Marockanska kycklingspett

Marockanska kycklingspett med kryddig marinad. Här med couscous, fräst zucchini och tomat, yoghurtsås, harissa och ev. chermoula.
Chermoula är som en marockansk pesto och du hittar recept om du söker här på receptfavoriter.
Du behöver 12 små träspett eller fyra stora metallspett.
Vill du ha vegetariska spett så kan du använda bitar av quorn eller halloumi.

4 portioner marockanska kycklingspett

  • Förberedelse: 1 tim 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 1 tim 25 min

Ingredienser

  • 500 gram mört kött från kyckling, nöt eller gris
  • 1,5 msk mald spiskummin
  • 0,3 g saffran
  • 1 msk paprikapulver
  • 0,5 tsk kajennpeppar
  • 0,5 dl citronsaft
  • 0,5 dl olivolja
  • Tillbehör: 4 port kokt couscous
  • 1 dl russin
  • 1 dl strimlade torkade aprikoser
  • 0,5 dl grovhackad mandel eller pistagenötter
  • 2 dl naturell matyoghurt
  • 2 msk olivolja att blanda med yoghurten
  • 2 msk citronsaft
  • 1 tsk torkad mynta
  • 3 msk vatten
  • 0,5 dl harissa
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 zucchini
  • 8 cocktailtomater
  • 2 msk olivolja att steka i
  • 0,5 tsk gurkmeja
  • 2 krm cayenne
  • 0,5 tsk paprikapulver

Tillagning

  1. Skär köttet i små kuber (2x2 cm). Arbeta ihop kött och övriga ingredienser i en bunke. Marinera så länge du har tid. Gärna någon timme eller över natten.
  2. Lägg spetten i vatten i 20 minuter innan stekning eller grillning.
  3. Förbered tillbehör. Koka couscous enligt paket och blanda med russin, strimlade aprikoser och nötter.
  4. Blanda sås av matyoghurt, olivolja, citronsaft, mynta och vatten.
  5. Blanda harissa med olivolja i en skål.
  6. Skär zucchini i bitar och fräs i olivolja med halverade cocktailtomater, gurkmeja, cayenne och paprika.
  7. Trä upp kött på spett (3-5 köttbitar på vardera spett). Pensla dem med överbliven marinad.
  8. Grilla spetten eller stek i grillpanna runt om i ca 8-10 minuter. Alternativt kan du steka dem i ugn på 200 grader grill i 15 minuter. Vänd då och då. Ha gärna en långpanna med folie under.
  9. Servera de marockanska kycklingspetten med kokt couscous, fräst zucchini och tomat, yoghurtsås, harissa och ev. chermoula.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer