Pumpamarmelad med äpple

Marmelad på pumpa och äpple blir god och perfekt om du har massa överbliven pumpa från ex. Halloween.

1,6 liter pumpamarmelad med äpple

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 1 kg äpple, ca 600 gram skalade och urkärnade
  • 3 dl vatten
  • 1,2 kg pumpa av valfri sort, 500 gram skalad och urkärnad
  • 1 dl citronsaft, 2 citroner
  • 500 gram syltsocker

Tillagning

  1. Tvätta och kärna ur äpplen och skär dem i tärningar. Lägg dem i en stor kastrull med vattnet.
  2. Dela pumpan, ta ur kärnor och skär den i klyftor. Skär bort skalet och tärna pumpaköttet i ca 2x2 cm tärningar.
  3. Lägg pumpaköttet i kastrullen med äpplena.
  4. Koka på svag värme i 30 minuter.
  5. Mixa pumpa- och äppelbitarna i en matberedare eller med stavmixer till en jämn puré.
  6. Pressa saften ur citronerna samt tillsätt den.
  7. Tillsätt syltsocker. Rör om.
  8. Koka i 15 minuter. Rör då och då.
  9. Fyll marmeladen på rena glasburkar och förslut när de är varma.
  10. Håller något år mörkt och svalt. Öppnad burk pumpamarmelad förvaras i kylen och håller några månader.

Serveringsförslag

  • Passar som vanlig marmelad till frukost, mackor, rostbröd och scones.
  • Vidare även som fin marmelad till ostbricka, osttallrik och dessertostar.
  • Eller ge bort som present.

Val av pumpa

Marmeladen kan lagas av valfri matpumpa som förslagsvis överbliven stor gul pumpa från Halloween, Butternut-pumpa, Crown prince, Hokkaido pumpa eller liknande.

Varianter

  • Du kan byta äpplen mot päron.
  • Gott i är även ca 50 gram finriven ingefära.
E-mail
Medel: 4.6 (18 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 47 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-10-26

Tillbehör och liknande:

Koka hemgjord sylt, marmelad eller gelé

Koka din egen hemgjorda sylt, marmelad eller gelé. Allt om att göra din egen sylt, marmelad eller gelé...

Bästa recepten att ta vara på pumpa

Pumpan är en fantastisk grönsak som förtjänar mer uppmärksamhet än bara vid Halloween. Den är nyttig,...