Lammytterfilé med rödvinssås

Lammytterfilé med rödvinssås, potatisgratäng, babyspenat och tomatsallad.
Räkna runt 150 gram lammytterfilé per portion.
Vintips till är ett fylligt rödvin som ex. Shiraz från Australien.

4 portioner lammytterfilé med rödvinssås

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 600 gram lammytterfilé
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 2 krm torkad timjan
  • 1 krm torkad rosmarin
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • Potatisgratäng: 800 gram potatis
  • 1 msk smör till formen
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 tsk salt
  • 2 dl vispgrädde
  • 4 dl mjölk, röd standard
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 dl riven lagrad ost (valfritt)
  • Rödvinssås: 2 schalottenlökar
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk smör
  • 2 msk olivolja
  • 1 dl tärnad rotselleri
  • 1 dl tärnad morot
  • 2 krm timjan
  • 1 krm rosmarin
  • 1 tsk socker
  • 2 msk mjöl
  • 37 cl fylligt rödvin, en halv flaska
  • 2 tsk kinesisk soja
  • 2 dl steksky eller vatten
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Tomatsallad: 2 stora tomater
  • 0,5 gul lök
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm salt
  • 100 gram babyspenat

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Marinera lammet: blanda lammytterfiléer med olja, pressad vitlök, timjan, rosmarin och svartpeppar i en bunke. Om du vill kan du nu marinera lammytterfiléerna medan du lagar rödvinssås och potatisgratäng.
  3. Potatisgratäng: Sätt ugnen på 200 grader.
  4. Skala potatisen.
  5. Skiva potatisen i ca 3 mm tjocka skivor (matberedare eller mandolin går snabbast).
  6. Lägg potatisskivor i en stor skål och pressa i vitlök samt tillsätt salt och vitpeppar. Lägg potatisen i en ugnsform smord med smör. Tryck ut så att ytan blir jämn. Häll på mjölk och grädde så att det nästan täcker potatisen.
  7. Sätt in formen i ugnen i 45 minuter. Täck ev. över med lite folie om gratängen bränns på toppen. Ta ev. ut potatisgratängen och strö över osten tio minuter innan gratängen är klar om du vill ha ost på.
  8. Laga under tiden rödvinssås: Skala och finhacka schalottenlöken. Skala och pressa vitlöken.
  9. Skala och tärna rotselleri och morot.
  10. Lägg lök, vitlök, rotselleri, morot, socker, timjan och rosmarin i en såskastrull med smör och olja.
  11. Fräs i några minuter under omrörning.
  12. Pudra över mjöl och rör om samt fräs någon minut till.
  13. Tillsätt rödvin samt soja. Rör om.
  14. Låt koka ca 20 minuter på medelvärme.
  15. Mixa rödvinssåsen med stavmixer. Har du ingen stavmixer kan du pressa genom såsen i en sil.
  16. Sila såsen och häll tillbaks den i såskastrullen. Koka upp och smaka av med salt och peppar.
  17. Låt såsen koka på låg värme till servering.
  18. Dags att steka lammytterfiléerna: värm en stekpanna.
  19. Salta lammytterfiléerna.
  20. Bryn lammytterfiléerna på båda sidor och ställ in i ugnen cirka 5 - 10 minuter i en ugnsform. Skölj ur stekpannan med någon dl vatten och rör i rödvinssåsen.
  21. Stick in en termometer i mitten av en filé. Lammytterfilé: 58 grader ger rött, rosa eller blodigt lammkött. 62 grader ger medium eller rosastekt lammkött. 65 grader ger genomstekt eller välstekt lammkött sk welldone. Alternativ är att skära ett litet snitt och kontrollera att köttet är som du vill ha det.
  22. Låt gärna lammytterfiléerna vila i folie några minuter innan du serverar dem. Vid servering kan du skära upp filéerna i någon cm tjocka sneda skivor.
  23. Tomatsallad: Skölj och tärna tomater och blanda med finhackad gul lök, vinäger, olja, peppar och salt i en skål. Skölj babyspenaten.
  24. Servera lammytterfiléerna med potatisgratängen, rödvinsåsen, babyspenat och rödvinssåsen.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer