Lammkebab med lammstek

Introduktion och förberedelse för tillagning

Lammkebab med lammstek. En variant på lammspett du kan grilla eller steka med marinerade bitar av lammstek med smaker från mellanöstern och medelhavet - spiskummin, vitlök, chili, citron, gurkmeja och en touch saffran.

Gott att grilla med paprika och zucchinis samt servera med en grillad citronhalva.

Mitt förslag att servera till spetten är som på bilden med en tabbouleh med råris, baba ghanoush aubergineröra, en skål med matyoghurt toppad med lite olivolja och citronsaft samt en skål hummus.

Andra förslag är att servera lammet i pitabröd med tillbehör eller byt ut köttfärsen i detta recept med platta libabröd.

4 portioner lammkebab

  • Förberedelse: 1 tim 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 1 tim 25 min

Ingredienser

  • 1 lammstek på 800-1000 gram eller 800 gram i bitar
  • MARINAD: 1 klyfta vitlök
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1/2 tsk chiliflakes
  • 1/4 påse saffran (valfritt)
  • 3 msk olivolja
  • 2 msk citronsaft
  • 2 msk hackad persilja
  • 2 krm salt

Tillagning

  1. Putsa bort kappa, senor och hinnor från lammsteken. Skär i kuber ca 3x3 cm i storlek.
  2. Pressa vitlök i en bunke och tillsätt spiskummin, gurkmeja, chiliflakes, en nypa saffran, olivolja, citronsaft och hackad persilja.
  3. Tillsätt lammbitarna och vänd runt.
  4. Sätt lammbitarna att marinera i minst en timme gärna några timmar eller dagen innan.
  5. Trä upp lammbitarna på spett och fördela dem jämnt.
  6. Salta spetten.
  7. Grilla spetten först runt om så de får färg några minuter. Låt dem sedan steka på lägre värme vid sidan om glöden - gärna under lock. Räkna några minuter till. Skär ett snitt i en köttbit innan du serverar dem och se så de är genomstekta och som du vill ha dem. Stekgrad på 60 -65 grader brukar vara lagom för lammspett.
  8. Servera lammkebabspetten med valfria tillbehör.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.