Rödbetsfalafel

Friterad knaprig falafel med kikärter, linser, rödbetor och vitlök. Gott att servera som falafel med tillbehör eller som vegobullar med andra valfria tillbehör.

Koka gärna ett paket kikärter innan och spara undan det som blir över till en annan dag. Köper du färdigkokta kikärter så skölj dem noga i durkslag.

Serveringsförslag

Falafelrullar kan du laga med arabiskt tunnbröd (libabröd) där du lägger i ca 4 rödbetsfalaflar och sedan viker dubbelt och värmer i en panna; vik sedan upp och bred på några msk vitlöksmajonnäs längst ner; skeda över lite het chilisås samt vitlökssås; strö över strimlad isbergssallad, skivad tomat, saltgurka i stavar, strimlad rödlök samt hackad bladpersilja och rulla ihop samt servera direkt.

ca 20 st rödbetsfalaflar, 4-5 portioner

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 2 dl kokta kikärter
  • 2 dl röda linser (ej kokta)
  • 1,5 klyftor vitlök
  • 1,5 dl ströbröd
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 400 gram färska rödbetor
  • 1 liter rapsolja att fritera i
  • 1 digital stektermometer
  • 1 dl ströbröd till att vända falafeln i

Tillagning

  1. Koka linser i vatten ca 15 minuter. Låt rinna av i durkslag.
  2. Mosa kokta kikärter grovt med en gaffel i en skål.
  3. Tillsätt linserna och mosa ihop med pressad vitlök, ströbröd, vetemjöl, salt och peppar.
  4. Skala, skär av blast och putsa rödbetorna.
  5. Riv dem grovt och hacka resten (det sista du håller i).
  6. Blanda i rödbetorna till en grov fast deg. Är den lös så tillsätt lite mer ströbröd.
  7. Forma bollar i storlek som golfbollar. Vänd dem i ströbröd och lägg upp dem på ett fat med bakplåtspapper under.
  8. Värm oljan i en kastrull med lock. Mät temperaturen med termometern till 170 grader.
  9. Fritera ca fem rödbetsfalaflar i taget i oljan. Lägg ner dem försiktigt med en hålslev eller liknande. Fritera dem i 3-4 minuter tills de har färg runt om. Vänd runt dem efter halva tiden. Låt oljan få upp värmen mellan varven.
  10. Lägg upp falaflarna på ett fat med lite hushållspapper under.
  11. Servera rödbetsfalaflarna varma med önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-13

Författare:

Jag är matskribent samt kock. Läs mer om mig.