Kardemummakyckling
Lätt- och snabblagad kardemummakyckling i ugnen med sås av grädde, lök och lite soja.
Tillagning
- Börja koka råris i 35-40 minuter under lock om du vill ha det till. Dubbelt så mycket vatten som ris och ca 3 dl råris, svart ris eller rött ris till 3 portioner.
- Sätt ugnen på 175 grader .
- Skala och hacka lök.
- Mortla kardemumma så fint du kan.
- Stek kycklingen runt om i en stekpanna i smör så att den får färg. Lägg i löken när du vänt på kycklingen och låt den få lite färg också.
- Lägg över kycklingen i en ugnsform. Salta och peppra.
- Häll i grädde, soja, vatten och kardemumma samt rör ur pannan och häll lök- och kardemummasåsen över kycklingen i formen.
- Stek kycklingfilé i ca 5-10 minuter tills innertemperaturen är 70 grader. Kycklingdelar med ben får du steka lite längre så de är genomstekta in vid benet - räkna 10-20 minuter. Skär ett snitt och kolla så kycklingen är tillagad.
- Lagar du med kycklingfilé så ta upp kycklingen ur formen och lägg på en skärbräda. Skär upp i skivor mot köttfibrerna. Då ser du också om kycklingen är genomstekt. Är den inte det utan röd och rå i mitten så lägger du tillbaka kycklingen i såsen och lagar i ugnen några minuter till. Lägg tillbaka kycklingskivorna i såsen och servera direkt ur formen eller lägg upp på fat och häll såsen över.
- Servera kardemummakycklingen med valfria tillbehör. Förslagsvis råris och sallad samt chutney till.
Val av kyckling
- Du kan laga med kycklingfilé eller kycklingbröst eller kycklingdelar som kycklinglår, kycklingklubbor eller en styckad hel kyckling.
- Jag tog två stora majskycklingbröst på totalt 500 gram och det räckte till 3 portioner eller 4 mindre portioner. Räkna runt 150 gram kycklingfilé per portion eller 250 gram kycklingbröst eller kycking med ben per portion.
Serveringsförslag
- Jag kokade råris till samt serverade med min hemgjorda äppelchutney samt en sallad med grovt strimlad babyspenat blandad med lite riven morot samt kokta gröna sojabönor.
- Du kan göra egen äppelchutney eller servera med en köpt chutney av valfri sort (eller servera utan chutney).
- Andra tillbehör som passar är pressad potatis, potatismos, gratinerat mos, palsternacksmos, rostade rotfrukter, kokt potatis eller tagliatelle passar också till. Eller gröna ärtor eller andra grönsaker.
- Ett annat förslag som passar är spenatsallad med tomater och zucchini eller annan grönsallad.
Tips
Godast blir det med hela kardemummakärnor du stöter i en mortel. Det går också med mald kardemumma.
Uppskattat näringsvärde per portion: 294 kcal