Äppel- med blåbärsmarmelad med vanilj

Äppel- med blåbärsmarmelad med vanilj och citron är lätt att koka ihop av rivna äpplen, blåbär samt syltsocker. 

1,6 liter äppel- med blåbärsmarmelad

  • Förberedelse: 1 dag 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 1 dag 25 min

Ingredienser

  • 500 gram ekologiska äpplen, 3-4 äpplen
  • 500 gram färska eller frysta blåbär
  • 1 krm vaniljextrakt eller 1/2 vaniljstång
  • 1/2 citron
  • 0,75 kg syltsocker

Tillagning

  1. Skölj äpplena. De behöver ej skalas. Riv grovt och lägg i en tjockbottnad kastrull.
  2. Tillsätt blåbär.
  3. Tillsätt vaniljextrakt eller 1/2 vaniljstång (dela, skrapa ur och tillsätt frön och stång).
  4. Tillsätt saften från en halv citron.
  5. Koka på medelvärme i 10 minuter. Rör då och då.
  6. Ta upp vaniljstång om du använt det.
  7. Mixa marmeladen hastigt med en stavmixer.
  8. Tillsätt syltsocker och koka upp samt koka i 2 minuter till. Rör om.
  9. Fördela marmeladen i rengjorda burkar och förslut med lock när den är varm.
  10. Låt stå något dygn i kylen innan servering.
  11. Förvara mörkt och svalt. Håller flera veckor. Öppnad burk förvaras i kylen.
Till marmeladen behöver du rivet äpple, syltsocker, blåbär, citron och vanilj.
Till marmeladen behöver du rivet äpple, syltsocker, blåbär, citron och vanilj.
Skölj och riv äpplena grovt. Lägg i en kastrull.
Skölj och riv äpplena grovt. Lägg i en kastrull.
Tillsätt färska eller frysta blåbär.
Tillsätt färska eller frysta blåbär.
Tillsätt vanilj och pressad citron.
Tillsätt vanilj och pressad citron.
Koka i 10 minuter. Rör då och då.
Koka i 10 minuter. Rör då och då.
Mixa hastigt med en stavmixer.
Mixa hastigt med en stavmixer.
Tillsätt syltsocker och koka i ytterligare 2 minuter.
Tillsätt syltsocker och koka i ytterligare 2 minuter.
Fördela i rena glasburkar och sätt på lock medan marmeladen är varm.
Fördela i rena glasburkar och sätt på lock medan marmeladen är varm.
Låt stå i kylen något dygn innan servering.
Låt stå i kylen något dygn innan servering.

Serveringsförslag

  • God som vanlig marmelad till ostmackan, frukost, fika eller scones.
  • Eller servera som fin marmelad till ostbrickan.

Tips

Välj helst ekologiska äpplen. Annars kan du ta valfri sort. 

Varianter

  • Du kan använda färska eller frysta valfria blåbär. 
  • Vanilj och citron är valfritt att ha i. 
  • Gott i är även att koka med en bit kanelstång, blanda i aprikos, aroniabär eller tillsätta hackad färsk ingefära.

 

E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 49 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-11-13

Tillbehör och liknande: