Kycklingklubbor med gurkmeja
Introduktion och förberedelse
Min variant på persisk kyckling smaksatt med gurkmeja, lök, persilja och berberi. Här med kycklingklubbor men annan kyckling går utmärkt.
Först bryns kycklingen i en panna med lök och smör sedan lagas den klart i en ugnsfast panna eller form i ugnen.
Berberis är ett torkat rött bär från området runt Iran och Turkiet. Hittar du inte det kan du utesluta det eller ersätta med korinter, russin eller tranbär. Finns i välsorterade affärer.
Du kan steka kycklingklubbor, kycklingdelar, stycka en hel kyckling eller ta kycklingfiléer - gärna med skinn. Jag tog fina svenska majskycklingklubbor.
Jag lagade persiskt saffransris med tahdig - risskorpan i skålen ovan - till samt en yoghurtsås med persilja till för att få lite frisk sås till.

Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
- Dela kycklingen i mindre delar. Skär förslagsvis dem i två genom leden på klubborna.
- Skala och hacka löken.
- Värm en stekpanna. Välj en ugnsfast panna så kan du steka klart kycklingen i den i ugnen. Du kan också lägga över kycklingen i en ugnsform senare.
- Bryn kycklingen runt om i smör och olja. Krydda den under tiden med gurkmeja, salt, peppar.
- Blanda i löken och rör om.
- Sätt in kycklingen med skinnsidan uppåt i nedre delen av ugnen. Se till att du har en ugnsfast panna eller form.
- Stek kycklingen i 30 minuter tills den har fin färg och är genomstekt. Börjar den brännas på översidan kan du täcka över med lite folie.
- Skölj berberi i ett durkslag och lägg i blöt täckt med vatten i en skål.
- Hacka bladpersilja.
- Ta ut kycklingen.
- Sila av vattnet från berberin och strö den över kycklingen samt vänd runt den i pannan. Låt kycklingen vila fem minuter.
- Garnera med hackad bladpersilja vid servering.
- Stekskyn i pannan är god att skeda över kycklingen vid servering. Du kan servera den i en skål bredvid med kycklingen om du lägger upp kycklingen på annat fat till servering.
Uppskattat näringsvärde per portion: 495 kcal