Äppelmarmelad med ingefära

Introduktion och förberedelse

Koka en god äppelmarmelad och smaksätt med ingefära. God och extra smakrik.

Lättlagad med syltsocker. Smaksatt med färsk ingefära.

Serveringsförslag

God som vanlig marmelad till ostmackan, frukost, fika eller scones. Eller servera som fin marmelad till ostbrickan.

Varianter

Istället för gröna äpplen kan du ta röda äpplen eller valfri sort.

Marmeladprov

Vill du kolla innan så marmeladen stelnar som den ska så kan du göra pektinprov/marmeladprov genom att ösa upp lite kokt marmelad på ett kallt fat och kyla snabbt. Marmeladen ska då stelna och inte flyta ihop om du drar en sked genom det. Koka annars 5 minuter till. Gör om provet.

Stelnar det inte då så får du tillsätta mer pektin - förslagsvis 100 ml flytande pektin och koka ytterligare 3 minuter och sedan göra om provet igen. Eller följ anvisningar på det pektin du köpt.

Man kan också mäta temperaturen i marmeladen och koka kraftigt till 103-106 grader. Gör marmeladprov. Koka inte för länge för då förstörs pektinet; vattnet kokar bort och marmeladen blir mörk och seg.

Tack för receptet till Eva Henjer i Karlshamn.

2 burkar, ca 1 liter äppelmarmelad

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 150 gram skalad ingefära
  • 5 gröna äpplen av fast sort, gärna svenska samt ekologiska äpplen
  • 6 dl syltsocker
  • 5 dl vatten

Tillagning

  1. Skala ingefäran samt hacka den i ca 3x3 mm tärningar.
  2. Lägg i en liten kastrull och täck med vatten samt koka den på medelvärme i 5 minuter. Häll av.
  3. Skölj äpplena.
  4. Dela äpplena i vardera fyra klyftor samt skär bort kärnhuset.
  5. Mixa äppleklyftorna i en matberedare (med matberedarkniven).
  6. Lägg äpplen, ingefära, socker samt vatten i en stor kastrull och koka på medelvärme i 20-30 minuter.
  7. Gör marmeladprovet genom att ta en droppa en halv tsk marmelad på ett tefat, ställ i frys eller kyl ca 5 minuter så att det kallnar - då ska marmeladen ha stelnat och blivit fast (ej rinnig).
  8. Föredela äppelmarmeladen i rengjorda burkar och förslut med lock när den är varm.
  9. Förvara mörkt och svalt. Håller flera veckor.
  10. Öppnad burk förvaras i kylen.
E-mail
Medel: 3.8 (35 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 47 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-08-13