Äppelmarmelad med ingefära

God och smakrik marmelad på äpplen och syltsocker - smaksatt med färsk ingefära.
Istället för gröna äpplen kan du ta röda äpplen eller valfri sort.
God som vanlig marmelad. Eller servera som fin marmelad till ostbrickan.
Tack för receptet till Eva Henjer i Karlshamn.

2 burkar, ca 1 liter äppelmarmelad

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 150 gram skalad ingefära
  • 5 gröna äpplen av fast sort, gärna svenska samt ekologiska äpplen
  • 6 dl syltsocker
  • 5 dl vatten

Tillagning

  1. Skala ingefäran samt hacka den i ca 3x3 mm tärningar.
  2. Lägg i en liten kastrull och täck med vatten samt koka den på medelvärme i 5 minuter. Häll av.
  3. Skölj äpplena.
  4. Dela äpplena i vardera fyra klyftor samt skär bort kärnhuset.
  5. Mixa äppleklyftorna i en matberedare (med matberedarkniven).
  6. Lägg äpplen, ingefära, socker samt vatten i en stor kastrull och koka på medelvärme i 20-30 minuter.
  7. Gör marmeladprovet genom att ta en droppa en halv tsk marmelad på ett tefat, ställ i frys eller kyl ca 5 minuter så att det kallnar - då ska marmeladen ha stelnat och blivit fast (ej rinnig).
  8. Föredela äppelmarmeladen i rengjorda burkar och förslut med lock när den är varm.
  9. Förvara mörkt och svalt. Håller flera veckor.
  10. Öppnad burk förvaras i kylen.
E-mail
Medel: 3.5 (8 röster)

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer