Plommonmarmelad med äpple
Introduktion och förberedelse
Marmelad med plommon, äpple, citron och en touch vanilj får god smak och fin färg. Lättlagad med syltsocker.
Serveringsförslag
- God som vanlig marmelad till ostmackan eller scones.
- Passar även till flingorna eller frukostgröten.
- God som fyllning i bakverk ex rulltårta eller grottor.
- Till efterrätter som fattiga riddare, fattiga kanelbullar, våfflor eller pannkakor.
- Eller servera som fin marmelad till ostbrickan.
Tips
Välj helst ekologiska äpplen samt plommon.
Varianter
- Vanilj är valfritt att ha i.
- Tillsätt 1 msk calvados, apelsinlikör eller rom för ytterligare varianter.
- Fler smaksättningar som passar i är kanel, kardemumma och/eller ingefära.
- Byt ut en del av frukten mot päron och/eller rabarber.
Tillagning
- Skölj äpplen och plommon. De behöver ej skalas. Dela och skär bort kärnhus på äpplena. Dela och ta ur kärnor från plommonen. Skär i tärningar.
- Lägg äpple i en tjockbottnad kastrull.
- Dela och pressa ur saften från citronen samt tillsätt den.
- Tillsätt vatten.
- Tillsätt vaniljpulver eller en halv vaniljstång. Dela och skrapa ur fröna först.
- Tillsätt plommonen och rör runt.
- Koka på medelvärme i 12 minuter. Rör då och då.
- Tillsätt syltsocker samt rör om och koka upp. Koka i ytterligare 3 minuter. Ta upp ev. vaniljstång.
- Mosa sönder marmeladen något med en potatisstöt eller mixa lätt med stavmixer.
- Fördela marmeladen i rengjorda burkar och förslut med lock när den är varm.
- Låt stå något dygn att få smak och stelna till.
- Förvara mörkt och svalt. Håller flera månader.
- Öppnad burk förvaras i kylen.
Uppskattat näringsvärde per portion: 49 kcal