Gratinerad aubergine med köttfärs
Gratinerade halverade auberginer fyllda med köttfärssås toppad med Bechamelsås samt ost som mozzarella och parmesan.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
- Skär bort blomfästet på auberginerna.
- Dela auberginerna på längden i halvor. Skär några snitt ner i fruktköttet dock ej genom skalet.
- Lägg dem i en ugnsfast form eller panna och pensla dem med två msk olivolja.
- Baka dem i 40 minuter i mitten av ugnen.
- KÖTTFÄRSFYLLNING: Fräs köttfärsen i olivolja så att den får färg. Hacka sönder den med en stekspade. Salta och peppra.
- Skala och hacka lök och vitlök samt tillsätt till köttfärsen.
- Tillsätt socker, tomatpuré, oregano, rosmarin, grovhackad färsk basilika samt chiliflakes och fräs någon minut.
- Tillsätt vatten, köttbuljongtärning och passerade tomater.
- Låt koka på medelvärme i 20 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar.
- Ta ut och lägg upp auberginerna på en tallrik att svalna något.
- BECHAMELSÅS: Fräs mjölet i smöret och rör ut klumpar.
- Tillsätt mjölken lite i taget under omrörning.
- Låt bechamelsåsen koka på medelvärme under omrörning i minst fem minuter. Det ska vara en tjock vit sås.
- Smaksätt bechamelsåsen med salt.
- Gröp ur lite i mitten på auberginerna och hacka det samt blanda det med köttfärsröran.
- Lägg tillbaka de urgröpta auberginerna i formen.
- Fördela köttfärsröran i auberginerna.
- Toppa med vit sås, riven ost och riven parmesan.
- Gratinera i 15 minuter tills auberginerna fått fin färg och är genomvarma.
- Servera med önskade tillbehör som ex. sallad och klyftpotatis.
Serveringsförslag
Gott med grönsallad. Jag hade även klyftpotatis till men jag var hungrig.
Kan förberedas
Laga gärna i god tid och ha övertäckt i kylen i formen och värm sedan till servering. Blir bara godare när den får stå och få smak.
Garnering
Garnera gärna med grovhackad basilika, riven parmesan, nymald svartpeppar samt örtsalt.
Uppskattat näringsvärde per portion: 643 kcal