Marinerade grillade kycklingspett

Introduktion och förberedelse

Marinerade grillade kycklingspett med sweet chilisås samt med ett förslag på en god kall sås till - även den med sweet chili samt yoghurt och jordnötter.

Du kan ta kycklingfiléer eller urbenat kycklingkött. Köp gärna svensk kyckling samt kravmärkt eller majskyckling som är godast. Jag gillar majskycklingbröst med skinnet kvar - skär i grova bitar till spetten.

En variant till spett är att banka ut kycklingfiléer och marinera hela bitar att lägga på grillen.

Använder du träspett så lägg dem i blåt en halvtimme innan du trär på kycklingen samt grillar. Då brinner de inte upp så lätt.

Grilla eller steka

Spetten kan grillas på utegrill. Spetten kan också stekas i stekpanna eller grillpanna. Vidare kan du grilla dem på ugnen.

4 portioner marinerad grillad kyckling

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 4 kycklingfiléer, ca 500 gram färska kycklingbröst eller 600 gram frysta; 700 gram med skinn
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 1 msk risvinäger, vit, röd eller äppelcidervinäger
  • 1 tsk sambal oelek
  • 1 tsk tomatpuré
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 0,5 dl sweet chili sås att pensla kycklingen med
  • KALL EXTRA SÅS: 2 dl matlagningsyoghurt, turkisk eller grekisk
  • 3 msk sweet chilisås
  • 0,5 dl hackade jordnötter (valfritt)
  • 2 krm svartpeppar

Tillagning

  1. GRILLA SPETT: Skär kycklingfiléerna i 2 cm breda strimlor på längden. Skär i kuber.
  2. GRILLA HELA FILÉER: Banka ut filéerna med en köttklubba till ca 0,5 cm tjocklek.
  3. Blanda kycklingen med olja med vinäger, soja, sambal oelek, tomatpuré och pressad vitlök i en skål. Låt marinera minst en halvtimme, gärna längre (då i kylskåp). Under tiden lagar du önskade tillbehör.
  4. Tänd grillen eller sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
  5. KALL EXTRA SÅS: Blanda matlagningsyoghurt med sweet chilisås och hackade jordnötter. Smaka av med svartpeppar samt lite salt.
  6. GRILLADE SPETT: Trä upp kycklingbitar på spett eller grilla de hela kycklingfiléerna runt om i 5 minuter. Pensla med sweet chilisås mot slutet av grillningen.
  7. I UGNEN: Lägg spetten eller kycklingen på ett ugnsgaller med en plåt klädd med folie under och grilla dem i övre delen av ugnen i ca 20-30 minuter tills de har fin färg. Vänd efter halva tiden.
  8. Servera spetten med tillbehör och sås. Gärna med lite grönsallad som ruccola eller blandad sallad också.
E-mail
Medel: 4.6 (13 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 185 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-08-19

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.