Kycklinggratäng

Introduktion och förberedelse

Kycklinggratäng med grädde, spenat, paprika, tomat, soltorkade tomater, chili, timjan, parmesan och vitlök. Sås och kyckling i ett. Gott med basmatiris, råris, pressad potatis, pasta som tagliatelle eller kokt delikatesspotatis eller valfritt tillbehör.

Man kan även ha i gul paprika, grön paprika, champinjoner, zucchini, mangold, salladslök, rödlök, purjolök, broccoli. svarta oliver eller aubergine. Istället för färsk spenat kan du ta fryst bladspenat. Färsk basilika och kryddor som rosmarin och oregano passar också i gratängen. Man kan även strö över 1 dl riven mozzarellaost eller fetaost om du vill ha massor med ost på.

Köp gärna svensk god majskycklingfilé. Kycklinglårfiléer funkar också. Kyckling kan bytas mot kalkon, lax, kotlett eller quornfilé. Till vegetarisk variant så kan du steka skivor av aubergine, halloumi eller quornfilé.

4 portioner kycklinggratäng

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 3 kycklingfiléer, 300-400 gram
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm svartpeppar
  • 1 msk smör eller olivolja
  • 1 röd paprika
  • 6 soltorkade tomater i olja
  • 2 tomater
  • 65 gram babyspenat, 1 påse
  • 2,5 dl vatten
  • 1/2 tsk torkad timjan
  • 2 krm chiliflakes
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 kycklingbuljongtärning eller grönsaksbuljongtärning
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 1,5 dl riven parmesanost

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft eller 200 grader vanlig ugn.
  2. Skär kycklingen mot köttfibrerna i grova bitar.
  3. Värm en stekpanna och bryn kycklingen hälften i taget. Lägg över i en gratängform lagom för fyra portioner - typ stor som ca en halv långpanna eller liknande.
  4. Salta och peppra kycklingen.
  5. Skölj och tärna paprikan. Skölj och hacka spenaten grovt. Skölj och tärna tomater. Fräs paprikan någon minut och tillsätt sedan till kycklingen i formen. Blanda även runt spenaten och tomaterna med kycklingen.
  6. Strimla soltorkade tomater och strö över dem.
  7. Förbered de tillbehör du vill ha till kycklingen.
  8. Koka upp vattnet i en kastrull och smula ner buljongen - rör så den löser upp sig. Tillsätt pressad vitlök, chiliflakes och timjan. Koka ihop.
  9. Tillsätt grädden och riven parmesanost. Låt koka upp.
  10. Häll såsen över kycklingen i gratängformen. Sprid ut jämnt.
  11. Laga gratängen i mitten av ugnen i 15 minuter.
  12. Ta ut och låt svalna något samt servera med önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 4.2 (34 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-18

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer