Pektinprov

Pektinprov, geléprov eller marmeladprov kan du göra för att prova om sylt, marmelad eller gelé stelnar som du önskar. Du kan göra provet genom att kyla det eller testa med lite sprit.

Många bär innehåller pektin naturligt och då tjockar sylt, marmelad eller gelé fint ex. är citron, apelsin, citrus, syrliga äpplen, plommon, vinbär mfl.

Ett tips är att koka in bären innan de mognar för mycket då det mesta pektin då finns kvar. När bär mognar mjuknar de och mycket av pektinet som hållit spänsten försvinner. Tänk på det vid plockning av körsbär, hallon, vinbär, plommon mfl.

Kokar du pektinet för länge så förstörs pektinet och det blir en seg och karamelliserad sylt, marmelad eller gelé.
15 minuters koktid är lagom och gör sedan pektinprov.

1 sats pektinprov

  • Förberedelse: 1 min
  • Tillagning: 4 min
  • Klart på: 5 min

Ingredienser

  • 1 msk sylt, marmelad eller gelé
  • Till prov med sprit: 1 msk sprit som brännvin eller t-sprit

Tillagning

  1. Metod A - pektinprov med sprit:
  2. Ta en matsked av sylten, marmeladen eller gelén och blanda med en msk brännvin, t-sprit eller sprit i ett glas. Efter ca 1 minut ska det bildas fasta klumpar likt gelé.
  3. Metod B - pektinprov med kyla:
  4. Lägg en msk gelé på en tallrik och kyl några minuter i frysen eller kylen. Dra sedan ett streck genom marmeladen med en knivspets. Flyter inte gelén ihop är den tillräckligt fast.
  5. Koka annars sylten, marmeladen eller gelén några minuter till och testa igen.
  6. Om sylten är för lös efter prov ovan:
  7. Koka sylten, marmeladen eller gelén några minuter till och testa igen.
  8. Är det ännu för löst så tillsätter du pektin enligt paket. Brukar vara ca 1 tsk per liter. Blanda först ut pektinet i ett glas med lite av saften (gelén) och tillsätt under omrörning. Koka två minuter till och gör pektinprovet igen.
E-mail
Medel: 4.5 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-30

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer