Päron och äppelmarmelad

Koka en god marmelad med päron och äpple smaksatt med kanel, vanilj och citron.

Vidare hade jag i hackad mandel för lite knaprighet. 

1,4 liter päron och äppelmarmelad

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 750 gram päron
  • 250 gram äpplen
  • 1 citron
  • 1/2 dl vatten
  • 1 kanelstång
  • 1/2 tsk vaniljpulver eller 1/2 vaniljstång
  • 800 gram syltsocker
  • 120 gram mandel

Tillagning

  1. Dela citronen. Skär loss en skiva. Pressa saften ur resten av citronen. Lägg en tsk citron i en bunke med vatten. Resten av citronen lägger du i en stor tjockbottnad kastrull.
  2. Skala päron och äpplen samt skär loss runt kärnhuset. Lägg efter hand i bunken med vatten samt citron så de ej mörknar. Skär sedan i tärningar och lägg över i kastrullen.
  3. Tillsätt vatten, kanel och vaniljpulver eller en halv delad vaniljstång.
  4. Koka på lite över medelvärme i 20 minuter. Rör då och då.
  5. Tillsätt syltsockret och koka i 30 minuter till på låg värme. Rör då och då. Späd eventuellt med lite mer vatten så att inte marmeladen kokar torr.
  6. Ta upp kanelstång samt ev. vaniljstång. Mixa grovt med en stavmixer. Man kan även mosa ihop marmeladen med en potatisstöt till önskad grovlek.
  7. Hacka mandlar grovt och tillsätt dem. Koka upp.
  8. Fördela marmeladen i rengjorda burkar och förslut med lock när de är varma.
  9. Låt svalna och kallna samt stelna helt i kylen några timmar innan servering.
  10. Förvara mörkt och svalt något halvår. Öppnad burk förvaras i kylen.
Ingredienser till marmeladen: äpplen, päron, citron, vaniljpulver, syltsocker, mandel samt syltburkar och tjockbottnad kastrull.
Ingredienser till marmeladen: äpplen, päron, citron, vaniljpulver, syltsocker, mandel samt syltburkar och tjockbottnad kastrull.
Skala och kärna ur päronen samt äpplen. Lägg i en bunke med lite pressad citron så de ej mörknar.
Skala och kärna ur päronen Skala och kärna ur päronen samt äpplen. Lägg i en bunke med lite pressad citron så de ej mörknar. lägg i en bunke med lite pressad citron så de ej mörknar.
Skär äpplen och päron i tärningar och lägg i en tjockbottnad kastrull tillsammans med en skiva citron, pressad citronsaft, kanel, vatten samt vanilj.
Skär äpplen och päron i tärningar och lägg i en tjockbottnad kastrull tillsammans med en skiva citron, pressad citronsaft, kanel, vatten samt vanilj.
Koka på lite över medelvärme i 20 minuter. Rör då och då.
Koka på lite över medelvärme i 20 minuter. Rör då och då.
Tillsätt syltsocker.
Tillsätt syltsocker.
Koka 30 minuter till på låg värme.
Koka 30 minuter till på låg värme.
Ta upp kanelstång samt ev. vaniljstång. Mixa grovt med en stavmixer.
Ta upp kanelstång samt ev. vaniljstång. Mixa grovt med en stavmixer.
Tillsätt hackad mandel.
Tillsätt hackad mandel.
Koka upp och marmeladen är klar.
Koka upp och marmeladen är klar.
Fördela i rena burkar medan marmeladen är varm samt sätt på lock.
Fördela i rena burkar medan marmeladen är varm samt sätt på lock.
Låt svalna och kallna samt stelna helt i kylen några timmar innan servering.
Låt svalna och kallna samt stelna helt i kylen några timmar innan servering.

Serveringsförslag

Gott på surdegsmackan med färskost, rostmackan, frukost, fika, mellanmål, till scones eller ostbrickan.

Tips

  • Du kan använda alla sorters päron till marmeladen som exempelvis Conference, Clapps, Greve Moltke eller Anjou eller gärna svenska Clara Frijs, Carola eller Clapps.
  • Många päron som Conferens är hårdare i konsistensen än andra sorter. De får koka längre för att mosas till marmeladen. En del sorter är mjukare och mer mogna och tar då kortare tid för att koka mjuka nog att mosa. Testa att mosa päronen när du kokt ett tag. 
  • Du kan använda alla sorters äpplen till marmeladen. 

Varianter

  • Byt syltsocker mot samma mängd strösocker samt tillsätt strösocker, 1 msk pressad citron och 20 gram gul melatin. 
  • Mandel kan bytas mot valnötter eller uteslutas. Du kan använda mandlar med skal eller skållad mandel
  • Annan kryddning som passar i är 1 msk riven ingefära, någon msk rom eller konjak, lime istället för citron, en liten kvist rosmarin eller några krm chiliflakes. 
  • Du kan även prova marmelad på en frukt som päronmarmelad eller äppelmarmelad
E-mail
Medel: 4.8 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 46 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-09-12