Gratinerade fyllda pastasnäckor
Gratinerade fyllda pastasnäckor Conchiglioni Rigati. En slags lasagne med pastasnäckor.
Som fyllning hade jag en köttfärssås blandad med ricotta färskost.
Sedan gratinerade jag i ugnen med tomatsås, Bechamelsås samt mozzarellaost.
Conchiglie eller conchiglioni betyder fritt översatt snäcka på Italienska och de är döpta efter formen som påminner om stora snäckskal.
Tillagning
- KÖTTFÄRSSÅS TILL FYLLNING: Bryn köttfärsen i olivolja. Salta och peppra. Tillsätt tomatpuré, pressas vitlök, hackad gul lök samt chiliflakes och stek någon minut. Tillsätt krossade tomater och oregano samt låt puttra i 10 minuter. Rör då och då.
- TOMATSÅS: Koka ihop passerade tomater, vatten, oregano, hackad basilika, pressad vitlök, chiliflakes, salt och peppar i en såskastrull. Låt puttra i 10 minuter under lock.
- BECHAMELSÅS: Smält smör och tillsätt vetemjöl i en såskastrull. Rör ut mjölet i smöret. Tillsätt lite mjölk i taget under tiden du rör ut klumpar. Tillsätt salt, peppar och parmesanost. Låt koka på låg värme minst fem minuter och rör då och då.
- Hit kan du förbereda och ha i kylen.
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
- PASTA: Koka upp ca 2,5 liter vatten med 1 tsk salt i en stor kastrull. Förkoka pastan i 3 minuter. Ta upp och låt rinna av i ett durkslag. Låt svalna något.
- FYLLNING: Blanda ricottaosten med riven mozzarella och parmesan i en skål. Rör i 2/3 av köttfärssåsen.
- Bred ut hälften av tomatsåsen i botten på en ugnsform ca 18x25 cm.
- Fyll och fördela fyllningen i varje pastasnäcka. Placera ut i formen.
- Fördela resten av köttfärssåsen, tomatsåsen samt sist Bechamelsåsen över pastasnäckorna.
- Täck med aluminiumfolie. Gratinera i mitten av ugnen i
- Laga i mitten av ugnen med folien på i ca 30 minuter.
- Ta ut och höj värmen till max i ugnen.
- Ta bort folien och strö över riven mozzarella.
- Sätt in i övre delen av ugnen tills osten smält och den har fin färg. Det tar några minuter och passa den hela tiden så den ej bränns.
- Ta ut och servera varm med önskade tillbehör.
Serveringsförslag
- Till pastasnäckorna hade jag en grönsallad av grovt hackad sallad och babyspenat; skivad tomat; delad färsk mozzarella och lite olivolja, vinäger, salt och peppar.
- Du kan även ha valfri grönsallad, marinerade vita bönor eller en tomatsallad till.
Varianter
- Hittar du inte pastasnäckor kan du ta annan pasta som cannelloni pastarör, jättemakaroner eller lasagneplattor. Eller annan pasta i större former som rigatoni, mezze maniche eller penne - då fyller du ej pastan med köttfärssåsen utan blandar bara ihop.
- Pastasnäckor finns också i färgade och smaksatta varianter - gröna med spenat; röda med tomat och svarta med bläckfiskbleck.
- Vill du laga en vegetarisk variant utan köttfärssås så blanda ricotta-osten med en påse 65 gram babyspenat du fräst i en msk olivolja och en halv vitlök. Smaksätt gärna med något krm muskot, salt och peppar.
- Eller prova denna ricottaröra som fyllning. Eller fyll som dessa canneloni med spenat.
Tips
Du behöver en ugnsform, gratängform eller lasagneform. Min var 18x25 cm.
Att dricka till
Som vin passar ett rött vin från Italien - gärna från Kampanien eller mellersta Italien. En fruktig röd Sangiovese är ett förslag.
Uppskattat näringsvärde per portion: 764 kcal