Jambalaya

Jambalaya som är kreolskt kryddat ris. Här med chili, tomater, kyckling, räkor och salami. Kreolsk matlagning är det franska kökets fula ankunge. Utvecklat runt Louisianas träskmarker av fattiga franska immigranter.

Här blandas allt lika respektlöst - kött, skaldjur och fisk. Den kan bland annat innehålla fläskkött (kassler), strimlad kyckling, chorizokorv, räkor, bläckfisk, kräftor och olika grönsaker. Bönor som svarta bönor är också gott i.

Servera med ett gott bröd till. Blanda gärna en kall sås till ex. av hälften matyoghurt och hälften mango chutney eller rabarberchutney. Andra rätter man kan ha till jambalaya är grillade majskolvar, stimlad vitlöksfräst zucchini, rostad marinerad paprika, oliver, grillade potatisklyftor, aioli, tomatcross med ananas och chili, grönsallad med ruccola och bröd.

6 - 8 portioner jambalaya

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 2 gula lökar
  • 3 klyftor vitlök
  • 3 msk olja eller smör
  • 4 dl matris
  • 8 dl vatten
  • 1 tärning höns- eller grönsaksbuljong
  • 1 burk krossade eller hela tomater
  • 1 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 4 krm chilipulver
  • 1 krm timjan
  • 2 paprikor, röd och gul
  • 1 halv bunt selleri
  • 200 g salami, rökt skinka eller kassler.
  • 1 grillad kyckling
  • 300 g skalade räkor
  • 2 salladslökar
  • 1 dl grovhackad bladpersilja

Tillagning

  1. Hacka löken och pressa vitlöken. Fräs i olja eller smör i en stor gryta.
  2. Tillsätt riset och stek en minut under omrörning.
  3. Häll i vattnet och tillsätt buljongtärning, tomater och kryddor. Lägg på lock och koka på svag värme 20 minuter eller tills vätskan kokat in. Rör då och då.
  4. Rensa kycklingen och dela i bitar.
  5. Strimla eller tärna paprikan och strimla sellerin. Fräs i omgångar i lite olja i en stekpanna. Lägg över med riset.
  6. Rensa och strimla salladslökar. Fräs dem med hastigt i lite olja.
  7. Skölj och grovhacka bladpersilja.
  8. Skär salami, skinka eller kassler i skivor eller bitar.
  9. Smaka av riset med mer salt och chili om du tycker det.
  10. Vänd ner de skalade räkorna och låt blir varmt någon minut.
  11. Vänd ner kycklingkött, salami, skinka eller kassler i riset. Eller lägg upp jambalayan på ett stort fat och fördela kycklingen mm över jambalayan.
  12. Toppa med hackad persilja och salladslöken innan servering.
E-mail
Medel: 4.5 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer