 2 msk pressad citron

Tillagning

  1. Rensa silverbären från blad, fula bär och kvistar.
  2. Skölj dem.
  3. Lägg i en tjockbottnad kastrull.
  4. Koka i 7 minuter. Rör då och då. Mosa sönder.
  5. Häll av i en stålsil eller chinoise och passera bären så du får en bärpuré utan skal och kärnor.
  6. Tillsätt syltsockret och rör om.
  7. Koka i en tjockbottnad kastrull i ytterligare i ca 3 minuter.
  8. Skumma med en slev.
  9. Häll upp sylten varm på rena syltburkar samt sätt på lock direkt.
  10. Låt svalna och sedan att stelna till i kylen över natten innan servering.
  11. Förvara mörkt och svalt så håller den färg och smak bäst. Sylten håller även i rumstemperatur.
  12. Öppnad burk sylt har du i kylen och håller då några månader.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 33 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2025-09-25