Pumpamarmelad med äpple
Introduktion och förberedelse
Marmelad på pumpa och äpple blir god och perfekt om du har massa överbliven pumpa från ex. Halloween.
Serveringsförslag
- Passar som vanlig marmelad till frukost, mackor, rostbröd och scones.
 - Vidare även som fin marmelad till ostbricka, osttallrik och dessertostar.
 - Eller ge bort som present.
 
Val av pumpa
Marmeladen kan lagas av valfri matpumpa som förslagsvis överbliven stor gul pumpa från Halloween, Butternut-pumpa, Crown prince, Hokkaido pumpa eller liknande.
Varianter
- Du kan byta äpplen mot päron.
 - Gott i är även ca 50 gram finriven ingefära.
 
Tillagning
- Tvätta och kärna ur äpplen och skär dem i tärningar. Lägg dem i en stor kastrull med vattnet.
 - Dela pumpan, ta ur kärnor och skär den i klyftor. Skär bort skalet och tärna pumpaköttet i ca 2x2 cm tärningar.
 - Lägg pumpaköttet i kastrullen med äpplena.
 - Koka på svag värme i 30 minuter.
 - Mixa pumpa- och äppelbitarna i en matberedare eller med stavmixer till en jämn puré.
 - Pressa saften ur citronerna samt tillsätt den.
 - Tillsätt syltsocker. Rör om.
 - Koka i 15 minuter. Rör då och då.
 - Fyll marmeladen på rena glasburkar och förslut när de är varma.
 - Håller något år mörkt och svalt. Öppnad burk pumpamarmelad förvaras i kylen och håller några månader.
 
Uppskattat näringsvärde per portion: 47 kcal