Fikonmarmelad med rom och äpple
Introduktion och förberedelse
Fikonmarmelad med torkade fikon och äpple smaksatt med rom, kanel och kryddnejlikor som ger en god och fyllig smak.
Serveringsförslag
Passar till fina ostbrickan såväl som frukostfrallan, scones eller fika.
Framförhållning
Du får ha lite framförhållning då fikonen ska ligga i blöt över natten.
Smaksättning
Vill du ej ha i rom, kanel och kryddnejlika är det valfritt eller koka en vanlig fikonmarmelad.
Hållbarhet
Hållbarheten är något år mörkt och svalt. Förvara den gärna i kylen när den är öppnad - håller någon månad.
Tillagning
- Lägg de torkade fikonen i en skål och täck med vatten. Ställ i kylen i blöt över natten.
- Häll av fikonen.
- Skär bort skaftet på varje fikon. Hacka dem sedan grovt - förslagsvis i 1x1 cm storlek.
- Kärna ur och tärna äpplen.
- Lägg fikonen i en kastrull och fyll på med rom och vatten så det täcker fikonen. Tillsätt kanelstången.
- Koka på svag värme i 3 minuter. Rör då och då.
- Tillsätt kryddnejlikor och kanelstången.
- Rör i syltsockret och koka ca 8 minuter till under omrörning.
- Häll upp fikonmarmeladen i valfri ren burk eller burkar. Sätt på lock samt låt svalna. Förvara gärna i kylen något dygn att få smak.
Uppskattat näringsvärde per portion: 45 kcal