Lammkebab med lammstek
Introduktion och förberedelse
Lammkebab med lammstek. En variant på lammspett du kan grilla eller steka med marinerade bitar av lammstek med smaker från mellanöstern och medelhavet - spiskummin, vitlök, chili, citron, gurkmeja och en touch saffran.
Gott att grilla med paprika och zucchinis samt servera med en grillad citronhalva.
Mitt förslag att servera till spetten är som på bilden med en tabbouleh med råris, baba ghanoush aubergineröra, en skål med matyoghurt toppad med lite olivolja och citronsaft samt en skål hummus.
Andra förslag är att servera lammet i pitabröd med tillbehör eller byt ut köttfärsen i detta recept med platta libabröd.
Tillagning
- Putsa bort kappa, senor och hinnor från lammsteken. Skär i kuber ca 3x3 cm i storlek.
- Pressa vitlök i en bunke och tillsätt spiskummin, gurkmeja, chiliflakes, en nypa saffran, olivolja, citronsaft och hackad persilja.
- Tillsätt lammbitarna och vänd runt.
- Sätt lammbitarna att marinera i minst en timme gärna några timmar eller dagen innan.
- Trä upp lammbitarna på spett och fördela dem jämnt.
- Salta spetten.
- Grilla spetten först runt om så de får färg några minuter. Låt dem sedan steka på lägre värme vid sidan om glöden - gärna under lock. Räkna några minuter till. Skär ett snitt i en köttbit innan du serverar dem och se så de är genomstekta och som du vill ha dem. Stekgrad på 60 -65 grader brukar vara lagom för lammspett.
- Servera lammkebabspetten med valfria tillbehör.
Uppskattat näringsvärde per portion: 173 kcal