Kokta gröna sojabönor
Kokta gröna sojabönor eller Edamame. Ett grundrecept på hur du kokar och tillagar frysta gröna sojabönor.
De behöver ej tinas utan läggs direkt i kokande vatten eller steks direkt i panna.
Sojabönorna kan kokas direkt från frysen i vatten på spisen i en kastrull, stekas i stekpanna eller tillagas i mikron.
Gröna färska japanska sojabönor - Edamame - finns skalade och frysta. De är lätta att laga till, goda, nyttiga, proteinrika och passar till det mesta.
Tillagning
- I KASTRULL: Koka upp en liter vatten i en kastrull.
- Tillsätt bönorna. De kan tillsättas frysta. Koka upp och koka i 1-2 minuter. Häll av och servera. Eller skölj kallt om du vill ha dem senare.
- I MIKRO: Lägg de djupfrysta sojabönorna i en skål (ej av metall) och tillsätt 2 msk vatten. Täck över skålen. Tillaga sojabönorna i fem minuter på 500 W eller 2-3 minuter på 850 W.
- I STEKPANNA: Fräs tinade eller frysta sojabönor i en msk matolja som olivolja, solrosolja, rapsolja, majsolja eller majsolja. Stek i 1-3 minuter tills de fått lite färg. Toppa med lite en halv tsk flingsalt.
Med vitlök och chili
Stek kokta eller frästa sojabönor med 1/2 klyfta hackad vitlök och 1-2 krm chiliflakes. Smaka av med salt.
Med asiatiska smaker
Stek som ovan med vitlök och chili samt tillsätt 1 msk ljus japansk soja, 1 tsk sesamolja, 2 msk ostronsås samt några tsk sesamfrön.

Uppskattat näringsvärde per portion: 148 kcal