Fikonmarmelad med rom och äpple

Fikonmarmelad med torkade fikon och äpple smaksatt med rom, kanel och kryddnejlikor som ger en god och fyllig smak. 

5 dl fikonmarmelad med rom och äpple

  • Förberedelse: 10 tim
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 10 tim 20 min

Ingredienser

  • 250 gram torkade fikon
  • 1 äpple
  • 1 dl rom
  • 1,5 dl vatten
  • 1 kanelstång
  • 4 kryddnejlikor
  • 2,5 dl syltsocker

Tillagning

  1. Lägg de torkade fikonen i en skål och täck med vatten. Ställ i kylen i blöt över natten.
  2. Häll av fikonen.
  3. Skär bort skaftet på varje fikon. Hacka dem sedan grovt - förslagsvis i 1x1 cm storlek.
  4. Kärna ur och tärna äpplen.
  5. Lägg fikonen i en kastrull och fyll på med rom och vatten så det täcker fikonen. Tillsätt kanelstången.
  6. Koka på svag värme i 3 minuter. Rör då och då.
  7. Tillsätt kryddnejlikor och kanelstången.
  8. Rör i syltsockret och koka ca 8 minuter till under omrörning.
  9. Häll upp fikonmarmeladen i valfri ren burk eller burkar. Sätt på lock samt låt svalna. Förvara gärna i kylen något dygn att få smak.
Till marmeladen behöver du vatten, äpple, rom, syltsocker, blötlagda torkade fikon, kanelstång samt kryddnejlika.
Till marmeladen behöver du vatten, äpple, rom, syltsocker, blötlagda torkade fikon, kanelstång samt kryddnejlika.
Kärna ur och tärna äpplen samt skär fikon i små bitar. Skär bort skaftet på fikonen innan.
Kärna ur och tärna äpplen samt skär fikon i små bitar. Skär bort skaftet på fikonen innan.
Lägg i en kastrull med tjock botten.
Lägg i en kastrull med tjock botten.
Tillsätt vatten och rom.
Tillsätt vatten och rom.
Tillsätt kanel och koka ihop i 5 minuter. Akta så det ej bränns. Rör då och då.
Tillsätt kanel och koka ihop i 5 minuter. Akta så det ej bränns. Rör då och då.
Ta upp kanelstången och mixa till önskad tjocklek med stavmixer.
Ta upp kanelstången och mixa till önskad tjocklek med stavmixer.
Tillsätt kryddnejlikor, kanelstången samt syltsocker och koka ihop i ytterligare 8 minuter. Rör ofta så det ej bränns.
Tillsätt kryddnejlikor, kanelstången samt syltsocker och koka ihop i ytterligare 8 minuter. Rör ofta så det ej bränns.
Fördela marmeladen i rena burkar och sätt på lock.
Fördela marmeladen i rena burkar och sätt på lock.
Låt svalna helt innan servering. Låt gärna stå i kylen något dygn för godast smak.
Låt svalna helt innan servering. Låt gärna stå i kylen något dygn för godast smak.
God som vanlig marmelad på mackan eller till dessertostar.
God som vanlig marmelad på mackan eller till dessertostar.

Serveringsförslag

Passar till fina ostbrickan såväl som frukostfrallan, scones eller fika.

Framförhållning

Du får ha lite framförhållning då fikonen ska ligga i blöt över natten. 

Smaksättning

Vill du ej ha i rom, kanel och kryddnejlika är det valfritt eller koka en vanlig fikonmarmelad

Hållbarhet

Hållbarheten är något år mörkt och svalt. Förvara den gärna i kylen när den är öppnad - håller någon månad.

E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 45 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2025-01-21

Tillbehör och liknande:

Koka hemgjord sylt, marmelad eller gelé

Koka din egen hemgjorda sylt, marmelad eller gelé. Allt om att göra din egen sylt, marmelad eller gelé...