Veganska grillspett

Veganska grillspett med grönsaker som röd paprika, champinjoner, aubergine, rödlök och färsk ananas. Grillspetten kan serveras med valfria tillbehör eller som på bilden med vit bönsås eller röra, kokt färskpotatis eller delikatesspotatis och lite grönsallad. Här finns mina tips på fler veganrättersåser och tillbehör.  Här hittar du fler marinader. Gör du till fest så kan du räkna någon portion extra för säkerhetsskull.

Annat gott på spetten är att varva med hela cocktailtomater, bitar av zucchini, kokta små delikatess- eller färskpotatisar, kokta morötter i bitar, halverade knipplökar, gul lök i klyftor, hela små steklökar, silverlök i klyftor, avokado i klyftor, fast tofu i bitar med mera. 

Grilla spetten runt om i några minuter på varje sida. Du kan använda blötlagda bambuspett eller stålspett att varva grönsaker på. Har du ett halster där spetten kan klämmas fast så är det ett smidigt sätt att hantera och vända spetten på utan att grönsakerna snurrar runt och ramlar av. 

När ändå grillen är igång: 

Grillad majskolv: Kokta bitar av majskolvar kan man också trä på men de är så hårda så en bättre idé är att grilla dem hela vid sidan. Vidare är grillad spetskål delad i klyftor gott - de behövs ej träs på spett då de håller ihop fint om de skärs längs med i klyftor med fästet kvar nedtill. Pensla med olivolja och salt eller samma marinad som grillspetten. Lägg sedan i folie och låt gå 10 minuter på låg värme. Kan även rostas i ugnen. 

Att dricka till: 

Rött vin som en fyllig och smakrik Shiraz från Australien passar utmärkt. Eller annat fylligt lagrat rött vin. Vidare passar kall öl som lager eller smakrik IPA. Alkoholfritt tips är en iskall Clausthaler orginal, Lemon med citronsmak eller en Ginger Joe - Ginger Beer - ingefärsdricka. 

4 portioner veganspett

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 1 röd paprika
  • 1/2 aubergine eller äggplanta
  • 1/2 rödlök
  • 1/2 färsk ananas
  • 8 champinjoner
  • Marinad: 2 tsk kinesisk soja
  • 2 krm rökt paprikapulver
  • 1/2 tsk sambal oelek chilipasta eller Sriracha chilisås
  • 4 msk olivolja
  • 3 krm salt
  • 1 klyfta pressad vitlök
  • 2 krm svartpeppar
  • 2 tsk balsamvinäger
  • 2 msk ketchup
  • Förslag tillbehör: 4 port kokt färskpotatis eller delikatesspotatis
  • 4 port sås av valfri sort ex. hummus eller vit bönsås eller bönröra (länk ovan)
  • 65 gram blandad grönsallad (en påse). Blandad med någon tsk olivolja, tsk vinäger, 1 krm salt och 1/2 krm svartpeppar vid servering

Tillagning

  1. Blanda marinaden i en skål.
  2. Lägg träspett i blöt om du använder det.
  3. Skölj grönsaker.
  4. Skär aubergine på hälften på längden. Dela i halvor och skär i bitar till åtta bitar.
  5. Skär av kinderna av paprikan och skär i 12 bitar likt fyrkanter.
  6. Rensa och skölj svamp.
  7. Skala löken och skär i fyra klyftor. Dela i 8 bitar.
  8. Skär skalet av ananasen, dela i fyra klyftor. Skär bort den innersta grova stammen. Skär halva ananasen i 12 bitar. Spara resten i kylen till annat.
  9. Blanda grönsakerna med hälften av marinaden i en skål. Spara resten av marinaden att pensla med vid grillningen. Hit kan du förbereda grönsakerna och förvara i kylen.
  10. Tänd grillen. Förbered tillbehör som kokt potatis, sås och grönsaker.
  11. Varva grönsakerna på spetten som du vill. Akta så du ej sticker dig på spetten. Spetten kan förberedas och förvaras kallt några timmar innan grillningen. Tips är att börja med champinjonerna innerst (de håller resten på plats), sedan en klyfta lök, paprika, ananas och aubergine - men det är bara ett förslag.
  12. Grilla veganspetten runt om 2-3 minuter på varje sida tills de har fin färg. Pensla med resten av marinaden under tiden. Stek på lägre värme ca 5-10 minuter till så att grönsakerna blir tillagade. Tips är att lägga dem vid sidan av glöden, höja gallret ellerr lägga dem i folie. Grillar du till många så kan du först ge spetten färg på grillen, lägg upp i ugnsform och stek sedan klart i 10 minuter på 175 grader.
  13. Servera grönsaksspetten direkt från grillen eller lägg upp på fat med ex. salladen och önskade tillbehör vid sidan.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Grilla egna hamburgare

Massor med recept på hemgjorda hamburgare. Tips på hur du grillar eller lagar dem så de blir är saftiga och goda. Vilka tillbehör passar till? Baka egna hamburgerbröd, gör egen dressing och fritera hemmagjorda pommes. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer