Pumpamarmelad med äpple

Marmelad på pumpa och äpple blir god och perfekt om du har massa överbliven pumpa från ex. Halloween. Pumpamarmelad är gott till frukostmackan och ostbrickan.
Till varje kilo pumpa- och äppelmos tar du 350 gram syltsocker samt saft av en halv citron. En citron har ungefär 0,75 dl citronsaft.

2 liter pumpamarmelad

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 2 kg pumpa
  • 2 kg äpple
  • 1 kg syltsocker
  • 3 citroner

Tillagning

  1. Tvätta och kärna ur äpplen och skär dem i grova tärningar. Lägg dem i en stor kastrull.
  2. Stycka sönder pumpan och skär den i klyftor. Skär bort skalet från pumpköttet och tärna pumpaköttet i ca 2x2 cm tärningar.
  3. Lägg pumpaköttet i kastrullen med äpplena.
  4. Häll på någon dl vatten och koka upp utan att det bränns. Gärna under lock. Koka på svag värme i 5 minuter. Fyll ev. på med lite vatten så att det inte bränner fast i grytan.
  5. Mixa pumpa- och äppelbitarna i en matberedare eller med stavmixer till en jämn puré.
  6. Mät upp pumpa- och äppelpurén i en kastrull och tillsätt socker. Till varje kilo (eller liter) pumpa- och äppelmos tar du 350 gram syltsocker.
  7. Koka på svag värme och rör då och så så att det inte bränns i ca 15 minuter.
  8. Tillsätt saften av en halv citron per liter pumpamarmelad.
  9. Fyll på rena glasburkar och förslut när de är varma. Du kan också frysa pumpamarmeladen i burkar. Öppnad burk pumpamarmelad förvarar du i kylen och håller då någon vecka minst.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Picknickens dag 22 maj

Låt oss göra picknickensdag till en riktig helgdag! Vägra jobb och ut i det fria med en macka, kakor och kaffe ;)

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Dax för rabarber

Nu kommer den första späda, mjälla och goda rabarbern upp. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer