Plommonmarmelad med äpple

Introduktion och förberedelse

Marmelad med plommon, äpple, citron och en touch vanilj får god smak och fin färg. Lättlagad med syltsocker. 

Serveringsförslag

Tips

Välj helst ekologiska äpplen samt plommon.  

Varianter

  • Vanilj är valfritt att ha i. 
  • Tillsätt 1 msk calvados, apelsinlikör eller rom för ytterligare varianter. 
  • Fler smaksättningar som passar i är kanel, kardemumma och/eller ingefära.
  • Byt ut en del av frukten mot päron och/eller rabarber. 
 
Till marmeladen behöver du plommon, äpple, syltsocker, citron, vatten och vaniljpulver.
Till marmeladen behöver du plommon, äpple, syltsocker, citron, vatten och vaniljpulver.
Skär äpple och plommon i tärningar. Ta ej med kärnor och kärnhus. Skal kan vara med. Lägg äpplen i en tjockbottnad kastrull.
Skär äpple och plommon i tärningar. Ta ej med kärnor och kärnhus. Skal kan vara med. Lägg äpplen i en tjockbottnad kastrull.
Tillsätt vaniljpulver, pressad citron samt vatten.
Tillsätt vaniljpulver, pressad citron samt vatten.
Tillsätt plommonen samt rör runt.
Tillsätt plommonen samt rör runt.
Koka i ca 12 minuter. Rör då och då.
Koka i ca 12 minuter. Rör då och då.
Tillsätt syltsocker och rör om. Koka 3 minuter till.
Tillsätt syltsocker och rör om. Koka 3 minuter till.
Mosa ihop marmeladen något med potatisstöt eller mixa lätt med stavmixer på slutet.
Mosa ihop marmeladen något med potatisstöt eller mixa lätt med stavmixer på slutet.
Fördela marmeladen i rena glasburkar och sätt på lock medan den är varm.
Fördela marmeladen i rena glasburkar och sätt på lock medan den är varm.
Låt stå något dygn att få smak och stelna till.
Låt stå något dygn att få smak och stelna till.
Passar som vanlig marmelad som pålägg men också till fyllning av bakverk, till gröten, dessertostar eller efterrätter.
Passar som vanlig marmelad som pålägg men också till fyllning av bakverk, till gröten, dessertostar eller efterrätter.

1,3 dl plommonmarmelad med äpple

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 700 gram äpplen
  • 400 gram plommon
  • 1 citron
  • 1 dl vatten
  • 1 tsk vaniljpulver eller 1/2 vaniljstång (valfritt)
  • 500 gram syltsocker

Tillagning

  1. Skölj äpplen och plommon. De behöver ej skalas. Dela och skär bort kärnhus på äpplena. Dela och ta ur kärnor från plommonen. Skär i tärningar.
  2. Lägg äpple i en tjockbottnad kastrull.
  3. Dela och pressa ur saften från citronen samt tillsätt den.
  4. Tillsätt vatten.
  5. Tillsätt vaniljpulver eller en halv vaniljstång. Dela och skrapa ur fröna först.
  6. Tillsätt plommonen och rör runt.
  7. Koka på medelvärme i 12 minuter. Rör då och då.
  8. Tillsätt syltsocker samt rör om och koka upp. Koka i ytterligare 3 minuter. Ta upp ev. vaniljstång.
  9. Mosa sönder marmeladen något med en potatisstöt eller mixa lätt med stavmixer.
  10. Fördela marmeladen i rengjorda burkar och förslut med lock när den är varm.
  11. Låt stå något dygn att få smak och stelna till.
  12. Förvara mörkt och svalt. Håller flera månader.
  13. Öppnad burk förvaras i kylen.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 49 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2025-09-10

Tillbehör och liknande:

Koka hemgjord sylt, marmelad eller gelé

Koka din egen hemgjorda sylt, marmelad eller gelé. Allt om att göra din egen sylt, marmelad eller gelé...