Kardemummakyckling

Introduktion och förberedelse

Lätt- och snabblagad kardemummakyckling i ugnen med sås av grädde, lök och lite soja. Du kan laga med kycklingfilé eller kycklingbröst eller kycklingdelar som kycklinglår, kycklingklubbor eller en styckad hel kyckling.

Tack till Eva Henjer för recept-tipset :)

Jag tog fina svenska majskycklingbröst och kokade råris till samt serverade med min hemgjorda äppelchutney samt en sallad med grovt strimlad babyspenat blandad med lite riven morot samt kokta gröna sojabönor. Du kan göra egen äppelchutney eller servera med en köpt chutney av valfri sort (eller servera utan chutney).

Andra tillbehör som passar är pressad potatis, potatismos, gratinerat mos, palsternacksmos, rostade rotfrukter, kokt potatis eller tagliatelle passar också till. Eller gröna ärtor eller andra grönsaker.

Ett annat förslag som passar är spenatsallad med tomater och zucchini eller annan grönsallad.

Jag tog två stora majskycklingbröst på totalt 500 gram och det räckte till 3 portioner eller 4 mindre portioner. Räkna runt 150 gram kycklingfilé per portion eller 250 gram kycklingbröst eller kycking med ben per portion.

Godast blir det med hela kardemummakärnor du stöter i en mortel. Det går också med mald kardemumma.

4 portioner kardemummakyckling

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 2 majskycklingbröst på totalt 500 gram eller kycklingfilé eller kycklingbröst. Eller 750 gram kyckling med ben som kycklingklubbor
  • 40 gram smör
  • 1/2 gul lök
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm svartpeppar
  • 2 tsk kinesisk soja
  • 1,5 dl grädde
  • 1 tsk kardemumma, hel i kärnor
  • 0,75 dl vatten

Tillagning

  1. Börja koka råris i 35-40 minuter under lock om du vill ha det till. Dubbelt så mycket vatten som ris och ca 3 dl råris, svart ris eller rött ris till 3 portioner.
  2. Sätt ugnen på 175 grader .
  3. Skala och hacka lök.
  4. Mortla kardemumma så fint du kan.
  5. Stek kycklingen runt om i en stekpanna i smör så att den får färg. Lägg i löken när du vänt på kycklingen och låt den få lite färg också.
  6. Lägg över kycklingen i en ugnsform. Salta och peppra.
  7. Häll i grädde, soja, vatten och kardemumma samt rör ur pannan och häll lök- och kardemummasåsen över kycklingen i formen.
  8. Stek kycklingfilé i ca 5-10 minuter tills innertemperaturen är 70 grader. Kycklingdelar med ben får du steka lite längre så de är genomstekta in vid benet - räkna 10-20 minuter. Skär ett snitt och kolla så kycklingen är tillagad.
  9. Lagar du med kycklingfilé så ta upp kycklingen ur formen och lägg på en skärbräda. Skär upp i skivor mot köttfibrerna. Då ser du också om kycklingen är genomstekt. Är den inte det utan röd och rå i mitten så lägger du tillbaka kycklingen i såsen och lagar i ugnen några minuter till. Lägg tillbaka kycklingskivorna i såsen och servera direkt ur formen eller lägg upp på fat och häll såsen över.
  10. Servera kardemummakycklingen med valfria tillbehör. Förslagsvis råris och sallad samt chutney till.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 294 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-05-25