Gratinerad aubergine med köttfärs

Introduktion och förberedelse

Gratinerade halverade auberginer fyllda med köttfärssås toppad med Bechamelsås samt ost som mozzarella och parmesan.

Gott med grönsallad och klyftpotatis om man är riktigt hungrig.

Laga gärna i god tid och ha övertäckt i kylen i formen och värm sedan till servering. Blir bara godare när den får stå och få smak.

Garnera gärna med grovhackad basilika, riven parmesan, nymald svartpeppar samt örtsalt.

4 portioner gratinerad aubergine

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 2 stora auberginer eller äggplantor
  • 4 msk olivolja
  • 500 gram nötfärs
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 tsk socker
  • 0,5 tsk oregano
  • 2 krm rosmarin
  • 6 blad färsk basilika
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 2 msk tomatpuré
  • 1,5 dl vatten
  • 1 tärning köttbuljong
  • 1 burk passerade tomater
  • Bechamelsås: 40 gram smör
  • 2,5 msk vetemjöl
  • 4 dl standard mjölk
  • 0,5 tsk salt
  • 30 gram riven ost som mozzarella
  • 2 msk riven parmesan eller grana padano

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skär bort blomfästet på auberginerna.
  3. Dela auberginerna på längden i halvor. Skär några snitt ner i fruktköttet dock ej genom skalet.
  4. Lägg dem i en ugnsfast form eller panna och pensla dem med två msk olivolja.
  5. Baka dem i 25 minuter i mitten av ugnen.
  6. Köttfärsfyllning: Fräs köttfärsen i olivolja så att den får färg. Hacka sönder den med en stekspade. Salta och peppra.
  7. Skala och hacka lök och vitlök samt tillsätt till köttfärsen.
  8. Tillsätt socker, tomatpuré, oregano, rosmarin, grovhackad färsk basilika samt chiliflakes och fräs någon minut.
  9. Tillsätt vatten, köttbuljongtärning och passerade tomater.
  10. Låt koka på medelvärme.
  11. Ta ut och lägg upp auberginerna på en tallrik att svalna något.
  12. Bechamelsås: Fräs mjölet i smöret och rör ut klumpar.
  13. Tillsätt mjölken lite i taget under omrörning.
  14. Låt bechamelsåsen koka på medelvärme under omrörning i minst fem minuter (gärna 10 minuter). Det ska vara en tjock vit sås.
  15. Smaksätt bechamelsåsen med salt.
  16. Gröp ur en del av fruktköttet i mitten på auberginerna och hacka det samt blanda det med köttfärsröran.
  17. Lägg tillbaka de urgröpta auberginerna i formen.
  18. Fördela köttfärsröran i auberginerna.
  19. Toppa med vit sås, riven ost och riven parmesan.
  20. Gratinera i 10 minuter tills auberginerna fått fin färg och är genomvarma.
  21. Servera med önskade tillbehör som ex. sallad och klyftpotatis.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-08

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer