Marmelad på syltsocker

Introduktion och förberedelse

Marmelad med syltsocker. Enkel, snabb och god hemgjord marmelad kan du koka med syltsocker som har pektin som gör sylten tjock, citronsyra för att pektinet ska fungera samt kaliumsorbat för hållbarhet.

  • Räkna att du behöver runt 4-6 burkar på 2,5-3-4 upp till 5 dl. Totalt blir det 1,6-1,8 liter marmelad.
  • Marmeladen blir bäst om du inte dubblar satsen utan gör en sats i taget. Sylt får du om du tillsätter mer vatten, ca 8 dl.
  • Tillsätt 4 dl vatten om du gör apelsinmarmelad eller citrusmarmelad (som har lite vätska och mest skal).
  • Du kan ta färska bär eller färsk frukt. Frysta bär eller fryst frukt funkar också men tina dem då först.
 

1 sats marmelad

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 1 kg syltsocker
  • Marmelad på bär: 1 kg bär som hallon, blåbär, körsbär, björnbär, åkerbär, salmbär, jordgubbar, hjortron, röda vinbär, svarta vinbär, vita vinbär eller lingon
  • Marmelad på frukt: 1 kg frukt som apelsin, citrusfrukter, plommon, persikor eller nektariner

Tillagning

  1. Rensa och rengör bär eller frukt.
  2. Kärna ev. ut bär eller frukt.
  3. Mosa, hacka eller skär bär och frukt i små bitar. Kör gärna i mixer.
  4. Blanda bär eller frukt med socker i en stor kastrull. Tillsätt vatten.
  5. Värm under omrörning och koka kraftigt under omrörning under 15 minuter. Ett tips är att mixa marmeladen lätt någon halv minut med stavmixer (om du inte mixat innan förstås). Då blir sylten lite mer finfördelad.
  6. Skumma ev. om det är skum på ytan.
  7. Ställ åt sidan och låt marmeladen svalna något, ca en kvart.
  8. Häll upp på rena burkar eller plastburkar för frysen. Du kan också låta marmeladen svalna i kastrullen och sedan fylla fryspåsar halvvägs och frysa in.
  9. Förvara marmeladen på burk mörkt och svalt så håller den färg och smak bäst. Marmeladen håller även i rumstemperatur.
  10. Öppnad burk marmelad har du i kylen.
E-mail
Medel: 3.3 (29 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 47 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2025-06-26