Grillade kycklingspett med nudelsallad

Goda spett med kyckling och ananas serverade med nudlar och grönsaker smaksatta på asiatiskt vis. Gott och nyttigt.
Du kan ugnssteka spetten eller grilla dem på utegrill.

4 portioner grillade kycklingspett

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 0,5 färsk ananas eller 1 burk ananasringar
  • 600 g kycklinglårfilé eller kycklingfilé
  • 2 dl hot chilisås eller ketchup blandad med 1 tsk tabasco
  • 2 msk olivolja
  • Nudelsallad: 250 gram nudlar ex breda bandnudlar
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 tsk chiliflakes eller en spansk röd chilifrukt eller valfri chili
  • 3 msk vegetabilisk matolja
  • 2 msk sesamolja
  • 2 morötter
  • 0,5 purjolök
  • 8 champinjoner
  • 4 msk ostronsås
  • 2 tsk sesamfrön

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 eller tänd grillen.
  2. NUDELSALLAD: Koka upp 1 liter saltat vatten till nudlarna.
  3. Lägg i nudlarna och se till att vattnet täcker. Sätt på lock och ta av från värmen. Låt nudlarna stå i 4 minuter.
  4. Häll av och skölj kalla i ett durkslag.
  5. Skala morot. Dela och skölj purjolök. Skär grönsakerna i ca 0,5 dm långa stavar likt stora tändstickor.
  6. Rensa svamp och skiva den.
  7. Skala och pressa vitlök i en wok eller stekpanna.
  8. Tillsätt 2 msk matolja samt chilin.
  9. Fräs vitlök och chili och slå sedan över i en stor skål.
  10. Fräs morot, purjolök samt svamp i matolja samt sesamolja i några minuter under omrörning. Lägg över i skålen och blanda med vitlöks- och chilioljan.
  11. Tillsätt ostronsåsen.
  12. Blanda i nudlarna samt sesamfrön och rör om.
  13. Vill du servera nudelsalladen varm så kan du mikra, woka eller steka nudlarna varma och blanda med grönsakerna.
  14. Strö över sesamfrön och rör om.
  15. Smaka av med mer ostronsås samt ev. mer salt och chili efter tycke innan servering. Servera gärna med ostronsås och ev. sweet chilisås vid sidan.
  16. KYCKLINGSPETT: Färsk ananas: skär bort skalet på ananasen. Dela den i fyra klyftor. Skär bort den innersta träiga stammen på varje klyfta (spara halva ananasen i kylen till annat).
  17. Dela ananasklyftorna i ca 2 cm breda bitar.
  18. Burkananas: skär ananasringarna i ca 2 cm breda bitar.
  19. Skär varje kycklingbit i ca 3x3 cm breda tärningar.
  20. Varva kyckling- och ananasbitar på spetten, ca 5 bitar av varje.
  21. Lägg över spetten på en tallrik.
  22. Blanda chilisås med olivolja i en skål. Gillar du heta spett så kan du ta i några droppar tabasco extra.
  23. Pensla spetten med såsen. Ta med såsen ut och pensla med då och då medan du grillar spetten.
  24. Grilla kycklingspetten runt om i ca 10 minuter tills kycklingen är genomstekt och spetten fått färg. Du kan också ugnsteka dem i en ugnsform i ca 20 minuter på 225 grader.
  25. Lägg spetten på fat och servera med nudelsalladen.
  26. Du kan blanda lite extra chilisås med olivolja och tabasco och servera i en skål vid sidan (använd ej samma sås du penslat med som varit i kontakt med rå kyckling).
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Picknickens dag 22 maj

Låt oss göra picknickensdag till en riktig helgdag! Vägra jobb och ut i det fria med en macka, kakor och kaffe ;)

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Dax för rabarber

Nu kommer den första späda, mjälla och goda rabarbern upp. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer