Grillad kyckling i ugn med örter och grönsaker
Grillad kyckling i ugn med örter och grönsaker från medelhavet. Kycklingklubbor eller kycklingdelar grillade i långpanna med timjan, vitlök, citron och lök.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Stycka kycklingen i bitar om du köpt hel kyckling. Dela lår. Lägg kycklingdelarna i en långpanna.
- Tillsätt timjan, rosmarin, smör, salt och peppar.
- Skala och klyfta rödlök och tillsätt den. Skala och grovhacka vitlök och tillsätt den.
- Dela citronen och pressa över kycklingen. Rör om.
- Grilla kycklingen i övre delen av ugnen i ca 50 minuter till en innertemperatur på 75 grader. Ös den efter halva tiden.
- POTATISTILLBEHÖR: Putsa potatisen (skala den om den har fult skal), dela dem på mitten och lägg i en långpanna med olivolja.
- Skölj och skär zucchini och paprika i grova bitar 3x3 cm stora ungefär.
- Skala morötter och skär i grova bitar.
- Dela och skölj purjolöken. Skär i grova bitar och lägg i pannan.
- Tillsätt salt, oliver och vitpeppar och blanda runt.
- Sätt in potatis och grönsaker i ugnen under kycklingen tills kycklingen är klar. Minst dock 30 minuter. Känn om potatisen är mjuk. Du kan byta plats på potatistillbehör och kyckling. Den översta platsen blir maten brynt överst först. Så varva lite efterhand som maten får färg.
- FETAOSTSÅS: Mixa eller smula, hacka ner fetaosten i yoghurten. Klart - detta är världens enklaste sås. Om du vill smakar du av med lite svartpeppar, citronsaft, olivolja och salt.
- Servera den grillade kycklingen förslagsvis med de rostade potatis- och grönsakerna samt fetaostsåsen.
Serveringsförslag
- Kyckling i ugnen passar både till fest, buffe samt till vardags.
- Förslag på tillbehör till de grillade kycklingdelarna är ugnsrostad potatis, morot, zucchini, paprika och oliver samt en kall sås gjord med frisk grekisk matyoghurt blandad med salt fetaost.
Varianter
Istället för kycklinglår kan du dela en hel färsk kyckling - det blir jättegott. Godast blir färsk svensk kyckling. Köp färsk svensk kyckling gärna från en ekogård.
Tips
Om du är osäker på om kycklingen är klar kan du ta upp en bit och skära i den. Då ser du om kycklingköttet är rött och rått invid benet. Men på en timme är den oftast klar. Bränner grönsaker eller kycklingen i toppen så kan du vända runt lite i pannan samt ev. täcka med lite folie.
Att dricka till
Vintips till är ett vitt friskt vin ex. från Australien - De Bortoli Semillon.
Uppskattat näringsvärde per portion: 267 kcal