Friterad mat

Recept på friterad mat samt tips på hur du friterar.

Här hittar du recept på frityrsmet och paneringar, tempura, falafel, langos, struvor, fish'n chips, friterad banan, lökringar, pommes frites, klyftpotatis och mycket mer.

Friterad mat blir knaprig och frasig. Pommes frites, frityrsmet och panering trivs i den heta oljan. En kastrull med lock, olja och ett viss mått försiktighet är egentligen allt man behöver.

Men fettet då? Ja, med en i övrig varierad kost och motion kan man visst ta fram fritösen ibland.

Vad du behöver för att fritera hemma

  • Fritös eller kastrull med lock. För att fritera hemma behöver man ingen dyr frityrmaskin eller fritös även om det blir enklare och säkrare då. Man kan använda en kastrull att fritera i. Eller en wok. Ett lock ska man ha att lägga över oljan om den skulle fatta eld och då kväva elden. Försök ej släcka med vatten - då exploderar oljan. Fritöser eller frityrmaskiner finns från 400 kronor och uppåt.
  • Något att kolla oljans temperatur med. En digital stektermometer i oljan är bra att mäta temperaturen med. Frityrmaskinerna har fördelen att de har ett lock, inbyggd termometer och ofta timer. Vilket gör det lättare att hålla reda på temperaturen - som ska vara cirka 180 - 190 grader - samt tiden man friterar.

Friterar man i kastrull är brödtestet ett alternativ till termometer. Man provar med att lägga en liten brödbit i oljan. Blir den snabbt gyllenbrun är oljan lagom het. När oljan värms upp över hundra grader kan man höra att den "knäpper" - det är vatten som avdunstar.

  • En hålslev av metall eller träslev att ta upp det du fritera med ur oljan - chansa ej på redskap av plast. Det finns även frityrkorgar som passar kastruller att köpa.
  • Lägg inte för mycket i oljan på en gång utan fritera lite i taget och lägg upp på en bricka med hushållspapper att rinna av.
  • Tänk på att ha rätt värme när du börjar fritera samt att värmen sjunker när du lägger i det du ska fritera - så ha högsta värme på efter du lagt i det du ska fritera. Sedan kan du sänka värmen eller flytta kastrullen från värmen i slutet när du plockar upp det friterade eller mellan omgångar av fritering så att inte oljan blir för varm.

Vilken temperatur ska man fritera i?

  • Oljan ska vara 180-190 grader varm. Friterar man pommes frites så friterar man först potatisen mjuk på lägre värme. Sedan höjer man värmen och ger pommesen färg och knaprig konsistens under kortare tid.

Tänk på säkerheten

  • Fläkten bör inte vara på även om det ångar mycket. Olja följer med vattenångan upp i fläkten och kan antändas om oljan i fritösen skulle fatta eld. Öppna ett fönster och vädra istället.
  • Häll aldrig vatten i fritösen om oljan fattar eld. Då avdunstar vattnet och den brinnande oljan med ångan explosionsartat och elden kan spridas. Lägg istället på ett lock eller ugnsplåt och kväv elden. Ha också en kökshandduk att släcka med samt torka upp olja om oljan skulle börja brinna på spisen.
  • Fritera aldrig med barn i närheten. Det är inte heller en bra idé att vara för onykter.

Tempura Tempura är en japansk rätt med lätt och elegant friterade grönsaker, fisk, skaldjur och svamp som doppas i ljus soja blandat med lite risvinäger och socker.

Vilken olja ska man fritera i?

  • Välj en vegetabilisk olja. Rapsolja eller solrosolja är billig och neutral i smaken. Oljan kan användas flera gånger. Ibland kan den behöva silas. Ett undantag kan vara om du friterat fisk och oljan fått smak av fisken - kan då endast användas att fritera fisk igen.
  • Till bakverk används ofta kokosfett.

Hur farlig är friterad mat?

Friterad mat blir rätt fet såklart. Och olja innehåller massor av energi och kcal. Använd vegetabilisk olja som har en nyttigare fettsammansättning. Din diet bör inte domineras av friterad mat.

I vissa fall kan dock friterad mat vara mindre fet än stekt mat - ett exempel kan vara stekt kokt potatis som kan suga upp allt fett (då ofta smör med mättat onyttigt fett) du tillsatt till pannan. Många gånger blir stekt potatis därför mer onyttigt än exempelvis pommes frites.

Frityrrecept jag gillar:

Sötpotatispommes
Goda nyfriterade som snack med majo eller annan dipp eller som tillbehör istället för vanliga pommes.

Friterade fetaostfyllda trianglar
Gott som tilltugg, plockmat eller på buffé.

Tempurasmet
En japansk frityrsmet som blir tunn och knaprig. Gott att göra göra tempura på är grönsaker 2-3 mm tjockt skurna i dm långa stavar av morot, purjolök, zucchini och äggplanta; bitar av svamp som champinjoner, taggsvamp, shiitake; skaldjur som räkor eller kräftstjärtar; fisk som lax, torsk; kycklingstrimlor; fläskfiléstrimlor osv.

Dipp till Tempura
Dippen är som en buljong och kan bestå av 1/2 dl ljus soja (exempelvis Kikkoman) blandat med 1 msk socker (helst 2 msk mirin), 2 dl buljong på 1 msk dashi - pulver (kan ersättas med fiskbuljong eller bara vatten) smaksatt med 2 msk torrt vitt vin och en tsk riven färsk ingefära. Eventuellt kan man bara ha ljus japansk soja, ostronsås och/eller söt chilisås till.

Falafel
Falafelrulle med tabbouleh. Friterad falafel - kikärtsbullar - i tunnbröd eller pitabröd med tabbouleh - bulgursallad.

Langos
Laga hemgjorda langos. Langos är goda som ex. förrätt. Fritera egna ungerska langos och toppa med det du gillar.

Friterat fläsk i sötsur sås
En kinesisk klassiker. Som fläsk kan du ta stekfläsk, kotlett eller fläskkarré. Fläskfilé funkar också men blir lite torrt.

Hemlagade Pommes Frites Hemlagade Pommes Frites blir mycket goda och knapriga. Gott till hamburgare, grillat, kött, fisk, kyckling, stekt ägg eller musslor - ja till det mesta. Oljan kan du sila och använda flera gånger.

Panerad fisk i engelsk stil - Fish'n Chips
Fish'n chips är panerad fisk med pommes frites. Gott att fritera är torsk eller annan vit fisk.

Hemgjorda Pommes frites
Goda och hemgjorda pommes frites. Fritera dina egna pommes frites - godare än så blir det inte.

Musslor i vitt vin: Moules marinièrs
Musslor kokta i vitt vin med lök och lite grädde. Ett musselrecept gott med vitlöksbröd, nybakt bröd eller baguette. Eller friterade pommes frites som i Belgien.

Klyftpotatis
Friterad klyftpotatis eller Idahopotatis. Fritera gärna klyftor av bakpotatis gyllene med skal.

Frityrsmet - fluffig kinesisk frityrsmet
En fluffig kinesisk frityrsmet till fiskfiléer, skalade räkor, kräftstjärtar, bläckfiskringar, grönsaker som lökringar, skivad zucchini, paprikabitar eller morotsstavar.

Att dricka till tempura och friterad mat

Tempuran blir inte så oljig och grönsakerna lättar upp. En frisk lager släcker törsten medan ett vitt torrt till halvtorrt vin passar bättre att sitta och sippa på. En torr cider är också ett utmärkt val. Fisk å chips är fetare och kräver mer dryck att skölja ner med. Därför faller valet på halvmörk Ale eller ljus lager med rejäl beska. Fråga gärna om fler tips på Systembolaget.

Struvor
En struva är en ett friterat bakverk i form av en julstjärna som får formen av ett struvjärn. Fritera i kokosfett i 180 grader.

Friterad banan
Friterad banan som är en klassiker med vaniljglass. Ringla lite sirap över den friterade bananen.

Friterad banan Friterad banan med glass och sirpa. En riktig klassiker på kinakrogen och på festivaler - prova att laga den själv - det blir mycket gott.

Fler tips:

  • Friterade svartrötter eller rödbetor passar både som garnityr eller till förrätter. Skär i bitar, halvera eller klyfta. Förkoka i 100 grader cirka 5 minuter. Ta upp på och låt rinna av på hushållspapper. Fritera sedan i 2 minuter på 180 grader. Servera med parmaskina, smulad getost och några droppar flytande honung.
  • Friterade kycklingstrimlor med sötsur sås till ris eller med aioli och pommes frites. Skär kycklingfiléer i strimlor, torka av, vänd i mjöl och doppa i frityrsmet (se fisk å chips). Fritera 3-4 minuter.
  • Friterade vårrullar. Gör en fyllning av lika delar kokta glasnudlar, fint skuren fräst kål, svamp och grönsaker samt eventuellt lite fräst fläskfärs eller räkor. Lägg 4-5 msk fyllning på nedre halvan av ett blad filodeg (cirka 20 X 30 cm), pensla kanterna med lite ägg, rulla nedifrån, vik in kanterna, fortsätt rulla till en dolme. Fritera 3-5 minuter på 180 grader. Servera med söt chilisås och soja att dippa i.
  • Friterade lökringar med aioli. Skala lök och skär i 0,5 cm breda ringar. Panera i mjöl med salt, vänd dem sedan i uppvispat ägg och sist i ströbröd. Fritera i 180 grader. Servera med vitlöksmajonnäs (aioli). Du kan också fritera på enkelt vis i bara mjöl eller med riktig frityrsmet.
  • Friterade bläckfiskringar. Fritera som lökringar ovan.
  • Friterade potatisbollar - Pommes Williams eller Pommes Duchesse. Serveras som potatistillbehör. Koka potatis, häll av vattnet noga och låt den ånga av. Salta och peppra samt tillsätt riven muskot. Örter, riven parmesan eller hackad svamp är också gott i. Stöt potatisen till ett mos. Tillsätt cirka två äggulor och två till fyra msk mjöl per liter mos under omrörning. Medan moset är varmt kan det formas till päron, bollar eller strutar. Dessa paneras sedan i mjöl, ägg och ströbröd. Testa att fritera en panerad boll först i 180 grader. Spricker den ska det i mer ägg och mjöl i potatisen.[ad-space-right]content_3[ad-space-right]
  • Friterade potatisskal. Skrubba potatisen först. Skär med en skalkniv bort stora sidor av skalet. Fritera som pommes frites. Mitten kan du använda till något annat.
  • Friterade potatishalvor eller klyftor. Fritera som pommes frites. Kan toppas med onyttigheter som ost och baconbitar samt serveras med gräslöksgräddfil.
  • Friterade aubergineskivor (eller äggplanta). Använd tempurasmet och servera med tzatziki.
  • Friterad ost camembert med hjortronsylt. En klassiker med brie eller camembert. Men man kan också välja en hårdost som västerbotten eller liknande. Panera cirka 3X3 cm stora ostbitar i mjöl, ägg och ströbröd två gånger. Fritera någon minut i 180 grader.
  • Friterad glass. Gör kulor av glass. Lägg upp på bricka och frys i en timme. Ta ut och rulla dem i smulor av kex (förslagsvis Mariekex eller Digestive). Frys in dem ytterliggare en timme. Nästa omgång rullas de i ett uppvispat ägg med en msk mjölk, sedan kvickt i smulorna och tillbaks till frysen en timme. Värm oljan till 220 grader. Fritera glassbollarna 4-6 i taget i 10-15 sekunder (på varje sida) och servera direkt. Friterar man längre eller på för låg värme så hinner glassen smälta. Servera med chokladsås eller bär.

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Pages