Kycklingklubbor med gurkmeja

Introduktion och förberedelse

Min variant på persisk kyckling smaksatt med gurkmeja, lök, persilja och berberi. Här med kycklingklubbor men annan kyckling går utmärkt.

Först bryns kycklingen i en panna med lök och smör sedan lagas den klart i en ugnsfast panna eller form i ugnen.

Berberis är ett torkat rött bär från området runt Iran och Turkiet. Hittar du inte det kan du utesluta det eller ersätta med korinter, russin eller tranbär. Finns i välsorterade affärer.

Du kan steka kycklingklubbor, kycklingdelar, stycka en hel kyckling eller ta kycklingfiléer - gärna med skinn. Jag tog fina svenska majskycklingklubbor.

Jag lagade persiskt saffransris med tahdig - risskorpan i skålen ovan - till samt en yoghurtsås med persilja till för att få lite frisk sås till.

Serveringsförslag på kyckling med persiskt ris och yoghurtsås
Ett förslag är att servera kycklingen som jag gjorde med persiskt ris och en yoghurtsås samt stekskyn i en skål bredvid. Vidare den knapriga botten från riset i en skål.

4 portioner kycklingklubbor med gurkmeja

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 1 kg kycklingklubbor, 3-4 stycken, gärna svensk majskyckling
  • 1 gul lök
  • 2 msk smör
  • 2 tsk gurkmeja
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • GARNERING: 1/2 dl hackad bladpersilja
  • 1/2 dl berberi
  • 2 msk matolja som olivolja, majsolja, solrosolja eller rapsolja

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Dela kycklingen i mindre delar. Skär förslagsvis dem i två genom leden på klubborna.
  3. Skala och hacka löken.
  4. Värm en stekpanna. Välj en ugnsfast panna så kan du steka klart kycklingen i den i ugnen. Du kan också lägga över kycklingen i en ugnsform senare.
  5. Bryn kycklingen runt om i smör och olja. Krydda den under tiden med gurkmeja, salt, peppar.
  6. Blanda i löken och rör om.
  7. Sätt in kycklingen med skinnsidan uppåt i nedre delen av ugnen. Se till att du har en ugnsfast panna eller form.
  8. Stek kycklingen i 30 minuter tills den har fin färg och är genomstekt. Börjar den brännas på översidan kan du täcka över med lite folie.
  9. Skölj berberi i ett durkslag och lägg i blöt täckt med vatten i en skål.
  10. Hacka bladpersilja.
  11. Ta ut kycklingen.
  12. Sila av vattnet från berberin och strö den över kycklingen samt vänd runt den i pannan. Låt kycklingen vila fem minuter.
  13. Garnera med hackad bladpersilja vid servering.
  14. Stekskyn i pannan är god att skeda över kycklingen vid servering. Du kan servera den i en skål bredvid med kycklingen om du lägger upp kycklingen på annat fat till servering.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 495 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-06-10

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.