Rödbetsfalafel
Friterad knaprig falafel med kikärter, linser, rödbetor och vitlök.
En variant på vanlig falafel. Dessa är mer lika en slags kroketter med kikärter, mjöl, linser och rödbetor.
Tillagning
- Koka linser i vatten ca 15 minuter. Låt rinna av i durkslag.
- Mosa kokta kikärter grovt med en gaffel i en skål.
- Tillsätt linserna och mosa ihop med pressad vitlök, ströbröd, vetemjöl, salt och peppar.
- Skala, skär av blast och putsa rödbetorna.
- Riv dem grovt och hacka resten (det sista du håller i).
- Blanda i rödbetorna till en grov fast deg. Är den lös så tillsätt lite mer ströbröd.
- Forma bollar i storlek som golfbollar. Vänd dem i ströbröd och lägg upp dem på ett fat med bakplåtspapper under.
- Värm oljan i en kastrull med lock. Mät temperaturen med termometern till 170 grader.
- Fritera ca fem rödbetsfalaflar i taget i oljan. Lägg ner dem försiktigt med en hålslev eller liknande. Fritera dem i 3-4 minuter tills de har färg runt om. Vänd runt dem efter halva tiden. Låt oljan få upp värmen mellan varven.
- Lägg upp falaflarna på ett fat med lite hushållspapper under.
- Servera rödbetsfalaflarna varma med önskade tillbehör.
Serveringsförslag
Gott att servera som falafel med tillbehör eller som vegobullar med andra valfria tillbehör - tänk som vegoköttbullar till husman, på buffé, julbord med mera
Falafelrulle
Falafelrullar är goda att rulla ihop med stora arabiska tunnbröd (libabröd):
- Lägg i ca 4 rödbetsfalafel i ett Liba-bröd, tryck till dem och vik sedan dubbelt och värm i en panna; vik sedan upp och bred på några msk vitlöksmajonnäs längst ner; skeda över lite het chilisås samt vitlökssås; strö över strimlad isbergssallad, skivad tomat, saltgurka i stavar, strimlad rödlök samt hackad bladpersilja och rulla ihop samt servera direkt.
Framförhållning
- Du får koka kikärter innan. Förslagsvis koka ett halvt eller helt paket kikärter dagen innan.
- Ett alternativ är att ej koka kikärterna och enbart lägga dem i blöt i 24 timmar innan du mixar dem i falafelsmeten. Se dessa klassiska falaflar.
- Får du kokta kikärter över så kan du spara dem i kylen som tillbehör, till sallad eller grytor eller frysa in. Eller göra hummus på.
- Falafeln blir inte bra med färdigkokta kikärter från burk - så du behöver hemkokta eller blötlagda kikärter.
Uppskattat näringsvärde per portion: 192 kcal