Pektinprov

Introduktion och förberedelse

Pektinprov, geléprov eller marmeladprov kan du göra för att prova om sylt, marmelad eller gelé stelnar som du önskar. Du kan göra provet genom att kyla det eller testa med lite sprit.

Många bär innehåller pektin naturligt och då tjockar sylt, marmelad eller gelé fint ex. är citron, apelsin, citrus, syrliga äpplen, plommon, vinbär mfl.

Ett tips är att koka in bären innan de mognar för mycket då det mesta pektin då finns kvar. När bär mognar mjuknar de och mycket av pektinet som hållit spänsten försvinner. Tänk på det vid plockning av körsbär, hallon, vinbär, plommon mfl.

Kokar du pektinet för länge så förstörs pektinet och det blir en seg och karamelliserad sylt, marmelad eller gelé.
15-20 minuters koktid är lagom och gör sedan pektinprov.

Stelnar inte provet så tillsätter du en blandning av pektinpulver, citronsyra och socker samt kokar upp och gör ett nytt prov tills det stelnar som du vill. Man kan ockås tillsätta flytande pektin enligt flaska.

1 sats pektinprov

 • Förberedelse: 1 min
 • Tillagning: 4 min
 • Klart på: 5 min

Ingredienser

 • 1 msk sylt, marmelad eller gelé
 • PEKTINPROV MED SPRIT: 1 msk sprit som brännvin eller t-sprit
 • OM DET EJ STELNAR: 1 tsk pektinpulver
 • 1 tsk citronsyra
 • 2 tsk strösocker

Tillagning

 1. PEKTINPROV MED SPRIT: Ta en matsked av sylten, marmeladen eller gelén och blanda med en msk brännvin, t-sprit eller sprit i ett glas. Efter ca 1 minut ska det bildas fasta klumpar likt gelé.
 2. PEKTIPROV MED KYLA: Lägg en msk gelé på en tallrik och kyl några minuter i frysen eller kylen. Dra sedan ett streck genom marmeladen med en knivspets. Flyter inte gelén ihop är den tillräckligt fast.
 3. Stelnar det inte som du vill så koka sylten, marmeladen eller gelén några minuter till och testa igen.
 4. Är det ännu för löst så tillsätter du pektin enligt paket. Förslag är att ta 1 tsk pektinpulver, 1 tsk citronsyra samt 2 tsk strösocker samt blanda i ett glas. Blanda sedan pektinet med 1 dl av sylten, marmeladen eller saften till gelén. Tillsätt under omrörning tillbaka till resten i kastrullen. Koka 2-3 minuter till och gör pektinprovet igen. Upprepa tills du har fått resultat.
E-mail
Medel: 4.4 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-07-16