Coleslaw med rödkål

Introduktion och förberedelse

En färgglad och god variant av amerikansk kålssallad med majonnäs eller matyoghurt.

Serveringsförslag

  • Coleslaw är sås, sallad, tillbehör och nyttigt i ett.
  • Passar till grillad kyckling, revbensspjäll, barbecue och annat grillat.

Tips

  • Lätt att dubblera om du ska bjuda många på mat och till buffé.
  • Coleslaw blir bara godare om du gör den dagen innan och har i kylen.
  • En mandolin eller en matberedare är smidigt att strimla vitkålen med.

Varianter

  • Traditionellt görs coleslaw med vitkål - du kan även blanda rödkål med vitkål eller spetskål.
  • Gott i är även riven morot, strimlad rotselleri och/eller lite strimlad rödlök.
  • Jag tycker den blir jättegod med grekisk eller turkisk matyoghurt istället för all eller en del av majonnäsen.
  • Färsk ingefära ger en god lite annorlunda fyllig smak men kan uteslutas.
  • Jag garnerade med lite gröna blad av mangoldskott.

6 portioner coleslaw

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 500 gram rödkål
  • 1 tumme färsk ingefära eller något krm torkad (valfritt)
  • 2 msk socker, gärna mörkt som farinsocker
  • 1 tsk salt och några varv med pepparkvarnen
  • 2 dl gräddfil eller matyoghurt
  • 1 dl majonnäs eller matyoghurt

Tillagning

  1. Strimla eller riv kål fint - för hand med kniv, i matberedare eller med mandolin.
  2. Skala ingefäran och hacka den fint (eller riv den fint på rivjärn).
  3. Blanda kålen med salt och socker i en bunke. Arbete ihop allt med handen och låt några minuter (ca 10 minuter) så att kålen mjuknar. Hit kan du förbereda och förvara i kylen. Coleslawen blir bara godare om den får stå ex. över natten. Har du bråttom kan du knåda den strimlade kålen med salt och socker några minuter för hand i en bunke så mjuknar kålen den fortare.
  4. Blanda kålen med gräddfil, majonnäs och/eller matyoghurt.
E-mail
Medel: 3.8 (30 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 86 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-03-13