Äppel- med blåbärsmarmelad med vanilj
Äppel- med blåbärsmarmelad med vanilj och citron är lätt att koka ihop av rivna äpplen, blåbär samt syltsocker.
Tillagning
- Skölj äpplena. De behöver ej skalas. Riv grovt och lägg i en tjockbottnad kastrull.
- Tillsätt blåbär.
- Tillsätt vaniljextrakt eller 1/2 vaniljstång (dela, skrapa ur och tillsätt frön och stång).
- Tillsätt saften från en halv citron.
- Koka på medelvärme i 10 minuter. Rör då och då.
- Ta upp vaniljstång om du använt det.
- Mixa marmeladen hastigt med en stavmixer.
- Tillsätt syltsocker och koka upp samt koka i 2 minuter till. Rör om.
- Fördela marmeladen i rengjorda burkar och förslut med lock när den är varm.
- Låt stå något dygn i kylen innan servering.
- Förvara mörkt och svalt. Håller flera veckor. Öppnad burk förvaras i kylen.
Serveringsförslag
- God som vanlig marmelad till ostmackan, frukost, fika eller scones.
- Eller servera som fin marmelad till ostbrickan.
Tips
Välj helst ekologiska äpplen. Annars kan du ta valfri sort.
Varianter
- Du kan använda färska eller frysta valfria blåbär.
- Vanilj och citron är valfritt att ha i.
- Gott i är även att koka med en bit kanelstång, blanda i aprikos, aroniabär eller tillsätta hackad färsk ingefära.
Uppskattat näringsvärde per portion: 49 kcal