Kycklingbiffar med quinoasallad

Kycklingbiffar med quinoasallad och rabarberchutney. Quinoa är ett nyttigt frö med lågt GI.

Biffar av kycklingfärs serverade med kall quinoasallad med majonnäs och grönsaker.

Salladen lagas med quinoa, majonnäs, ärtor, tomat, morot, persilja, basilika, rödlök, vitlök, olivolja och vinäger.

4 portioner kycklingbiffar med quinoa

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 500 gram kycklingfärs
  • 1 ägg
  • 1 schalottenlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 krm salt
  • 2 krm vit- eller svartpeppar
  • 2 msk hackad bladpersilja
  • 1 msk maizena
  • 2 msk olivolja, smör eller margarin att steka i
  • Tillbehör: 2 dl quinoa
  • 4 dl vatten
  • 1 krm salt
  • 1 dl gröna ärtor
  • 1 stor tomat
  • 2 morötter
  • 1 dl hackad bladpersilja
  • 1 tsk torkad basilika eller 10 hackade blad färsk basilika
  • 0,5 rödlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 4 msk olivolja
  • 3 msk fin vinäger, ex. vit balsamvinäger eller lagrad rödvinsvinäger
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • 1 krm garam masala eller curry (valfritt)
  • 4 msk majonnäs

Tillagning

  1. QUINOASALLAD: Mät upp vatten i en kastrull och koka upp. Gärna under lock.
  2. Mät upp och skölj under tiden quinoan i ljummet vatten i en skål - häll av vattnet.
  3. Tillsätt quinoan till det kokande vattnet, rör om och låt koka under lock på medelvärme i 15 minuter.
  4. Förbered under tiden övriga ingredienser.
  5. Koka de gröna ärtorna i 5 minuter. Kyl i durkslag. Lägg i en stor skål.
  6. Skölj tomaten och tärna den. Lägg i skålen.
  7. Skala och riv morötter fint. Lägg i skålen.
  8. Skölj och hacka bladpersilja. Lägg i skålen.
  9. Skölj och hacka färsk basilika om du använder det eller använd torkad basilika. Lägg i skålen.
  10. Skala och finhacka rödlöken. Lägg i skålen.
  11. Skala och pressa i vitlöken.
  12. Tillsätt olivolja, vinäger och peppar. Blanda runt.
  13. När quinonan kokt klart så blandar du i saltet.
  14. Spola quinoan kall i ett durkslag.
  15. Blanda quinoan med majonnäs samt grönsakerna i skålen. Smaka av quinoasalladen med salt, peppar samt vinäger. Ställ i kylen medan du gör kycklingbiffarna.
  16. KYCKLINGBIFFAR: Skala och hacka lök fint. Hacka bladpersilja.
  17. Blanda lök, bladpersilja, pressad vitlök, salt och peppar med kycklingfärsen i en bunke.
  18. Tillsätt ägg samt maizena och blanda till en jämn färs med en slev.
  19. Stek en liten provbiff och smaka av färsen med salt och peppar.
  20. Smörj händerna med lite olja och forma fyra stora biffar eller åtta mindre och lägg upp på en oljad bricka.
  21. Värm en stekpanna och bryn biffarna i olivolja, smör eller margarin 3-4 minuter på varje sida.
  22. Sänk värmen (sätt gärna på lock eller lite folie) samt stek ca 8 min till så att kycklingbiffarna blir genomstekta.
  23. Kycklingbiffarna är klara att servera med quinosalladen. Gott till är ex. rabarberchutney eller mango chutney.

Serveringsförslag

Gott till är rabarberchutney eller mango chutney.

E-mail
Medel: 4 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 654 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-07-26