Rödavinbärsmarmelad med strösocker
Röda vinbärsmarmelad kokt med strösocker, äpple och citron blir en god marmelad du kan koka med färska eller frysta röda vinbär.
Tillagning
- Rensa och skölj röda vinbär. Lägg i en tjockbottnad gryta med vatten och färskpressad citron eller citronsyra.
- Skölj och riv äpplet grovt utan att ta med kärnhuset. Lägg med vinbären.
- Koka upp och rör då och då. Låt koka på lite över medelvärme 10 minuter. Koka med lock.
- Blanda i socker och pektin samt koka i ca 5 minuter till 104-105 grader. Rör då och då.
- Gör gärna ett pektinprov - se ovan. Marmeladen stelnar även extra när den stått i kylen något dygn och kallnat helt.
- MED KONSERVERINGSMEDEL: Blanda natriumbensoat med några msk av marmeladen från kastrullen i ett glas. Tillsätt under omrörning och koka i 2 minuter till.
- Fördela marmeladen i rena burkar.
- Sätt på lock. Låt svalna.
- Ställ i kylen att kallna och stelna något dygn.
- Marmeladen håller sig i oöppnad i kylen ca 6 månader. Med konserveringsmedel i marmeladen är hållbarheten längre - över ett år.
- Öppnad burk förvaras i kylen och håller några veckor.
Serveringsförslag
- Passar som vanlig marmelad till frukost, mackor, rostbröd och nybakta scones eller engelska muffins.
- Marmeladen passar också till ostbrickan.
Varianter
- Koka marmeladen med syltsocker eller gelésocker om du på enkelt vis vill få tjock konsistens och lång hållbarhet.
- Byt röda vinbär mot svarta eller vita vinbär eller blanda.
Pektinprov
Kyl en tallrik i kylen eller frysen. Lägg en msk marmelad på tallriken och kyl några minuter i frysen eller 5 minuter i kylen.
Dra sedan ett streck genom marmeladen på tallriken med en tesked. Skrynklar sig ytan och marmeladen ej flyter ihop igen är den bra.
Är den för lös så kan du tillsätta extra flytande pektin och/eller 1 dl socker samt koka till 104-105 grader.
Marmeladen stelnar även extra när den stått i kylen något dygn och kallnat helt.
Uppskattat näringsvärde per portion: 38 kcal