Kycklingpita
Kyckling i pitabröd med hemgjort grillat kycklingkebabkött, vitlökssås med gurka, tomatsalsa med färsk koriander, marinerade bönor samt isbergssallad.
Tillagning
- Marinera först kycklingen. Bena ur kycklinglåren om de inte redan är urbenade när du köpte dem.
- Skär ev. bort stora skinnflikar men behåll gärna lite skinn kvar också.
- Skär dem i två delar mot köttfibrerna (varje del ska träs på ett spett).
- Lägg kycklingen i en skål.
- Tillsätt marinad: skala och pressa i vitlöken; tillsätt spiskummin; krossa koriandern i en mortel och tillsätt den; tillsätt garam masala curry, soja, matolja, vinäger, salt samt sambal oelek.
- Trä upp kycklingbitarna på var sitt spett och lägg på en tallrik. Hit kan du förbereda och ha spetten övertäckta att marinera i kylen.
- FÖRBERED TILLBEHÖREN: Skölj och tärna tomaterna och lägg i en serveringsskål.
- Skölj och hacka koriandern grovt och tillsätt till tomaterna.
- Skala och hacka löken samt blanda med tomaterna.
- Tillsätt olivolja, tabasco, salt och peppar och rör om till en salsa.
- VITLÖKSSÅS MED GURKA (TZATZIKI): Skölj gurkan. Skala gurkan om du vill.
- Riv gurkan grovt på ett rivjärn eller i matberedare. Lägg den rivna gurkan i en skål. Krama helst ur vatten med handen.
- Tillsätt yoghurt och blanda i pressad vitlök och rör om.
- Smaka på tzatzikin. Tillsätt ev. lite salt och peppar. Samt ev. mer vitlök om du gillar det.
- Skölj och strimla isbergssalladen och lägg i en serveringsskål.
- Marinera bönorna i en serveringsskål med olivolja, balsamvinäger, honung och salt. Smaka av med ev. mer salt.
- DAGS ATT GRILLA: Grilla kycklingkebabspetten runt om ca 5 minuter tills kycklingen är genomstekt. Akta så de inte bränns - sänk då värmen.
- Låt kycklingkebabspetten svalna något. Skär sedan upp kycklingköttet i skivor och lägg upp på fat. Garnera ev. med några blad färsk koriander.
- Duka upp allt.
- Värm pitabröden på någon minut på båda sidor på grillen, i ugn eller en panna.
- Skär upp längs kanten på pitabröden så att de går att öppna likt en ficka.
- Fyll pitabröd förslagsvis först med isbergssallad, bönor, kycklingkebabköttet, vitlöksås samt tomatsalsan och njut.
Serveringsförslag
God vardags- eller fredagsmiddag från grillen där alla åldrar kan fylla sina pitabröd efter tycke.
Tips
- Gillar du stark mat så kan du ha het chilisås som tabasco till. Samt ev. pfeffonis eller jalapenos.
- Du behöver 8 trä- eller metallspett.
- Koka gärna en omgång egna bönor som adzuki-, svarta- eller valfria bönor. Kom ihåg att lägga dem i blöt över natten kvällen innan. Koka dem sedan mjuka ca 2 timmar. Spara eller frys in överblivna bönor.
- Blir även gott med köpt valfritt kebabkött eller vegetarisk kebab.
Uppskattat näringsvärde per portion: 488 kcal