Kycklinggratäng
Kycklinggratäng med grädde, spenat, paprika, tomat, soltorkade tomater, chili, timjan, parmesan och vitlök.
Sås och kyckling i ett.
Tillagning
- Sätt ugnen på 175 grader varmluft eller 200 grader vanlig ugn.
- Skär kycklingen mot köttfibrerna i grova bitar.
- Värm en stekpanna och bryn kycklingen hälften i taget. Lägg över i en gratängform lagom för fyra portioner - typ stor som ca en halv långpanna eller liknande.
- Salta och peppra kycklingen.
- Skölj och tärna paprikan. Skölj och hacka spenaten grovt. Skölj och tärna tomater. Fräs paprikan någon minut och tillsätt sedan till kycklingen i formen. Blanda även runt spenaten och tomaterna med kycklingen.
- Strimla soltorkade tomater och strö över dem.
- Förbered de tillbehör du vill ha till kycklingen.
- Koka upp vattnet i en kastrull och smula ner buljongen - rör så den löser upp sig. Tillsätt pressad vitlök, chiliflakes och timjan. Koka ihop.
- Tillsätt grädden och hälften av den rivna parmesanosten. Låt koka upp.
- Häll såsen över kycklingen i gratängformen. Sprid ut jämnt. Strö över resten av parmesanosten.
- Laga gratängen i mitten av ugnen i 15 minuter tills den har fin färg och är genomvarm.
- Ta ut och låt svalna något samt servera med önskade tillbehör.
Serveringsförslag
Gott med kokt ris som basmatiris, råris, pressad potatis, blomkålsris, pasta som tagliatelle eller kokt delikatesspotatis eller valfritt tillbehör.
Annat gott i
- Man kan även ha i gul paprika, grön paprika, champinjoner, zucchini, mangold, salladslök, rödlök, purjolök, broccoli. svarta oliver eller aubergine.
- Istället för färsk spenat kan du ta fryst bladspenat.
- Färsk basilika och kryddor som rosmarin och oregano passar också i gratängen.
- Man kan även strö över 1 dl riven mozzarellaost eller fetaost om du vill ha massor med ost på.
- Kyckling kan bytas mot kalkon, lax, kotlett eller quornfilé.
Köp svensk kyckling
Köp gärna svensk god majskycklingfilé. Kycklinglårfiléer funkar också.
Vegetarisk variant
Till vegetarisk variant så kan du steka skivor av aubergine på låg värme i lite olja i 30 minuter eller ta stektost som halloumi, Tzay-bitar eller stekta quornfiléer.
Uppskattat näringsvärde per portion: 354 kcal