Rödbetsfalafel

Friterad knaprig falafel med kikärter, linser, rödbetor och vitlök. Gott att servera som falafel med tillbehör eller som bullar till andra valfria tillbehör.
Falafelrullar kan du laga med arabiskt tunnbröd (libabröd) där du lägger i ca 4 rödbetsfalaflar och sedan viker dubbelt och värmer i en panna; vik sedan upp och bred på några msk vitlöksmajonnäs längst ner; skeda över lite het chilisås samt vitlökssås; strö över strimlad isbergssallad, skivad tomat, saltgurka i stavar, strimlad rödlök samt hackad bladpersilja och rulla ihop samt servera direkt.
Koka gärna ett paket kikärter innan och spara undan det som blir över till en annan dag. Köper du färdigkokta kikärter så skölj dem noga i durkslag.

ca 20 st rödbetsfalaflar, 4-5 portioner

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 2 dl kokta kikärter
  • 2 dl röda linser (ej kokta)
  • 1,5 klyftor vitlök
  • 1,5 dl ströbröd
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 400 gram färska rödbetor
  • 1 liter rapsolja att fritera i
  • 1 digital stektermometer
  • 1 dl ströbröd till att vända falafeln i

Tillagning

  1. Koka linser i vatten ca 15 minuter. Låt rinna av i durkslag.
  2. Mosa kokta kikärter grovt med en gaffel i en skål.
  3. Tillsätt linserna och mosa ihop med pressad vitlök, ströbröd, vetemjöl, salt och peppar.
  4. Skala, skär av blast och putsa rödbetorna.
  5. Riv dem grovt och hacka resten (det sista du håller i).
  6. Blanda i rödbetorna till en grov fast deg. Är den lös så tillsätt lite mer ströbröd.
  7. Forma bollar i storlek som golfbollar. Vänd dem i ströbröd och lägg upp dem på ett fat med bakplåtspapper under.
  8. Värm oljan i en kastrull med lock. Mät temperaturen med termometern till 170 grader.
  9. Fritera ca fem rödbetsfalaflar i taget i oljan. Lägg ner dem försiktigt med en hålslev eller liknande. Fritera dem i 3-4 minuter tills de har färg runt om. Vänd runt dem efter halva tiden. Låt oljan få upp värmen mellan varven.
  10. Lägg upp falaflarna på ett fat med lite hushållspapper under.
  11. Servera rödbetsfalaflarna varma med önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer