Smörgåstårta med kyckling

Hemgjord smörgåstårta med grillad eller pulled kyckling, fyllning med leverpastej, färskost, paprika samt dijonsenap.
Totalt behöver du minst 250 gram färskost naturell och 300 gram grillad eller pulled kyckling. Gott med hemgjord syltlök (sök recept här på Receptfavoriter.se).

6 bitar smörgåstårta med kyckling

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 8 skivor landgångsbröd, vitt bröd, längdskuret
  • 100 g leverpastej, bredbar
  • 100 g färskost
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 0,5 röd paprika
  • Fyllning 2: 200 g grillad eller kokt kyckling
  • 0,5 rödlök
  • 100 gram färskost naturell
  • 1 dl majonnäs
  • 1 dl crème fraiche
  • 2 msk dijonsenap
  • Garnering: 1 dl majonnäs
  • 100 gram färskost naturell
  • 35 gram babyspenat eller annan grönsallad
  • 6 cocktailtomater
  • 200 gram grillad eller pulled kyckling
  • 0,25 tärnad röd paprika
  • 6 skivor färsk gurka eller inlagd gurka
  • 0,5 dl rostad lök
  • 12 syltlökar
  • 30 gram krasse

Tillagning

  1. Grilla kyckling eller köp färdiggrillad kyckling. Du kan också laga pulled kyckling (långstekt kyckling - sök recept här på receptfavoriter.se).
  2. Hacka lök och tärna paprika och lägg i varsin bunke.
  3. Dra isär och hacka kyckling grovt och lägg med rödlöken.
  4. Blanda leverpastej, färskost, pressad vitlök med paprika till en röra.
  5. Rör ihop färskost, majonnäs och Dijonsenap till en röra.
  6. Lägg ihop 2 brödskivor intill varandra på ett bakplåtspapper på en bricka.
  7. Bred på fyllning 1 (leverpastejen).
  8. Lägg 2 brödskivor ovanpå fördela hälften av fyllning 2 med kycklingröran.
  9. Lägg ett till lager med två brödskivor och bred på resterande kycklingfyllning 2.
  10. Täck med två brödskivor.
  11. Blanda majonnäs och färskost till en röra och bred på toppen samt på kanterna av smörgåstårtan.
  12. Garnera kanterna med att trycka fast sköljd babyspenat eller grönsallad.
  13. Strö över någon dl tärnad paprika på toppen.
  14. Placera halverade cocktailtomater, en hög grillat eller pulled kycklingkött samt en skiva gurka på smörgåstårtan. Tips är att fördela pålägget portionsvis ex. en hög kyckling, tomathalvor och gurka samt lite klippt krasse på varje tänkt bit. Toppa gärna med rostad lök samt syltlök på eller serverad i skål vid sidan.
  15. Smörgåstårtan kan serveras direkt eller förberedas utan garneringen och stå i kylen något dygn innan övertäckt med plast. Garnera sedan till servering.
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer