Marmelad på syltsocker

Marmelad med syltsocker. Enkel, snabb och god hemgjord marmelad kan du koka med syltsocker som har pektin som gör sylten tjock, citronsyra för att pektinet ska fungera samt kaliumsorbat för hållbarhet.

  • Räkna att du behöver runt 4-6 burkar på 2,5-3-4 upp till 5 dl. Totalt blir det 1,6-1,8 liter marmelad.
  • Marmeladen blir bäst om du inte dubblar satsen utan gör en sats i taget. Sylt får du om du tillsätter mer vatten, ca 8 dl.
  • Tillsätt 4 dl vatten om du gör apelsinmarmelad eller citrusmarmelad (som har lite vätska och mest skal).
  • Du kan ta färska bär eller färsk frukt. Frysta bär eller fryst frukt funkar också men tina dem då först.

1 sats marmelad

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 1 kg syltsocker
  • Marmelad på bär: 1 kg bär som hallon, blåbär, körsbär, björnbär, åkerbär, salmbär, jordgubbar, hjortron, röda vinbär, svarta vinbär, vita vinbär eller lingon
  • Marmelad på frukt: 1 kg frukt som apelsin, citrusfrukter, plommon, persikor eller nektariner

Tillagning

  1. Rensa och rengör bär eller frukt.
  2. Kärna ev. ut bär eller frukt.
  3. Mosa, hacka eller skär bär och frukt i små bitar. Kör gärna i mixer.
  4. Blanda bär eller frukt med socker i en stor kastrull. Tillsätt vatten.
  5. Värm under omrörning och koka kraftigt under omrörning under 15 minuter. Ett tips är att mixa marmeladen lätt någon halv minut med stavmixer (om du inte mixat innan förstås). Då blir sylten lite mer finfördelad.
  6. Skumma ev. om det är skum på ytan.
  7. Ställ åt sidan och låt marmeladen svalna något, ca en kvart.
  8. Häll upp på rena burkar eller plastburkar för frysen. Du kan också låta marmeladen svalna i kastrullen och sedan fylla fryspåsar halvvägs och frysa in.
  9. Förvara marmeladen på burk mörkt och svalt så håller den färg och smak bäst. Marmeladen håller även i rumstemperatur.
  10. Öppnad burk marmelad har du i kylen.

Marmeladprov

Vill du kolla innan så marmeladen stelnar som den ska så kan du göra pektinprov/marmeladprov genom att ösa upp lite kokt marmelad på ett kallt fat och kyla snabbt. Marmeladen ska då stelna och inte flyta ihop om du drar en sked genom det. Koka annars 5 minuter till. Gör om provet.

Stelnar det inte då så får du tillsätta mer pektin - förslagsvis 100 ml flytande pektin och koka ytterligare 3 minuter och sedan göra om provet igen. Eller följ anvisningar på det pektin du köpt.

Man kan också mäta temperaturen i marmeladen och koka kraftigt till 103-106 grader. Gör marmeladprov. Koka inte för länge för då förstörs pektinet; vattnet kokar bort och marmeladen blir mörk och seg.

E-mail
Medel: 3.3 (27 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 47 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-08-25