Kastanjemarmelad

Introduktion och förberedelse

Kastanjemarmelad är en len och nötaktig marmelad du lagar av ätbara kastanjer, syltsocker och lite vatten. 

Serveringsförslag

  • God som vanlig marmelad till ostfrallan, frukost, fika eller scones.
  • Eller servera som fin marmelad till ostbrickan.

Val av kastanj

Du ska välja den ätbara kastanjen som finns att plocka från träd eller att köpa i matbutiken. Den heter Castanea sativa eller Äkta kastanj. Du ska ej ta den giftiga stora Hästkastanjen som är vanlig i parker. Är du osäker så avstå från att laga kastanj. 

Ätbar kastanj finns att plocka eller köpa. Du ska ej ta hästkastanj som är giftiga.
Ätbar kastanj finns att plocka eller köpa. Du ska ej ta hästkastanj som är giftiga.
Dela och skala kastanjerna.
Dela och skala kastanjerna.
Till marmeladen behöver du förutom ätbara kastanjer även syltsocker och vatten.
Till marmeladen behöver du förutom ätbara kastanjer även syltsocker och vatten.
Täck kastanjerna med vatten och koka upp.
Täck kastanjerna med vatten och koka upp.
Koka dem mjuka i ca 25 minuter. Kolla med en potatissticka så de är går att mosa sönder.
Koka dem mjuka i ca 25 minuter. Kolla med en potatissticka så de är går att mosa sönder.
Tillsätt syltsocker.
Tillsätt syltsocker.
Rör om och koka upp samt koka i 2 minuter. Rör så de ej bränns.
Rör om och koka upp samt koka i 2 minuter. Rör så de ej bränns.
Mixa slät med en stavmixer.
Mixa slät med en stavmixer.
Fördela i rena syltburkar samt sätt på lock direkt.
Fördela i rena syltburkar samt sätt på lock direkt.
Låt svalna och stå i kylen över natten att stelna. God som vanlig marmelad eller till dessertost som getost.
Låt svalna och stå i kylen över natten att stelna. God som vanlig marmelad eller till dessertost som getost.

8 dl kastanjemarmelad

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 300 gram skalade ätbara kastanjer, ca 430 gram oskalade
  • 5 dl vatten
  • 500 gram syltsocker

Tillagning

  1. Dela och skala kastanjerna.
  2. Lägg i en tjockbottnad kastrull och täck med vattnet.
  3. Koka i ca 25 minuter tills de är mjuka och lätt mosas sönder.
  4. Tillsätt syltsocker samt rör om.
  5. Koka i ytterligare 2 minuter. Rör då och då.
  6. Mixa med en stavmixer till en slät puré.
  7. Fördela i rena sylt eller marmeladburkar. Förslut med lock direkt.
  8. Låt svalna och ställ sedan i kylen att stelna minst en natt innan servering.
  9. God som vanlig marmelad och speciellt till ostmackan eller dessertostar.
  10. Oöppnad burk håller mörkt och svalt något halvår. Öppnad burk några månader i kylen.
E-mail
Medel: 0 (0 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 55 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2025-10-17

Tillbehör och liknande: