Kvittenmarmelad

Koka marmelad på kvitten. Passar till det mesta som vanlig marmelad - till frukost, rostbröd, scones osv.

Kvittenmarmelad passar mycket bra till ostbrickan och dessertostar som ädelost, camembert eller brie med ostkex och/eller ugnsrostade skivor baguette eller små brödskivor penslade med olivolja.

Kvitten liknar ett stort gult äpple och passar fint att laga marmelad av.

Här har jag använt syltsocker som redan har pektin och konserveringsmedel. Du kan ta vanligt socker och sedan tillsätta extra pektin (läs på paketet för dosering) om det behövs samt konserveringsmedel om du vill det.

Kvittenmarmeladen kan smaksättas vidare med kanelstång, stjärnanis, vaniljstång samt blandas med annan frukt som äppelbitar, päronbitar, plommon, körsbär osv.

Vill du koka mycket marmelad och spara den länge så sterilisera burkarna och gör marmeladprovet först så du vet att marmeladen blir hållbar och får rätt konsistens.

1,5 burk kvittenmarmelad, ca 7,5 dl

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 2-3 kvitten, ca 600 gram
  • 4 dl syltsocker
  • 1/2 citron

Tillagning

  1. Skala kvitten och skär bort det grövsta av kärnhuset. Skär i ca 1x1 cm bitar. Lägg i en kastrull med tjock botten.
  2. Skölj citronen och riv skalet. Pressa citronsaften. Blanda med kvittenbitarna.
  3. Tillsätt socker, en halv dl vatten samt rör runt.
  4. Koka upp, rör om och låt sedan koka i 20-30 minuter på låg värme under lock. Desto mindre bitar desto kortare koktid. Kolla efter ett tag så att inte marmeladen kokar torrt - tillsätt då lite till vatten.
  5. Mixa marmeladen med en stavmixer grovt så det ännu är lite bitar kvar. Eller kör i matberedare. Eller mosa för hand så mycket du vill med en potatisstöt. Lite grova bitar är en smaksak.
  6. Häll upp kvittenmarmeladen på glasburk och sätt på lock. Låt svalna. Förvara i kylen när den är öppnad. Annars svalt och mörkt.
E-mail
Medel: 4 (7 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-18

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer