Pektinprov

Pektinprov eller marmeladprovet kan du göra för att prova om sylt, marmelad eller gelé stelnar som du önskar. Du kan göra provet genom att kyla det eller testa med lite sprit.

Många bär innehåller pektin naturligt och då tjockar sylt, marmelad eller gelé fint ex. är citron, apelsin, citrus, syrliga äpplen, plommon, vinbär mfl.

Ett tips är att koka in bären innan de mognar för mycket då det mesta pektin då finns kvar. När bär mognar mjuknar de och mycket av pektinet som hållit spänsten försvinner. Tänk på det vid plockning av körsbär, hallon, vinbär, plommon mfl.

Kokar du pektinet för länge så förstörs pektinet och det blir en seg och karamelliserad sylt, marmelad eller gelé.
15 minuters koktid är lagom och gör sedan pektinprov.

1 sats pektinprov

  • Förberedelse: 1 min
  • Tillagning: 4 min
  • Klart på: 5 min

Ingredienser

  • 1 msk sylt, marmelad eller gelé
  • Till prov med sprit: 1 msk sprit som brännvin eller t-sprit

Tillagning

  1. Metod A - pektinprov med sprit:
  2. Ta en matsked av sylten, marmeladen eller gelén och blanda med en msk brännvin, t-sprit eller sprit i ett glas. Efter ca 1 minut ska det bildas fasta klumpar likt gelé.
  3. Metod B - pektinprov med kyla:
  4. Lägg en msk gelé på en tallrik och kyl några minuter i frysen eller kylen. Dra sedan ett streck genom marmeladen med en knivspets. Flyter inte gelén ihop är den tillräckligt fast.
  5. Koka annars sylten, marmeladen eller gelén några minuter till och testa igen.
  6. Om sylten är för lös efter prov ovan:
  7. Koka sylten, marmeladen eller gelén några minuter till och testa igen.
  8. Är det ännu för löst så tillsätter du pektin enligt paket. Brukar vara ca 1 tsk per liter. Blanda först ut pektinet i ett glas med lite av saften (gelén) och tillsätt under omrörning. Koka två minuter till och gör pektinprovet igen.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Kockens tips på liknande recept:

Sylta, safta och lägg in bär och frukt

Passa på att själv sylta och safta bär samt frukter när de är som finast, nyttigast och billigast. Lägg...

Koka hemgjord sylt, marmelad eller gelé

Koka din egen hemgjorda sylt, marmelad eller gelé. Allt om att göra din egen sylt, marmelad eller gelé...

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer