Lammcurry på lammstek

Lammcurry är gott att laga på lammstek. Du laga på överbliven lammstek eller färsk lammstek.
Lammcurry med goda smaker av curry, garam masala, färsk koriander, chili, kokosmjölk och grönsaker.
Rester på lammstek smakar ofta lite kofta efter en natt i kylen (fettet ändrar smak) och då är lammcurry en god rätt att laga.
Naanbröd, papadams, yoghurtsås och en sallad på strimlad isbergssallad samt tärnad tomat passar också till currygrytan.

6 portioner lammcurry på lammstek

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim 30 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 1 kg överbliven stekt lammstek eller färsk lammstek, skuren i tärningar eller strimlor
  • 3 gula lökar
  • 3 klyftor vitlök
  • 0,5 dl matolja eller ghee (klarat smör)
  • 2 tsk garam masala
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 tsk curry
  • 1 tsk chiliflakes
  • 2 lagerblad
  • 1 pkt passerade eller krossade tomater eller några hela tomater
  • 1 burk kokosmjölk
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 2 paprikor, förslagsvis en röd och en gul
  • 2 morötter
  • 0,5 purjolök
  • 0,5 kruka färsk koriander
  • Tillbehör: 4 port kokt basmatiris
  • 0,5 tsk gurkmeja
  • 1 dl rostad lök

Tillagning

  1. Skala lökarna. Klyfta två lökar. Skala vitlöken. Mixa de två lökarna med vitlöken i en matberedare till en röra eller finhacka dem så fint du kan. Den tredje löken strimlar du och ska tillsättas senare med övriga grönsaker.
  2. Lägg de mixade eller finhackade lökarna i en stor kastrull.
  3. Tillsätt matolja (eller ghee) samt ev. färskt tärnat lammkött. Använder du rester av lammstek så väntar du med att tillsätta det.
  4. Fräs lökblandningen under omrörning och tillsätt garam masala, gurkmeja, curry, chiliflakes och lagerblad. Stek i några minuter under omrörning.
  5. Tillsätt tomater, kokosmjölk, salt, socker samt ca 5 dl vatten. Rör om.
  6. Koka grunden till currygrytan i ca 1 timme på medelvärme och rör då och då. Kokar du med färsk lammstek så kokas köttet mört i lök- och curryblandningen.
  7. Använder du rester på lammstek så skär du den i grova tärningar eller strimlor och sätter åt sidan under tiden grunden kokar.
  8. Förbered grönsaker: Skala och strimla morot. Skölj och strimla paprika. Skölj och strimla purjolök. Sätt åt sidan.
  9. Börja koka basmatiris om du vill ha det till.
  10. Tillsätt morot, en strimlad gul lök och paprika, rör om och koka currygrytan i 20 minuter till.
  11. Tillsätt purjolök, rör om och koka i 5 minuter till. Tillsätt nu köttet från lammstek om du lagar grytan med överbliven lammstek. Koka upp.
  12. Smaka av currygrytan med ev. mer garam masala, curry, chiliflakes, salt, socker samt någon msk vinäger, citron- eller limesaft.
  13. Plocka och grovhacka färsk koriander och vänd i grytan innan servering.
  14. Servera lammcurryn med basmatiris, gärna blandat med någon tsk gurkmeja samt msk rostad lök på toppen. Vidare är yoghurtsås (yoghurt blandat med mynta och tärnad gurka) samt naan-bröd. Vidare kan man ha papadams och sallad av strimlad isbergssallad samt tärnad tomat till currygrytan.
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer