Pektinprov

Pektinprov eller marmeladprovet kan du göra för att prova om sylt, marmelad eller gelé stelnar som du önskar. Du kan göra provet genom att kyla det eller testa med lite sprit.

Många bär innehåller pektin naturligt och då tjockar sylt, marmelad eller gelé fint ex. är citron, apelsin, citrus, syrliga äpplen, plommon, vinbär mfl.

Ett tips är att koka in bären innan de mognar för mycket då det mesta pektin då finns kvar. När bär mognar mjuknar de och mycket av pektinet som hållit spänsten försvinner. Tänk på det vid plockning av körsbär, hallon, vinbär, plommon mfl.

Kokar du pektinet för länge så förstörs pektinet och det blir en seg och karamelliserad sylt, marmelad eller gelé.
15 minuters koktid är lagom och gör sedan pektinprov.

1 sats pektinprov

  • Förberedelse: 1 min
  • Tillagning: 4 min
  • Klart på: 5 min

Ingredienser

  • 1 msk sylt, marmelad eller gelé
  • Till prov med sprit: 1 msk sprit som brännvin eller t-sprit

Tillagning

  1. Metod A - pektinprov med sprit:
  2. Ta en matsked av sylten, marmeladen eller gelén och blanda med en msk brännvin, t-sprit eller sprit i ett glas. Efter ca 1 minut ska det bildas fasta klumpar likt gelé.
  3. Metod B - pektinprov med kyla:
  4. Lägg en msk gelé på en tallrik och kyl några minuter i frysen eller kylen. Dra sedan ett streck genom marmeladen med en knivspets. Flyter inte gelén ihop är den tillräckligt fast.
  5. Koka annars sylten, marmeladen eller gelén några minuter till och testa igen.
  6. Om sylten är för lös efter prov ovan:
  7. Koka sylten, marmeladen eller gelén några minuter till och testa igen.
  8. Är det ännu för löst så tillsätter du pektin enligt paket. Brukar vara ca 1 tsk per liter. Blanda först ut pektinet i ett glas med lite av saften (gelén) och tillsätt under omrörning. Koka två minuter till och gör pektinprovet igen.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Författare:

Jag heter Henrik och skapat Receptfavoriter sedan start 2003. Jag är kock sedan 25 år och mat- och vinskribent samt fotograf sedan 2001. Jag har en Fil.kand Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, en WSET dryckesutbildning och är medlem i Gastronomiska akademiens vänner, Chaine de Rotisseurs, Slowfood, Äkta vara, Svenska kockars förening och Sveriges Matskribenters Förening. Läs mer.

Kockens tips på liknande recept:

Sylta, safta och lägg in bär och frukt

Passa på att själv sylta och safta bär samt frukter när de är som finast, nyttigast och billigast. Lägg...

Koka hemgjord sylt, marmelad eller gelé

Koka din egen hemgjorda sylt, marmelad eller gelé. Allt om att göra din egen sylt, marmelad eller gelé...

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Grilla egna hamburgare

Massor med recept på hemgjorda hamburgare. Tips på hur du grillar eller lagar dem så de blir är saftiga och goda. Vilka tillbehör passar till? Baka egna hamburgerbröd, gör egen dressing och fritera hemmagjorda pommes. 

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer