Kvittenmarmelad
Koka marmelad på kvitten liknar ett stort gult äpple och passar fint att laga marmelad av.
Tillagning
- Skala kvitten. Man kan även lämna fint skal kvar. Skär bort det grövsta av kärnhuset. Skär i ca 1x1 cm bitar. Lägg i en kastrull med tjock botten.
- Skölj citronen och riv skalet. Pressa citronsaften. Blanda med kvittenbitarna.
- Tillsätt socker, en halv dl vatten samt rör runt.
- Koka upp, rör om och låt sedan koka i minst 30 minuter på låg värme under lock. Desto mindre bitar desto kortare koktid. Rör om och kolla efter ett tag så att inte marmeladen kokar torrt - tillsätt då lite till vatten.
- Mixa marmeladen med en stavmixer grovt så det ännu är lite bitar kvar. Eller kör i matberedare. Eller mosa för hand så mycket du vill med en potatisstöt. Lite grova bitar är en smaksak.
- Häll upp kvittenmarmeladen på glasburk och sätt på lock. Låt svalna. Förvara i kylen när den är öppnad. Annars svalt och mörkt.
Serveringsförslag
- Passar till det mesta som vanlig marmelad - till frukost, rostbröd, scones osv.
- Kvittenmarmelad passar mycket bra till ostbrickan och dessertostar som ädelost, camembert eller brie med ostkex och/eller ugnsrostade skivor baguette eller små brödskivor penslade med olivolja.
Val av socker
Här har jag använt syltsocker som redan har pektin och konserveringsmedel. Du kan ta vanligt socker och sedan tillsätta extra pektin (läs på paketet för dosering) om det behövs samt konserveringsmedel om du vill det.
Varianter
- Jag skalade kvitten men det går bra att lämna fint skal på om man vill.
- Kvittenmarmeladen kan smaksättas vidare med kanelstång, stjärnanis, vaniljstång samt blandas med annan frukt som äppelbitar, päronbitar, plommon, körsbär osv.
- Man kan koka upp mot 3 timmar på låg värme under lock. Kolla så det ej kokar torrt - späd då med lite vatten.
Rena burkar
Sterilisera gärna burkar och lock.
Marmeladprov
Gör marmeladprovet så du vet att marmeladen får rätt konsistens.
Uppskattat näringsvärde per portion: 47 kcal