Coleslaw med rödkål
En färgglad och god variant av amerikansk kålssallad med majonnäs eller matyoghurt.
Tillagning
- Strimla eller riv kål fint - för hand med kniv, i matberedare eller med mandolin.
- Skala ingefäran och hacka den fint (eller riv den fint på rivjärn).
- Blanda kålen med salt och socker i en bunke. Arbete ihop allt med handen och låt några minuter (ca 10 minuter) så att kålen mjuknar. Hit kan du förbereda och förvara i kylen. Coleslawen blir bara godare om den får stå ex. över natten. Har du bråttom kan du knåda den strimlade kålen med salt och socker några minuter för hand i en bunke så mjuknar kålen den fortare.
- Blanda kålen med gräddfil, majonnäs och/eller matyoghurt.
Serveringsförslag
- Coleslaw är sås, sallad, tillbehör och nyttigt i ett.
- Passar till grillad kyckling, revbensspjäll, barbecue och annat grillat.
Tips
- Lätt att dubblera om du ska bjuda många på mat och till buffé.
- Coleslaw blir bara godare om du gör den dagen innan och har i kylen.
- En mandolin eller en matberedare är smidigt att strimla vitkålen med.
Varianter
- Traditionellt görs coleslaw med vitkål - du kan även blanda rödkål med vitkål eller spetskål.
- Gott i är även riven morot, strimlad rotselleri och/eller lite strimlad rödlök.
- Jag tycker den blir jättegod med grekisk eller turkisk matyoghurt istället för all eller en del av majonnäsen.
- Färsk ingefära ger en god lite annorlunda fyllig smak men kan uteslutas.
- Jag garnerade med lite gröna blad av mangoldskott.
Uppskattat näringsvärde per portion: 86 kcal