Fikonmarmelad med rom och äpple
Fikonmarmelad med torkade fikon och äpple smaksatt med rom, kanel och kryddnejlikor som ger en god och fyllig smak.
Tillagning
- Lägg de torkade fikonen i en skål och täck med vatten. Ställ i kylen i blöt över natten.
- Häll av fikonen.
- Skär bort skaftet på varje fikon. Hacka dem sedan grovt - förslagsvis i 1x1 cm storlek.
- Kärna ur och tärna äpplen.
- Lägg fikonen i en kastrull och fyll på med rom och vatten så det täcker fikonen. Tillsätt kanelstången.
- Koka på svag värme i 3 minuter. Rör då och då.
- Tillsätt kryddnejlikor och kanelstången.
- Rör i syltsockret och koka ca 8 minuter till under omrörning.
- Häll upp fikonmarmeladen i valfri ren burk eller burkar. Sätt på lock samt låt svalna. Förvara gärna i kylen något dygn att få smak.
Serveringsförslag
Passar till fina ostbrickan såväl som frukostfrallan, scones eller fika.
Framförhållning
Du får ha lite framförhållning då fikonen ska ligga i blöt över natten.
Smaksättning
Vill du ej ha i rom, kanel och kryddnejlika är det valfritt eller koka en vanlig fikonmarmelad.
Hållbarhet
Hållbarheten är något år mörkt och svalt. Förvara den gärna i kylen när den är öppnad - håller någon månad.
Uppskattat näringsvärde per portion: 45 kcal