Grön tomatmarmelad

Koka tomatmarmelad med gröna tomater. Lätt att laga med syltsocker. Här smaksatt med lite stjärnanis samt lime. Gott till scones, på rostmackan, engelska muffins, till ostbrickan eller som marmelad till det du vill.

Istället för lime kan du ta citron. Gott i är också en bit stjärnanis, kardemumma, en bit kanel, lakritspulver, någon nypa rosmarin eller timjan om man vill ha en twist på marmeladen.

Häll på väl rengjorda och gärna steriliserade syltburkar med lock.

cirka 7 dl marmelad

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 500 gram gröna tomater
  • 1 lime
  • 4 dl syltsocker
  • 1/2 bit stjärnanis (valfritt)

Tillagning

  1. Skölj tomater. Skär dem i tärningar. Lägg i en kastrull med tjock botten och lock. Tillsätt stjärnanis om du vill.
  2. Koka tomaterna på medelvärme i 15 minuter.
  3. Skölj lime och riv skalet. Tillsätt till tomaterna.
  4. Tillsätt syltsocker, rör om och koka på låg värme i ytterligare 5 minuter.
  5. Häll upp på syltburkar, sätt på lock samt ställ upp och ner att svalna.
  6. Förvaras svalt och mörkt. Öppnad burk förvaras i kylen.
E-mail
Medel: 3.8 (14 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-24

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer