Marockanska kycklingspett

Marockanska kycklingspett med kryddig marinad. Här med couscous, fräst zucchini och tomat, yoghurtsås, harissa och ev. chermoula.
Chermoula är som en marockansk pesto och du hittar recept om du söker här på receptfavoriter.
Du behöver 12 små träspett eller fyra stora metallspett.
Vill du ha vegetariska spett så kan du använda bitar av quorn eller halloumi.

4 portioner marockanska kycklingspett

  • Förberedelse: 1 tim 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 1 tim 25 min

Ingredienser

  • 500 gram mört kött från kyckling, nöt eller gris
  • 1,5 msk mald spiskummin
  • 0,3 g saffran
  • 1 msk paprikapulver
  • 0,5 tsk kajennpeppar
  • 0,5 dl citronsaft
  • 0,5 dl olivolja
  • Tillbehör: 4 port kokt couscous
  • 1 dl russin
  • 1 dl strimlade torkade aprikoser
  • 0,5 dl grovhackad mandel eller pistagenötter
  • 2 dl naturell matyoghurt
  • 2 msk olivolja att blanda med yoghurten
  • 2 msk citronsaft
  • 1 tsk torkad mynta
  • 3 msk vatten
  • 0,5 dl harissa
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 zucchini
  • 8 cocktailtomater
  • 2 msk olivolja att steka i
  • 0,5 tsk gurkmeja
  • 2 krm cayenne
  • 0,5 tsk paprikapulver

Tillagning

  1. Skär köttet i små kuber (2x2 cm). Arbeta ihop kött och övriga ingredienser i en bunke. Marinera så länge du har tid. Gärna någon timme eller över natten.
  2. Lägg spetten i vatten i 20 minuter innan stekning eller grillning.
  3. Förbered tillbehör. Koka couscous enligt paket och blanda med russin, strimlade aprikoser och nötter.
  4. Blanda sås av matyoghurt, olivolja, citronsaft, mynta och vatten.
  5. Blanda harissa med olivolja i en skål.
  6. Skär zucchini i bitar och fräs i olivolja med halverade cocktailtomater, gurkmeja, cayenne och paprika.
  7. Trä upp kött på spett (3-5 köttbitar på vardera spett). Pensla dem med överbliven marinad.
  8. Grilla spetten eller stek i grillpanna runt om i ca 8-10 minuter. Alternativt kan du steka dem i ugn på 200 grader grill i 15 minuter. Vänd då och då. Ha gärna en långpanna med folie under.
  9. Servera de marockanska kycklingspetten med kokt couscous, fräst zucchini och tomat, yoghurtsås, harissa och ev. chermoula.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Avokadofrossa!

Avokado till förrätt, varmrätt och efterrätt – här är en meny för vegos och en för veganer!

Detta material är sponsrat av ICA

Läs mer

Sponsrat

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Följ Receptfavoriter på sociala medier

Kolla in Receptfavoriters Facebook, Youtube-kanal, Instagram och Pinterest.

Längst ner på varje sida samt inne på varje recept hittar du länkarna till Receptfavoriter på sociala medier.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer