Pumpamarmelad med äpple

Introduktion och förberedelse

Marmelad på pumpa och äpple blir god och perfekt om du har massa överbliven pumpa från ex. Halloween.

Till varje kilo pumpa- och äppelmos tar du 350 gram syltsocker samt saft av en halv citron.

En citron har ungefär 0,75 dl citronsaft så det blir lite mindre än en halv dl färskpressad citronsaft.

Serveringsförslag

Pumpamarmelad är gott till frukostmackan, scones, kex och ostbrickan med mera.

Marmeladprov

Vill du kolla innan så marmeladen stelnar som den ska så kan du göra pektinprov/marmeladprov genom att ösa upp lite kokt marmelad på ett kallt fat och kyla snabbt. Marmeladen ska då stelna och inte flyta ihop om du drar en sked genom det. Koka annars 5 minuter till. Gör om provet.

Stelnar det inte då så får du tillsätta mer pektin - förslagsvis 100 ml flytande pektin och koka ytterligare 3 minuter och sedan göra om provet igen. Eller följ anvisningar på det pektin du köpt.

Man kan också mäta temperaturen i marmeladen och koka kraftigt till 103-106 grader. Gör marmeladprov. Koka inte för länge för då förstörs pektinet; vattnet kokar bort och marmeladen blir mörk och seg.

2 liter pumpamarmelad

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 2 kg pumpa
  • 2 kg äpple
  • 1 kg syltsocker
  • 3 citroner

Tillagning

  1. Tvätta och kärna ur äpplen och skär dem i grova tärningar. Lägg dem i en stor kastrull.
  2. Stycka sönder pumpan och skär den i klyftor. Skär bort skalet från pumpköttet och tärna pumpaköttet i ca 2x2 cm tärningar.
  3. Lägg pumpaköttet i kastrullen med äpplena.
  4. Häll på någon dl vatten och koka upp utan att det bränns. Gärna under lock. Koka på svag värme i 5 minuter. Fyll ev. på med lite vatten så att det inte bränner fast i grytan.
  5. Mixa pumpa- och äppelbitarna i en matberedare eller med stavmixer till en jämn puré.
  6. Mät upp pumpa- och äppelpurén i en kastrull och tillsätt socker. Till varje kilo (eller liter) pumpa- och äppelmos tar du 350 gram syltsocker.
  7. Koka på svag värme och rör då och så så att det inte bränns i ca 15 minuter.
  8. Tillsätt saften av en halv citron per liter pumpamarmelad.
  9. Fyll på rena glasburkar och förslut när de är varma. Du kan också frysa pumpamarmeladen i burkar. Öppnad burk pumpamarmelad förvarar du i kylen och håller då någon vecka minst.
E-mail
Medel: 4.8 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 47 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-08-13