Rödbetsfalafel

Introduktion och förberedelse

Friterad knaprig falafel med kikärter, linser, rödbetor och vitlök.

En variant på vanlig falafel. Dessa är mer lika en slags kroketter med kikärter, mjöl, linser och rödbetor.

Serveringsförslag

Gott att servera som falafel med tillbehör eller som vegobullar med andra valfria tillbehör - tänk som vegoköttbullar till husman, på buffé, julbord med mera

Falafelrulle

Falafelrullar är goda att rulla ihop med stora arabiska tunnbröd (libabröd):

  • Lägg i ca 4 rödbetsfalafel i ett Liba-bröd, tryck till dem och vik sedan dubbelt och värm i en panna; vik sedan upp och bred på några msk vitlöksmajonnäs längst ner; skeda över lite het chilisås samt vitlökssås; strö över strimlad isbergssallad, skivad tomat, saltgurka i stavar, strimlad rödlök samt hackad bladpersilja och rulla ihop samt servera direkt.

Framförhållning

  • Du får koka kikärter innan. Förslagsvis koka ett halvt eller helt paket kikärter dagen innan.
  • Ett alternativ är att ej koka kikärterna och enbart lägga dem i blöt i 24 timmar innan du mixar dem i falafelsmeten. Se dessa klassiska falaflar.
  • Får du kokta kikärter över så kan du spara dem i kylen som tillbehör, till sallad eller grytor eller frysa in. Eller göra hummus på.
  • Falafeln blir inte bra med färdigkokta kikärter från burk - så du behöver hemkokta eller blötlagda kikärter.

Falafel med rödbetor i skål toppade med hackad persilja.
Nyfriterad varm falafel smaksatt med rödbetor toppade med hackad persilja.

4 portioner, ca 20 st rödbetsfalaflar

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 2 dl hemkokta kikärter; ta INTE färdiga kokta kikärter från burk
  • 2 dl röda linser (ej kokta)
  • 1,5 klyftor vitlök
  • 1,5 dl ströbröd
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 400 gram färska rödbetor
  • 1 liter rapsolja att fritera i
  • 1 digital stektermometer
  • 1 dl ströbröd till att vända falafeln i

Tillagning

  1. Koka linser i vatten ca 15 minuter. Låt rinna av i durkslag.
  2. Mosa kokta kikärter grovt med en gaffel i en skål.
  3. Tillsätt linserna och mosa ihop med pressad vitlök, ströbröd, vetemjöl, salt och peppar.
  4. Skala, skär av blast och putsa rödbetorna.
  5. Riv dem grovt och hacka resten (det sista du håller i).
  6. Blanda i rödbetorna till en grov fast deg. Är den lös så tillsätt lite mer ströbröd.
  7. Forma bollar i storlek som golfbollar. Vänd dem i ströbröd och lägg upp dem på ett fat med bakplåtspapper under.
  8. Värm oljan i en kastrull med lock. Mät temperaturen med termometern till 170 grader.
  9. Fritera ca fem rödbetsfalaflar i taget i oljan. Lägg ner dem försiktigt med en hålslev eller liknande. Fritera dem i 3-4 minuter tills de har färg runt om. Vänd runt dem efter halva tiden. Låt oljan få upp värmen mellan varven.
  10. Lägg upp falaflarna på ett fat med lite hushållspapper under.
  11. Servera rödbetsfalaflarna varma med önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 4.8 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 192 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-04-12