Kastanjemarmelad
Introduktion och förberedelse
Kastanjemarmelad är en len och nötaktig marmelad du lagar av ätbara kastanjer, syltsocker och lite vatten.
Serveringsförslag
- God som vanlig marmelad till ostfrallan, frukost, fika eller scones.
- Eller servera som fin marmelad till ostbrickan.
Val av kastanj
Du ska välja den ätbara kastanjen som finns att plocka från träd eller att köpa i matbutiken. Den heter Castanea sativa eller Äkta kastanj. Du ska ej ta den giftiga stora Hästkastanjen som är vanlig i parker. Är du osäker så avstå från att laga kastanj.
Tillagning
- Dela och skala kastanjerna.
- Lägg i en tjockbottnad kastrull och täck med vattnet.
- Koka i ca 25 minuter tills de är mjuka och lätt mosas sönder.
- Tillsätt syltsocker samt rör om.
- Koka i ytterligare 2 minuter. Rör då och då.
- Mixa med en stavmixer till en slät puré.
- Fördela i rena sylt eller marmeladburkar. Förslut med lock direkt.
- Låt svalna och ställ sedan i kylen att stelna minst en natt innan servering.
- God som vanlig marmelad och speciellt till ostmackan eller dessertostar.
- Oöppnad burk håller mörkt och svalt något halvår. Öppnad burk några månader i kylen.
Uppskattat näringsvärde per portion: 55 kcal