Gratinerad aubergine med köttfärs

Gratinerade halverade auberginer fyllda med köttfärssås toppad med Bechamelsås samt ost som mozzarella och parmesan.

Gott med grönsallad och klyftpotatis om man är riktigt hungrig.

Laga gärna i god tid och ha övertäckt i kylen i formen och värm sedan till servering. Blir bara godare när den får stå och få smak.

Garnera gärna med grovhackad basilika, riven parmesan, nymald svartpeppar samt örtsalt.

4 portioner gratinerad aubergine

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 2 stora auberginer eller äggplantor
  • 4 msk olivolja
  • 500 gram nötfärs
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 tsk socker
  • 0,5 tsk oregano
  • 2 krm rosmarin
  • 6 blad färsk basilika
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 2 msk tomatpuré
  • 1,5 dl vatten
  • 1 tärning köttbuljong
  • 1 burk passerade tomater
  • Bechamelsås: 40 gram smör
  • 2,5 msk vetemjöl
  • 4 dl standard mjölk
  • 0,5 tsk salt
  • 30 gram riven ost som mozzarella
  • 2 msk riven parmesan eller grana padano

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skär bort blomfästet på auberginerna.
  3. Dela auberginerna på längden i halvor. Skär några snitt ner i fruktköttet dock ej genom skalet.
  4. Lägg dem i en ugnsfast form eller panna och pensla dem med två msk olivolja.
  5. Baka dem i 25 minuter i mitten av ugnen.
  6. Köttfärsfyllning: Fräs köttfärsen i olivolja så att den får färg. Hacka sönder den med en stekspade. Salta och peppra.
  7. Skala och hacka lök och vitlök samt tillsätt till köttfärsen.
  8. Tillsätt socker, tomatpuré, oregano, rosmarin, grovhackad färsk basilika samt chiliflakes och fräs någon minut.
  9. Tillsätt vatten, köttbuljongtärning och passerade tomater.
  10. Låt koka på medelvärme.
  11. Ta ut och lägg upp auberginerna på en tallrik att svalna något.
  12. Bechamelsås: Fräs mjölet i smöret och rör ut klumpar.
  13. Tillsätt mjölken lite i taget under omrörning.
  14. Låt bechamelsåsen koka på medelvärme under omrörning i minst fem minuter (gärna 10 minuter). Det ska vara en tjock vit sås.
  15. Smaksätt bechamelsåsen med salt.
  16. Gröp ur en del av fruktköttet i mitten på auberginerna och hacka det samt blanda det med köttfärsröran.
  17. Lägg tillbaka de urgröpta auberginerna i formen.
  18. Fördela köttfärsröran i auberginerna.
  19. Toppa med vit sås, riven ost och riven parmesan.
  20. Gratinera i 10 minuter tills auberginerna fått fin färg och är genomvarma.
  21. Servera med önskade tillbehör som ex. sallad och klyftpotatis.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-08

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept