Grön tomatmarmelad

Introduktion och förberedelse

Koka tomatmarmelad med gröna tomater. Lätt att laga med syltsocker. Här smaksatt med lite stjärnanis samt lime.

Serveringsförslag

Gott till scones, på rostmackan, engelska muffins, till ostbrickan eller som marmelad till det du vill.

Varianter

  • Istället för lime kan du ta citron.
  • Gott i är också en bit stjärnanis, kardemumma, en bit kanel, lakritspulver, någon nypa rosmarin eller timjan om man vill ha en twist på marmeladen.

Häll på väl rengjorda och gärna steriliserade syltburkar med lock.

Marmeladprov

Vill du kolla innan så marmeladen stelnar som den ska så kan du göra pektinprov/marmeladprov genom att ösa upp lite kokt marmelad på ett kallt fat och kyla snabbt. Marmeladen ska då stelna och inte flyta ihop om du drar en sked genom det. Koka annars 5 minuter till. Gör om provet.

Stelnar det inte då så får du tillsätta mer pektin - förslagsvis 100 ml flytande pektin och koka ytterligare 3 minuter och sedan göra om provet igen. Eller följ anvisningar på det pektin du köpt. 

Man kan också mäta temperaturen i marmeladen och koka kraftigt till 103-106 grader. Gör marmeladprov. Koka inte för länge för då förstörs pektinet; vattnet kokar bort och marmeladen blir mörk och seg. 

cirka 7 dl marmelad

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 500 gram gröna tomater
  • 1 lime
  • 4 dl syltsocker
  • 1/2 bit stjärnanis (valfritt)

Tillagning

  1. Skölj tomater. Skär dem i tärningar. Lägg i en kastrull med tjock botten och lock. Tillsätt stjärnanis om du vill.
  2. Koka tomaterna på medelvärme i 15 minuter.
  3. Skölj lime och riv skalet. Tillsätt till tomaterna.
  4. Tillsätt syltsocker, rör om och koka på låg värme i ytterligare 5 minuter.
  5. Häll upp på syltburkar, sätt på lock samt ställ upp och ner att svalna.
  6. Förvaras svalt och mörkt. Öppnad burk förvaras i kylen.
E-mail
Medel: 3.8 (50 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 47 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-08-13