Marinerade grillade kycklingspett
Marinerade grillade kycklingspett med sweet chilisås samt med ett förslag på en god kall sås till - även den med sweet chili samt yoghurt och jordnötter.
Tillagning
- Skär kycklingfiléerna i 2 cm breda strimlor på längden. Skär i kuber.
- Blanda kycklingen med olja med vinäger, soja, sambal oelek, tomatpuré och pressad vitlök i en skål. Låt marinera minst en halvtimme, gärna längre (då i kylskåp). Under tiden lagar du önskade tillbehör.
- Tänd grillen.
- KALL EXTRA SÅS: Blanda matlagningsyoghurt med sweet chilisås och hackade jordnötter. Smaka av med svartpeppar samt lite salt.
- Trä upp kycklingbitar på spett eller grilla de hela kycklingfiléerna runt om i 10 minuter. Pensla med sweet chilisås mot slutet av grillningen.
- Servera spetten med tillbehör och sås. Gärna med lite grönsallad som ruccola eller blandad sallad också.
Val av kyckling
Du kan ta kycklingfiléer eller urbenat kycklingkött. Extra lyxigt är majskycklingbröst - gärna med skinnet kvar.
Träspett
Använder du träspett så lägg dem i blöt en halvtimme innan du trär på kycklingen samt grillar. Då brinner de inte upp så lätt.
Alternativ till grillen
Spetten blir goda att grilla på utegrill men kan även stekas stekas i stekpanna eller grillpanna. Räkna ca 10 minuter runt om.
De kan också grillas i ugnen. Sätt på 225 grader varmluft. Lägg spetten på ett galler med en ugnsplåt under klädd med folie som fångar upp dropp. Vänd runt någon gång. Grilla till fin färg och kolla så de är genomstekta. Räkna ca 20-25 minuter.
Uppskattat näringsvärde per portion: 185 kcal