Citronmarmelad med strösocker
Koka en god klassisk citronmarmelad på citroner och strösocker.
Tillagning
- Skölj och skrubba citronerna.
- Skär bort blomfästet och ev. fula delar.
- Dela dem i halvor och sedan klyftor. Strimla i små bitar. Lägg all citron i kastrullen inklusive saft och kärnor.
- Tillsätt vatten samt koka upp. Koka under lock på medelvärme i 20 minuter.
- Tillsätt socker.
- Koka upp och rör så att sockret löser sig.
- Koka sedan ytterligare 10 minuter på hög värme till 105 grader. Kontrollera med termometer.
- Ta av från värmen och gör gärna ett pektinprov för att se så marmeladen stelnar - se ovan.
- Mixa marmeladen något med stavmixer till önskad storlek på skalbitarna. Detta är valfritt.
- Plocka ut de kärnor du ser om du önskar det. De går även att ta bort när man äter marmeladen.
- Fördela marmeladen i rena burkar och sätt på lock. Låt svalna. Förvara mörkt och svalt. Öppnad burk förvaras i kylen.
Serveringsförslag
Citronmarmeladen passar att ha på rostat bröd, till ostbricka, mackor, scones, till frukost och så vidare.
Varianter
- Istället för strösocker kan du koka marmeladen med syltsocker för en lättlagad och hållbar marmelad. Eller blanda hälften av varje.
- En god twist är att smaksätta citronmarmeladen med flädersaft som blir mycket gott ihop med citronsmaken. Ersätt 1/2 dl socker med ca 1 dl koncentrarad flädersaft och koka med citronerna.
- Annat som passar i citronmarmelad är en bit stjärnanis, en liten kanelstång, några cm delad och urskrapad vaniljstång eller 20 gram skalad hackad färsk ingefära.
- Du kan byta hälften av citronerna mot apelsin eller lime. Eller blanda med apelsin och grapefrukt för en citrusmarmelad.
Hållbar marmelad
Sterilisera burkar innan du fyller dem med marmelad för en hållbarare marmelad. Man kan också tillsätta 1 krm natriumbensoat om man vill ha en mycket hållbar marmelad.
Tips
- Gör du citronsaft först av citronerna så kan du använda skalresterna av citronerna till marmelad.
- Köp helst ekologiska citroner. Skölj och borsta annars vanliga citroner noga med ljummet vatten då de troligen är besprutade.
- Istället för att hacka citronerna för hand och sedan köra med stavmixer så kan du mixa citronklyftor i matberedare med kniv till en grov röra innan du kokar marmeladen.
- Låt kärnorna vara kvar då de tillför pektin. Ett tips är att lägga dem i en liten tygpåse så är de lätta att ta upp när man kokt marmeladen. Jag pillade bort de kärnor jag såg när jag kokt marmeladen.
Pektinprov
Vill du kolla innan så marmeladen stelnar som den ska så kan du göra pektinprov/marmeladprov genom att ösa upp lite kokt marmelad på ett kallt fat och kyla snabbt. Marmeladen ska då stelna och inte flyta ihop om du drar en sked genom det. Koka annars 5 minuter till. Gör om provet.
Stelnar det inte då så får du tillsätta mer pektin - förslagsvis 100 ml flytande pektin och koka ytterligare 3 minuter och sedan göra om provet igen. Eller följ anvisningar på det pektin du köpt.
Uppskattat näringsvärde per portion: 47 kcal