Coleslaw med rödkål

Introduktion och förberedelse för tillagning

En färgglad och god variant av amerikansk kålssallad med majonnäs eller matyoghurt som passar till grillad kyckling, revbensspjäll, barbecue och annat grillat.

Coleslaw blir bara godare om du gör den dagen innan och har i kylen. Coleslaw är sås, sallad, tillbehör och nyttigt i ett. Coleslaw är utmärkt om du ska bjuda många på mat och till buffé.

En mandolin eller en matberedare är smidigt att strimla vitkålen med.

Kål är mycket billig mat och passa gärna på efter jul när rödkålen är som billigast. Traditionellt görs coleslaw med majonnäs men blir jättegod och mer nyttig med grekisk eller turkisk yoghurt som ex. Larsa. Färsk ingefära ger en god lite annorlunda fyllig smak men kan uteslutas.

4 - 6 portioner coleslaw

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 500 gram rödkål
  • 1 tumme färsk ingefära eller något krm torkad (valfritt)
  • 1 dl majonnäs eller turkisk yoghurt
  • 2 dl gräddfil eller turkisk yoghurt
  • 2 msk socker, gärna mörkt som farinsocker
  • 1 tsk salt och några varv med pepparkvarnen

Tillagning

  1. Strimla eller riv kål fint - för hand med kniv, i matberedare eller med mandolin.
  2. Skala ingefäran och hacka den fint (eller riv den fint på rivjärn).
  3. Blanda alla ingredienser i en bunke. Arbete ihop allt med handen och låt några minuter (ca 10 minuter) så att kålen mjuknar. Hit kan du förbereda och förvara i kylen. Coleslawen blir bara godare om den får stå ex. över natten. Har du bråttom kan du knåda den strimlade kålen med endast salt och socker några minuter för hand i en bunke så mjuknar den fortare och coleslawen kan serveras med en gång.
E-mail
Medel: 4 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.