Pumpamarmelad med äpple

Introduktion och förberedelse för tillagning

Marmelad på pumpa och äpple blir god och perfekt om du har massa överbliven pumpa från ex. Halloween.

Pumpamarmelad är gott till frukostmackan, scones, kex och ostbrickan med mera.

Till varje kilo pumpa- och äppelmos tar du 350 gram syltsocker samt saft av en halv citron.

En citron har ungefär 0,75 dl citronsaft så det blir lite mindre än en halv dl färskpressad citronsaft.

2 liter pumpamarmelad

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 2 kg pumpa
  • 2 kg äpple
  • 1 kg syltsocker
  • 3 citroner

Tillagning

  1. Tvätta och kärna ur äpplen och skär dem i grova tärningar. Lägg dem i en stor kastrull.
  2. Stycka sönder pumpan och skär den i klyftor. Skär bort skalet från pumpköttet och tärna pumpaköttet i ca 2x2 cm tärningar.
  3. Lägg pumpaköttet i kastrullen med äpplena.
  4. Häll på någon dl vatten och koka upp utan att det bränns. Gärna under lock. Koka på svag värme i 5 minuter. Fyll ev. på med lite vatten så att det inte bränner fast i grytan.
  5. Mixa pumpa- och äppelbitarna i en matberedare eller med stavmixer till en jämn puré.
  6. Mät upp pumpa- och äppelpurén i en kastrull och tillsätt socker. Till varje kilo (eller liter) pumpa- och äppelmos tar du 350 gram syltsocker.
  7. Koka på svag värme och rör då och så så att det inte bränns i ca 15 minuter.
  8. Tillsätt saften av en halv citron per liter pumpamarmelad.
  9. Fyll på rena glasburkar och förslut när de är varma. Du kan också frysa pumpamarmeladen i burkar. Öppnad burk pumpamarmelad förvarar du i kylen och håller då någon vecka minst.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.