4 portioner kardemummakyckling

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 2 majskycklingbröst på totalt 500 gram eller kycklingfilé eller kycklingbröst. Eller 750 gram kyckling med ben som kycklingklubbor
  • 40 gram smör
  • 1/2 gul lök
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm svartpeppar
  • 2 tsk kinesisk soja
  • 1,5 dl grädde
  • 1 tsk kardemumma, hel i kärnor
  • 0,75 dl vatten

Tillagning

  1. Börja koka råris i 35-40 minuter under lock om du vill ha det till. Dubbelt så mycket vatten som ris och ca 3 dl råris, svart ris eller rött ris till 3 portioner.
  2. Sätt ugnen på 175 grader .
  3. Skala och hacka lök.
  4. Mortla kardemumma så fint du kan.
  5. Stek kycklingen runt om i en stekpanna i smör så att den får färg. Lägg i löken när du vänt på kycklingen och låt den få lite färg också.
  6. Lägg över kycklingen i en ugnsform. Salta och peppra.
  7. Häll i grädde, soja, vatten och kardemumma samt rör ur pannan och häll lök- och kardemummasåsen över kycklingen i formen.
  8. Stek kycklingfilé i ca 5-10 minuter tills innertemperaturen är 70 grader. Kycklingdelar med ben får du steka lite längre så de är genomstekta in vid benet - räkna 10-20 minuter. Skär ett snitt och kolla så kycklingen är tillagad.
  9. Lagar du med kycklingfilé så ta upp kycklingen ur formen och lägg på en skärbräda. Skär upp i skivor mot köttfibrerna. Då ser du också om kycklingen är genomstekt. Är den inte det utan röd och rå i mitten så lägger du tillbaka kycklingen i såsen och lagar i ugnen några minuter till. Lägg tillbaka kycklingskivorna i såsen och servera direkt ur formen eller lägg upp på fat och häll såsen över.
  10. Servera kardemummakycklingen med valfria tillbehör. Förslagsvis råris och sallad samt chutney till.
Kardemummakycklingen i form med sås
Stek kycklingen färdig i ugnen i en ugnsform i såsen.
Den skivade kycklingfilén i kardemummasåsen
Skiva upp kycklingen och lägg servera den i såsen direkt ur formen. Då ser du också om den behövs lagas lite till.

Val av kyckling

  • Du kan laga med kycklingfilé eller kycklingbröst eller kycklingdelar som kycklinglår, kycklingklubbor eller en styckad hel kyckling.
  • Jag tog två stora majskycklingbröst på totalt 500 gram och det räckte till 3 portioner eller 4 mindre portioner. Räkna runt 150 gram kycklingfilé per portion eller 250 gram kycklingbröst eller kycking med ben per portion.

Serveringsförslag

Tips

Godast blir det med hela kardemummakärnor du stöter i en mortel. Det går också med mald kardemumma.

E-mail
Medel: 4.5 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 294 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-05-20