Marockanska kycklingspett

Introduktion och förberedelse

Marockanska kycklingspett med kryddig marinad. Här med couscous, fräst zucchini och tomat, yoghurtsås, harissa och ev. chermoula. Chermoula är som en marockansk pesto och du hittar receptet här.

Du behöver 12 små träspett eller fyra stora metallspett.

Vill du ha vegetariska spett så kan du använda bitar av quorn eller halloumi.

4 portioner marockanska kycklingspett

  • Förberedelse: 1 tim 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 1 tim 25 min

Ingredienser

  • 500 gram mört kött från kyckling, nöt eller gris
  • 1,5 msk mald spiskummin
  • 0,3 g saffran
  • 1 msk paprikapulver
  • 0,5 tsk kajennpeppar
  • 0,5 dl citronsaft
  • 0,5 dl olivolja
  • Tillbehör: 4 port kokt couscous
  • 1 dl russin
  • 1 dl strimlade torkade aprikoser
  • 0,5 dl grovhackad mandel eller pistagenötter
  • 2 dl naturell matyoghurt
  • 2 msk olivolja att blanda med yoghurten
  • 2 msk citronsaft
  • 1 tsk torkad mynta
  • 3 msk vatten
  • 0,5 dl harissa
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 zucchini
  • 8 cocktailtomater
  • 2 msk olivolja att steka i
  • 0,5 tsk gurkmeja
  • 2 krm cayenne
  • 0,5 tsk paprikapulver

Tillagning

  1. Skär köttet i små kuber (2x2 cm). Arbeta ihop kött och övriga ingredienser i en bunke. Marinera så länge du har tid. Gärna någon timme eller över natten.
  2. Lägg spetten i vatten i 20 minuter innan stekning eller grillning.
  3. Förbered tillbehör. Koka couscous enligt paket och blanda med russin, strimlade aprikoser och nötter.
  4. Blanda sås av matyoghurt, olivolja, citronsaft, mynta och vatten.
  5. Blanda harissa med olivolja i en skål.
  6. Skär zucchini i bitar och fräs i olivolja med halverade cocktailtomater, gurkmeja, cayenne och paprika.
  7. Trä upp kött på spett (3-5 köttbitar på vardera spett). Pensla dem med överbliven marinad.
  8. Grilla spetten eller stek i grillpanna runt om i ca 8-10 minuter. Alternativt kan du steka dem i ugn på 200 grader grill i 15 minuter. Vänd då och då. Ha gärna en långpanna med folie under.
  9. Servera de marockanska kycklingspetten med kokt couscous, fräst zucchini och tomat, yoghurtsås, harissa och ev. chermoula.
E-mail
Medel: 4.3 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-05-23

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.