Äppelmarmelad med ingefära
Koka en god äppelmarmelad och smaksätt med ingefära. God och extra smakrik.
Lättlagad med syltsocker. Smaksatt med färsk ingefära.
Tillagning
- Skala ingefäran samt hacka den i ca 3x3 mm tärningar.
- Lägg i en liten kastrull och täck med vatten samt koka den på medelvärme i 5 minuter. Häll av.
- Skölj äpplena. De behöver ej skalas.
- Dela äpplena i vardera fyra klyftor samt skär bort kärnhuset.
- Mixa äppleklyftorna i en matberedare (med matberedarkniven).
- Lägg äpplen, ingefära samt 4 dl vatten i en stor kastrull och koka på medelvärme i 25 minuter under lock. Rör då och då.
- Tillsätt socker och koka upp samt koka i 2 minuter. Mosa ihop med en slev.
- Föredela äppelmarmeladen i rengjorda burkar och förslut med lock när den är varm.
- Förvara mörkt och svalt. Håller flera veckor.
- Öppnad burk förvaras i kylen.
Serveringsförslag
- God som vanlig marmelad till ostmackan, frukost, fika eller scones.
- Eller servera som fin marmelad till ostbrickan.
Varianter
- Du kan ta valfri sorts äpplen. Gärna svenska. Väljer du röda Rosette-äpplen får du en röd äppelmarmelad.
- Ingefära är valfritt att ha i.
- Ett förslag från en användare är att halvera mängden ingefära för en mildare smak av ingefära.
Marmeladprov
Vill du kolla innan så marmeladen stelnar som den ska så kan du göra pektinprov/marmeladprov genom att ösa upp lite kokt marmelad på ett kallt fat och kyla snabbt. Marmeladen ska då stelna och inte flyta ihop om du drar en sked genom det. Koka annars 5 minuter till. Gör om provet.
Stelnar det inte då så får du tillsätta mer pektin - förslagsvis 100 ml flytande pektin och koka ytterligare 3 minuter och sedan göra om provet igen. Eller följ anvisningar på det pektin du köpt.
Man kan också mäta temperaturen i marmeladen och koka kraftigt till 103-106 grader. Gör marmeladprov. Koka inte för länge för då förstörs pektinet; vattnet kokar bort och marmeladen blir mörk och seg.
Tack för receptet till Eva Henjer i Karlshamn.
Uppskattat näringsvärde per portion: 47 kcal