Lammstek med potatisgratäng och rödvinssås

Introduktion och förberedelse

Lammstek smaksatt med vitlök och rosmarin är en klassiker.

Serveringsförslag

  • Här med potatisgratäng och rödvinssås som är mycket gott ihop med lammsteken.
  • Rödvinssåsen får smak av stekskyn.
  • Laga gärna en hel stek och spara det som blir över och använd till att laga en indisk lammcurrygryta.

Portionsberäkning

  • En urbenad lammstek på runt ett 1 kilo räcker till minst 4 personer. Räkna 1,5 kg räcker till 6 portioner.
  • Räkna 1,5 kg lammstek med ben till fyra portioner. Lammstek med ben går snabbare att tillaga då benet leder värme in i steken.

Vintips

Sås till lammsteken görs av skyn från lammet och ett fylligt rödvin - mitt tips att laga såsen på är ett smakrikt Syrah från södra Frankrike eller en Shiraz från Australien. Samma vin kan du servera till lammsteken.

Andra förslag på vin till lammet är ett rött lyxigt Chateau-Neuf-du-Pape från Frankrike.

4 portioner lammstek med potatisgratäng

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim 30 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 1 kg lammstek utan ben
  • 2 msk olivolja
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 tsk torkad rosmarin eller någon kvist färsk rosmarin
  • 2 krm salt
  • 1 krm svart eller vitpeppar
  • Potatisgratäng: 800 gram fast potatis
  • 1 msk smör
  • 1 schalottenlök
  • 3 klyftor vitlök
  • 2,5 dl grädde
  • 1 dl röd mjölk
  • 2 krm salt
  • Rödvinssås: 2 dl sky från steken
  • 3 dl rödvin, smakrikt typ Syrah eller Shiraz
  • 1 msk socker
  • 1 msk soja
  • 2 msk maizenaredning

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Köper du en lammstek med ben så räkna runt 2 kg lammstek. Skär ett snitt i underdelen av steken längs benet och fortsätt sedan skär bort köttet så nära runt benet du kan med en vass kniv. Fyll med några delade vitlökar och rosmarin, salt och peppar samt knyt ihop steken runt om med steksnöre.
  3. Utan ben: Gnid in steken med olivolja.
  4. Skala och skär vitlöksklyftorna i bitar. Stick med en vass kniv i steken här och där och peta in vitlöksbitarna.
  5. Gnid in lammsteken med salt, peppar och rosmarin.
  6. Sätt in lammsteken mitt i ugnen i ca 1 1/2 timme. Om du använder stektermometer ska innertemperaturen visa 63-70°C beroende på om du vill ha den rosa eller genomstekt.
  7. Laga under tiden potatisgratängen: skala potatisen och skär i skivor. Lägg i en ugnsform du smort med någon msk smör.
  8. Tillsätt salt och finhackad lök. Häll på grädde och mjölk samt sätt in i ugnen över eller under lammsteken.
  9. Grädda potatisgratängen tillsammans med lammsteken i ca 50 minuter tills potatisen är mjuk och gratängen har fin färg.
  10. Ta ut köttet och linda slå in i smörpapper eller folie och låt det ligga och vila minst 10 minuter före servering. Spara på köttskyn.
  11. Gör under tiden såsen: värm en kastrull med sockret i botten tills sockret smälter och är ljusbrunt. Häll i vinet (se upp sockret är varmt) samt soja. Låt koka ihop till hälften Tillsätt köttskyn från lammet.
  12. Vispa i maizena redning och koka ihop ytterligare några minuter tills skyn tjocknar något.
  13. Skär upp lammsteken i 0,5 cm tjocka skivor mot köttfibrerna. Servera med potatisgratäng och rödvinssåsen. Tärnade tomater samt babyspenat är också gott till till lammstek.
E-mail
Medel: 4 (29 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 677 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-11-26

Tillbehör och liknande recept: