Smörgåstårta med kyckling

Introduktion och förberedelse

Hemgjord smörgåstårta med grillad, stekt eller pulled kyckling samt fyllning med leverpastej, färskost, paprika samt dijonsenap som smaksättning.

Totalt behöver du minst 250 gram färskost naturell och 300 gram grillad eller pulled kyckling. Gott med hemgjord syltlök till.

6 bitar smörgåstårta med kyckling

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 8 skivor landgångsbröd, vitt bröd, längdskuret
  • 100 g leverpastej, bredbar
  • 100 g färskost
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 0,5 röd paprika
  • Fyllning 2: 200 g grillad eller kokt kyckling
  • 0,5 rödlök
  • 100 gram färskost naturell
  • 1 dl majonnäs
  • 1 dl crème fraiche
  • 2 msk dijonsenap
  • Garnering: 1 dl majonnäs
  • 100 gram färskost naturell
  • 35 gram babyspenat eller annan grönsallad
  • 6 cocktailtomater
  • 200 gram grillad eller pulled kyckling
  • 0,25 tärnad röd paprika
  • 6 skivor färsk gurka eller inlagd gurka
  • 0,5 dl rostad lök
  • 12 syltlökar
  • 30 gram krasse

Tillagning

  1. Grilla kyckling eller köp färdiggrillad kyckling. Du kan också laga pulled kyckling (långstekt kyckling - sök recept här på receptfavoriter.se).
  2. Hacka lök och tärna paprika och lägg i varsin bunke.
  3. Dra isär och hacka kyckling grovt och lägg med rödlöken.
  4. Blanda leverpastej, färskost, pressad vitlök med paprika till en röra.
  5. Rör ihop färskost, majonnäs och Dijonsenap till en röra.
  6. Lägg ihop 2 brödskivor intill varandra på ett bakplåtspapper på en bricka.
  7. Bred på fyllning 1 (leverpastejen).
  8. Lägg 2 brödskivor ovanpå fördela hälften av fyllning 2 med kycklingröran.
  9. Lägg ett till lager med två brödskivor och bred på resterande kycklingfyllning 2.
  10. Täck med två brödskivor.
  11. Blanda majonnäs och färskost till en röra och bred på toppen samt på kanterna av smörgåstårtan.
  12. Garnera kanterna med att trycka fast sköljd babyspenat eller grönsallad.
  13. Strö över någon dl tärnad paprika på toppen.
  14. Placera halverade cocktailtomater, en hög grillat eller pulled kycklingkött samt en skiva gurka på smörgåstårtan. Tips är att fördela pålägget portionsvis ex. en hög kyckling, tomathalvor och gurka samt lite klippt krasse på varje tänkt bit. Toppa gärna med rostad lök samt syltlök på eller serverad i skål vid sidan.
  15. Smörgåstårtan kan serveras direkt eller förberedas utan garneringen och stå i kylen något dygn innan övertäckt med plast. Garnera sedan till servering.
E-mail
Medel: 2.7 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 722 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-08

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.