Äppelmarmelad med ingefära

God och smakrik marmelad på äpplen och syltsocker - smaksatt med färsk ingefära.
Istället för gröna äpplen kan du ta röda äpplen eller valfri sort.
God som vanlig marmelad. Eller servera som fin marmelad till ostbrickan.
Tack för receptet till Eva Henjer i Karlshamn.

2 burkar, ca 1 liter äppelmarmelad

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 150 gram skalad ingefära
  • 5 gröna äpplen av fast sort, gärna svenska samt ekologiska äpplen
  • 6 dl syltsocker
  • 5 dl vatten

Tillagning

  1. Skala ingefäran samt hacka den i ca 3x3 mm tärningar.
  2. Lägg i en liten kastrull och täck med vatten samt koka den på medelvärme i 5 minuter. Häll av.
  3. Skölj äpplena.
  4. Dela äpplena i vardera fyra klyftor samt skär bort kärnhuset.
  5. Mixa äppleklyftorna i en matberedare (med matberedarkniven).
  6. Lägg äpplen, ingefära, socker samt vatten i en stor kastrull och koka på medelvärme i 20-30 minuter.
  7. Gör marmeladprovet genom att ta en droppa en halv tsk marmelad på ett tefat, ställ i frys eller kyl ca 5 minuter så att det kallnar - då ska marmeladen ha stelnat och blivit fast (ej rinnig).
  8. Föredela äppelmarmeladen i rengjorda burkar och förslut med lock när den är varm.
  9. Förvara mörkt och svalt. Håller flera veckor.
  10. Öppnad burk förvaras i kylen.
E-mail
Medel: 3.5 (8 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer