Pumpamarmelad med päron och ingefära

Gör marmelad på pumpa och päron samt smaksätt med ingefära och citron.

1,5 liter pumpamarmelad med päron och ingefära

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 1 kg päron, ca 600 gram skalade och urkärnade. Ex. Clara Frijs.
  • 2 dl vatten
  • 1,2 kg pumpa av valfri sort, 500 gram skalad och urkärnad. Ex. Butternutpumpa
  • 1 dl citronsaft
  • 500 gram syltsocker
  • 20 gram färsk ingefära

Tillagning

  1. Tvätta och kärna ur päron. Skär dem i tärningar. Lägg dem i en stor kastrull med vattnet.
  2. Dela pumpan, ta ur kärnor och skär den i klyftor. Skär bort skalet och tärna pumpaköttet i ca 2x2 cm tärningar.
  3. Lägg pumpaköttet i kastrullen.
  4. Skala ingefära och skär i små bitar. Tillsätt till kastrullen.
  5. Koka på svag värme i 30 minuter.
  6. Mixa i en matberedare eller med stavmixer till en grov puré.
  7. Pressa saften ur citronerna samt tillsätt den.
  8. Tillsätt syltsocker. Rör om.
  9. Koka i 15 minuter. Rör då och då.
  10. Fyll marmeladen på rena glasburkar och förslut när de är varma.
  11. Håller något år mörkt och svalt. Öppnad burk pumpamarmelad förvaras i kylen och håller några månader.
Till marmeladen behöver du pumpa som Butternutpumpa, vatten, päron, citron, ingefära samt syltsocker.
Till marmeladen behöver du pumpa som Butternutpumpa, vatten, päron, citron, ingefära samt syltsocker.
Skala och skär pumpa, päron och ingefära i bitar.
Skala och skär pumpa, päron och ingefära i bitar.
Koka pumpa, päron och ingefära samt vatten i 30 minuter. Tillsätt sedan syltsocker och citron.
Koka pumpa, päron och ingefära samt vatten i 30 minuter. Tillsätt sedan syltsocker och citron.
Koka ytterligare 15 minuter och mixa sedan med en stavmixer.
Koka ytterligare 15 minuter och mixa sedan med en stavmixer.
Fördela marmeladen på rena burkar och förslut när de är varma. Låt svalna och förvara mörkt och svalt.
Fördela marmeladen på rena burkar och förslut när de är varma. Låt svalna och förvara mörkt och svalt.
Pumpamarmeladen passar som vanlig marmelad på mackan, rostbröd, scones, fika, ostbricka med mera.
Pumpamarmeladen passar som vanlig marmelad på mackan, rostbröd, scones, fika, ostbricka med mera.

Serveringsförslag

  • Passar som vanlig marmelad till frukost, mackor, rostbröd och scones.
  • Vidare även som fin marmelad till ostbricka, osttallrik och dessertostar.
  • Eller ge bort som present.

Val av pumpa

Marmeladen kan lagas av valfri matpumpa som förslagsvis överbliven pumpa från Halloween, Butternutpumpa, Crown prince, Hokkaidopumpa eller liknande.

Varianter

  • Du kan byta päron mot äpplen.
  • Ingefära kan uteslutas.
  • Annat som passar att smaksätta med är någon cm vaniljstång eller kanelstång.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 47 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-11-29

Tillbehör och liknande:

Koka hemgjord sylt, marmelad eller gelé

Koka din egen hemgjorda sylt, marmelad eller gelé. Allt om att göra din egen sylt, marmelad eller gelé...

Bästa recepten att ta vara på pumpa

Pumpan är en fantastisk grönsak som förtjänar mer uppmärksamhet än bara vid Halloween. Den är nyttig,...