Kycklinggratäng

Introduktion och förberedelse

Kycklinggratäng med grädde, spenat, paprika, tomat, soltorkade tomater, chili, timjan, parmesan och vitlök.

Sås och kyckling i ett.

Serveringsförslag

Gott med kokt ris som basmatiris, råris, pressad potatis, blomkålsris, pasta som tagliatelle eller kokt delikatesspotatis eller valfritt tillbehör.

Annat gott i

  • Man kan även ha i gul paprika, grön paprika, champinjoner, zucchini, mangold, salladslök, rödlök, purjolök, broccoli. svarta oliver eller aubergine.
  • Istället för färsk spenat kan du ta fryst bladspenat.
  • Färsk basilika och kryddor som rosmarin och oregano passar också i gratängen.
  • Man kan även strö över 1 dl riven mozzarellaost eller fetaost om du vill ha massor med ost på.
  • Kyckling kan bytas mot kalkon, lax, kotlett eller quornfilé.

Köp svensk kyckling

Köp gärna svensk god majskycklingfilé. Kycklinglårfiléer funkar också.

Vegetarisk variant

Till vegetarisk variant så kan du steka skivor av aubergine på låg värme i lite olja i 30 minuter eller ta stektost som halloumi, Tzay-bitar eller stekta quornfiléer.

Gratäng med kycklingfilé, grädde, paprika, soltorkade tomater i gräddig sås.
Gratängen lagar du med frästa bitar av kycklingfilé och paprika samt smaksätter med soltorkade tomater, vitlök och parmesanost som du låter få färg i ugnen med en gräddig sås.

4 portioner kycklinggratäng

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 3 kycklingfiléer, 300-400 gram
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm svartpeppar
  • 1 msk smör eller olivolja
  • 1 röd paprika
  • 6 soltorkade tomater i olja
  • 2 tomater, ca 150 gram
  • 65 gram babyspenat, 1 påse
  • 2,5 dl vatten
  • 1/2 tsk torkad timjan
  • 2 krm chiliflakes
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 kycklingbuljongtärning eller grönsaksbuljongtärning
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 1 dl riven parmesanost

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft eller 200 grader vanlig ugn.
  2. Skär kycklingen mot köttfibrerna i grova bitar.
  3. Värm en stekpanna och bryn kycklingen hälften i taget. Lägg över i en gratängform lagom för fyra portioner - typ stor som ca en halv långpanna eller liknande.
  4. Salta och peppra kycklingen.
  5. Skölj och tärna paprikan. Skölj och hacka spenaten grovt. Skölj och tärna tomater. Fräs paprikan någon minut och tillsätt sedan till kycklingen i formen. Blanda även runt spenaten och tomaterna med kycklingen.
  6. Strimla soltorkade tomater och strö över dem.
  7. Förbered de tillbehör du vill ha till kycklingen.
  8. Koka upp vattnet i en kastrull och smula ner buljongen - rör så den löser upp sig. Tillsätt pressad vitlök, chiliflakes och timjan. Koka ihop.
  9. Tillsätt grädden och hälften av den rivna parmesanosten. Låt koka upp.
  10. Häll såsen över kycklingen i gratängformen. Sprid ut jämnt. Strö över resten av parmesanosten.
  11. Laga gratängen i mitten av ugnen i 15 minuter tills den har fin färg och är genomvarm.
  12. Ta ut och låt svalna något samt servera med önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 3.8 (157 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 354 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-10-21