Grön tomatmarmelad
Koka tomatmarmelad med gröna tomater. Lätt att laga med syltsocker. Här smaksatt med lite stjärnanis samt lime.
Tillagning
- Skölj tomater. Skär dem i tärningar. Lägg i en kastrull med tjock botten och lock. Tillsätt stjärnanis om du vill.
- Koka upp tomaterna och mosa ihop dem. Tillsätt eventuellt lite vatten så det kommer igång att vattna sig och inte kokar torrt. Låt sedan tomaterna koka på lägsta värme i 15 minuter med lock. Rör då och då.
- Skölj lime och riv skalet. Tillsätt skalet till tomaterna. Pressa ur en msk limesaft och tillsätt det.
- Tillsätt syltsocker, rör om och koka på låg värme i ytterligare 5 minuter.
- Har du i stjärnanis är det valfritt att plocka upp den innan du häller marmeladen på burk. Behåller du stjärnanisen så kommer den att fortsätta att ge smak åt marmladen om du önskar det. Dock kan det bli lite väl mycket anis-smak.
- Häll upp på syltburkar, sätt på lock samt ställ upp och ner att svalna.
- Förvaras svalt och mörkt. Öppnad burk förvaras i kylen.
Serveringsförslag
Gott till scones, på rostmackan, engelska muffins, till ostbrickan eller som marmelad till det du vill.
Varianter
- Istället för lime kan du ta citron.
- Fler goda smaksättningar är någon 1/2 tsk kardemumma, en bit kanel, lakritspulver, någon nypa rosmarin eller timjan om man vill ha en twist på marmeladen.
Uppskattat näringsvärde per portion: 47 kcal