Kvittenmarmelad

Koka marmelad på kvitten. Passar till det mesta som vanlig marmelad - till frukost, rostbröd, scones osv. Kvittenmarmelad passar mycket bra till ostbrickan och dessertostar som ädelost, camembert eller brie med ostkex och/eller ugnsrostade skivor baguette eller små brödskivor penslade med olivolja. 

Kvitten liknar ett stort gult äpple och passar bra att laga marmelad av. Här har jag använt syltsocker som redan har pektin och konserveringsmedel. Du kan ta vanligt socker och sedan tillsätta extra pektin (läs på paketet för dosering) om det behövs samt konserveringsmedel om du vill det. Receptet är på så lite marmelad så det funkar fint att enbart koka och mixa kvitten med vanligt socker och sedan hälla upp på burk - förvarar du marmeladen i kylen och äter upp den inom typ två veckor - så behövs ej syltsocker, pektin eller konserveringsmedel. 

Kvittenmarmeladen kan smaksättas vidare med kanelstång, stjärnanis, vaniljstång samt blandas med annan frukt som äppelbitar, päronbitar, plommon, körsbär osv. 

Vill du koka mycket marmelad och spara så sterilisera burkarna och gör marmeladprovet först så du vet att marmeladen blir hållbar och får rätt konsistens. 

1,5 burk kvittenmarmelad, ca 7,5 dl

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 2-3 kvitten, ca 600 gram
  • 4 dl syltsocker
  • 1/2 citron

Tillagning

  1. Skala kvitten och skär bort det grövsta av kärnhuset. Skär i ca 1x1 cm bitar. Lägg i en kastrull med tjock botten.
  2. Skölj citronen och riv skalet. Pressa citronsaften. Blanda med kvittenbitarna.
  3. Tillsätt socker, en halv dl vatten samt rör runt.
  4. Koka upp, rör om och låt sedan koka i 20-30 minuter på låg värme under lock. Desto mindre bitar desto kortare koktid. Kolla efter ett tag så att inte marmeladen kokar torrt - tillsätt då lite till vatten.
  5. Mixa marmeladen med en stavmixer grovt så det ännu är lite bitar kvar. Eller kör i matberedare. Eller mosa för hand så mycket du vill med en potatisstöt. Lite grova bitar är en smaksak.
  6. Häll upp kvittenmarmeladen på glasburk och sätt på lock. Låt svalna. Förvara i kylen när den är öppnad. Annars svalt och mörkt.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer