Lammcurry på lammstek

Lammcurry är gott att laga på lammstek. Du laga på överbliven lammstek eller färsk lammstek.
Lammcurry med goda smaker av curry, garam masala, färsk koriander, chili, kokosmjölk och grönsaker.
Rester på lammstek smakar ofta lite kofta efter en natt i kylen (fettet ändrar smak) och då är lammcurry en god rätt att laga.
Naanbröd, papadams, yoghurtsås och en sallad på strimlad isbergssallad samt tärnad tomat passar också till currygrytan.

6 portioner lammcurry på lammstek

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim 30 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 1 kg överbliven stekt lammstek eller färsk lammstek, skuren i tärningar eller strimlor
  • 3 gula lökar
  • 3 klyftor vitlök
  • 0,5 dl matolja eller ghee (klarat smör)
  • 2 tsk garam masala
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 tsk curry
  • 1 tsk chiliflakes
  • 2 lagerblad
  • 1 pkt passerade eller krossade tomater eller några hela tomater
  • 1 burk kokosmjölk
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 2 paprikor, förslagsvis en röd och en gul
  • 2 morötter
  • 0,5 purjolök
  • 0,5 kruka färsk koriander
  • Tillbehör: 4 port kokt basmatiris
  • 0,5 tsk gurkmeja
  • 1 dl rostad lök

Tillagning

  1. Skala lökarna. Klyfta två lökar. Skala vitlöken. Mixa de två lökarna med vitlöken i en matberedare till en röra eller finhacka dem så fint du kan. Den tredje löken strimlar du och ska tillsättas senare med övriga grönsaker.
  2. Lägg de mixade eller finhackade lökarna i en stor kastrull.
  3. Tillsätt matolja (eller ghee) samt ev. färskt tärnat lammkött. Använder du rester av lammstek så väntar du med att tillsätta det.
  4. Fräs lökblandningen under omrörning och tillsätt garam masala, gurkmeja, curry, chiliflakes och lagerblad. Stek i några minuter under omrörning.
  5. Tillsätt tomater, kokosmjölk, salt, socker samt ca 5 dl vatten. Rör om.
  6. Koka grunden till currygrytan i ca 1 timme på medelvärme och rör då och då. Kokar du med färsk lammstek så kokas köttet mört i lök- och curryblandningen.
  7. Använder du rester på lammstek så skär du den i grova tärningar eller strimlor och sätter åt sidan under tiden grunden kokar.
  8. Förbered grönsaker: Skala och strimla morot. Skölj och strimla paprika. Skölj och strimla purjolök. Sätt åt sidan.
  9. Börja koka basmatiris om du vill ha det till.
  10. Tillsätt morot, en strimlad gul lök och paprika, rör om och koka currygrytan i 20 minuter till.
  11. Tillsätt purjolök, rör om och koka i 5 minuter till. Tillsätt nu köttet från lammstek om du lagar grytan med överbliven lammstek. Koka upp.
  12. Smaka av currygrytan med ev. mer garam masala, curry, chiliflakes, salt, socker samt någon msk vinäger, citron- eller limesaft.
  13. Plocka och grovhacka färsk koriander och vänd i grytan innan servering.
  14. Servera lammcurryn med basmatiris, gärna blandat med någon tsk gurkmeja samt msk rostad lök på toppen. Vidare är yoghurtsås (yoghurt blandat med mynta och tärnad gurka) samt naan-bröd. Vidare kan man ha papadams och sallad av strimlad isbergssallad samt tärnad tomat till currygrytan.
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer