Pumpamarmelad med äpple
Marmelad på pumpa och äpple blir god och perfekt om du har massa överbliven pumpa från ex. Halloween.
Tillagning
- Tvätta och kärna ur äpplen och skär dem i tärningar. Lägg dem i en stor kastrull med vattnet.
- Dela pumpan, ta ur kärnor och skär den i klyftor. Skär bort skalet och tärna pumpaköttet i ca 2x2 cm tärningar.
- Lägg pumpaköttet i kastrullen med äpplena.
- Koka på svag värme i 30 minuter.
- Mixa pumpa- och äppelbitarna i en matberedare eller med stavmixer till en jämn puré.
- Pressa saften ur citronerna samt tillsätt den.
- Tillsätt syltsocker. Rör om.
- Koka i 15 minuter. Rör då och då.
- Fyll marmeladen på rena glasburkar och förslut när de är varma.
- Håller något år mörkt och svalt. Öppnad burk pumpamarmelad förvaras i kylen och håller några månader.
Serveringsförslag
- Passar som vanlig marmelad till frukost, mackor, rostbröd och scones.
- Vidare även som fin marmelad till ostbricka, osttallrik och dessertostar.
- Eller ge bort som present.
Val av pumpa
Marmeladen kan lagas av valfri matpumpa som förslagsvis överbliven stor gul pumpa från Halloween, Butternut-pumpa, Crown prince, Hokkaido pumpa eller liknande.
Varianter
- Du kan byta äpplen mot päron.
- Gott i är även ca 50 gram finriven ingefära.
Uppskattat näringsvärde per portion: 47 kcal