Päronmarmelad

Introduktion och förberedelse

Koka en god päronmarmelad och smaksätt den om du vill med färsk ingefära, lite citron samt blanda i hackad mandel.

Gott på surdegsmackan med färskost, rostmackan, frukost, fika, mellanmål, till scones eller ostbrickan.

Om du inte tycker marmeladen stelnar så mycket som du vill kan du tillsätta mer pektin från flytande pektin eller pektinpulver. Det går fint att koka upp marmeladen igen och tillsätt mer pektin.

Du kan använda alla sorters päron till marmeladen som exempelvis Conference, Clapps, Greve Moltke eller Anjou eller gärna svenska Clara Frijs, Carola eller Clapps.

Många päron som Conferens är hårdare i konsistensen än andra sorter. De får koka längre för att mosas till marmeladen. En del sorter är mjukare och mer mogna och tar då kortare tid för att koka mjuka nog att mosa. Testa att mosa päronen när du kokt ett tag annars får du koka lite till och eventuellt späda med lite vatten så det inte kokar torrt.

I detta recept har jag i pektinpulver som heter gul melatin. Man kan även ta i flytande pektin enligt flaska. Vill du ha en hållbar marmelad kan du ta i konserveringsmedel som Atamon eller natriumbensoat. Vidare finns röd melatin - ett gelépulver som även har konserveringsmedel i.

ca 10 dl päronmarmelad

 • Förberedelse: 10 min
 • Tillagning: 40 min
 • Klart på: 50 min

Ingredienser

 • 2,4 kg päron med skal, ca 10 päron eller 1,6 kg skalade tärnade päron
 • 1 dl vatten
 • 2 msk färsk hackad ingefära (valfritt)
 • 2 msk citronsaft (valfritt)
 • 1 påse 40 gram gul melatin gelépulver
 • 1 kg strösocker
 • 1 dl hackad mandel (valfritt)

Tillagning

 1. Skala päron med en potatisskalare samt skär loss runt kärnhuset och sedan i tärningar.
 2. Skala och hacka färsk ingefära samt tillsätt den. Pressa citronsaft och tillsätt den.
 3. Koka päronen med vattnet under lock på låg värme i 30 minuter eller tills de är mjuka och går att mosa ihop. Använd en kastrull med tjock botten. Späd eventuellt med lite mer vatten om de kokar torrt.
 4. Mosa päronen med en potatisstöt eller slev. Eller mixa dem hastigt med en stavmixer till ett mos. Det gör inget om det är lite små klumpar kvar tycker jag.
 5. Tillsätt och rör i gul melatin gelépulver. Koka i en minut till.
 6. Tillsätt sockret och koka i någon minut tills sockret löst sig på låg värme.
 7. Hacka mandlar grovt och tillsätt dem.
 8. Gör marmeladprovet genom att ta en droppa en halv tsk marmelad på ett tefat, ställ i frys eller kyl ca 5 minuter så att det kallnar - då ska marmeladen ha stelnat och blivit fast (ej rinnig). Ta annars i mer pektin och koka två minuter till och prova igen.
 9. Föredela marmeladen i rengjorda burkar och förslut med lock när de är varma. Låt svalna. Förvara mörkt och svalt. Öppnad burk förvaras i kylen.
E-mail
Medel: 4.7 (9 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 47 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.