Pumpamarmelad med päron och ingefära
Gör marmelad på pumpa och päron samt smaksätt med ingefära och citron.
Tillagning
- Tvätta och kärna ur päron. Skär dem i tärningar. Lägg dem i en stor kastrull med vattnet.
- Dela pumpan, ta ur kärnor och skär den i klyftor. Skär bort skalet och tärna pumpaköttet i ca 2x2 cm tärningar.
- Lägg pumpaköttet i kastrullen.
- Skala ingefära och skär i små bitar. Tillsätt till kastrullen.
- Koka på svag värme i 30 minuter.
- Mixa i en matberedare eller med stavmixer till en grov puré.
- Pressa saften ur citronerna samt tillsätt den.
- Tillsätt syltsocker. Rör om.
- Koka i 15 minuter. Rör då och då.
- Fyll marmeladen på rena glasburkar och förslut när de är varma.
- Håller något år mörkt och svalt. Öppnad burk pumpamarmelad förvaras i kylen och håller några månader.
Serveringsförslag
- Passar som vanlig marmelad till frukost, mackor, rostbröd och scones.
- Vidare även som fin marmelad till ostbricka, osttallrik och dessertostar.
- Eller ge bort som present.
Val av pumpa
Marmeladen kan lagas av valfri matpumpa som förslagsvis överbliven pumpa från Halloween, Butternutpumpa, Crown prince, Hokkaidopumpa eller liknande.
Varianter
- Du kan byta päron mot äpplen.
- Ingefära kan uteslutas.
- Annat som passar att smaksätta med är någon cm vaniljstång eller kanelstång.
Uppskattat näringsvärde per portion: 47 kcal