Äppel- med blåbärsmarmelad med vanilj

Introduktion och förberedelse

Äppel- med blåbärsmarmelad med vanilj och citron är lätt att koka ihop av rivna äpplen, blåbär samt syltsocker. 

Serveringsförslag

  • God som vanlig marmelad till ostmackan, frukost, fika eller scones.
  • Eller servera som fin marmelad till ostbrickan.

Tips

Välj helst ekologiska äpplen. Annars kan du ta valfri sort. 

Varianter

  • Du kan använda färska eller frysta valfria blåbär. 
  • Vanilj och citron är valfritt att ha i. 
  • Gott i är även att koka med en bit kanelstång, blanda i aprikos, aroniabär eller tillsätta hackad färsk ingefära.

 

Till marmeladen behöver du rivet äpple, syltsocker, blåbär, citron och vanilj.
Till marmeladen behöver du rivet äpple, syltsocker, blåbär, citron och vanilj.
Skölj och riv äpplena grovt. Lägg i en kastrull.
Skölj och riv äpplena grovt. Lägg i en kastrull.
Tillsätt färska eller frysta blåbär.
Tillsätt färska eller frysta blåbär.
Tillsätt vanilj och pressad citron.
Tillsätt vanilj och pressad citron.
Koka i 10 minuter. Rör då och då.
Koka i 10 minuter. Rör då och då.
Mixa hastigt med en stavmixer.
Mixa hastigt med en stavmixer.
Tillsätt syltsocker och koka i ytterligare 2 minuter.
Tillsätt syltsocker och koka i ytterligare 2 minuter.
Fördela i rena glasburkar och sätt på lock medan marmeladen är varm.
Fördela i rena glasburkar och sätt på lock medan marmeladen är varm.
Låt stå i kylen något dygn innan servering.
Låt stå i kylen något dygn innan servering.

1,6 liter äppel- med blåbärsmarmelad

  • Förberedelse: 1 dag 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 1 dag 25 min

Ingredienser

  • 500 gram ekologiska äpplen, 3-4 äpplen
  • 500 gram färska eller frysta blåbär
  • 1 krm vaniljextrakt eller 1/2 vaniljstång
  • 1/2 citron
  • 0,75 kg syltsocker

Tillagning

  1. Skölj äpplena. De behöver ej skalas. Riv grovt och lägg i en tjockbottnad kastrull.
  2. Tillsätt blåbär.
  3. Tillsätt vaniljextrakt eller 1/2 vaniljstång (dela, skrapa ur och tillsätt frön och stång).
  4. Tillsätt saften från en halv citron.
  5. Koka på medelvärme i 10 minuter. Rör då och då.
  6. Ta upp vaniljstång om du använt det.
  7. Mixa marmeladen hastigt med en stavmixer.
  8. Tillsätt syltsocker och koka upp samt koka i 2 minuter till. Rör om.
  9. Fördela marmeladen i rengjorda burkar och förslut med lock när den är varm.
  10. Låt stå något dygn i kylen innan servering.
  11. Förvara mörkt och svalt. Håller flera veckor. Öppnad burk förvaras i kylen.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 49 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-11-13

Tillbehör och liknande: