Gratinerade fyllda pastasnäckor

Introduktion och förberedelse

Gratinerade fyllda pastasnäckor Conchiglioni Rigati. En slags lasagne med pastasnäckor. 

Som fyllning hade jag en köttfärssås blandad med ricotta färskost. 

Sedan gratinerade jag i ugnen med tomatsås, Bechamelsås samt mozzarellaost. 

Conchiglie eller conchiglioni betyder fritt översatt snäcka på Italienska och de är döpta efter formen som påminner om stora snäckskal. 

Du behöver en ugnsform, gratängform eller lasagneform. Min var 18x25 cm. 

Serveringsförslag

  • Till pastasnäckorna hade jag en grönsallad av grovt hackad sallad och babyspenat; skivad tomat; delad färsk mozzarella och lite olivolja, vinäger, salt och peppar. 
  • Du kan även ha valfri grönsalladmarinerade vita bönor eller en tomatsallad till. 

Varianter

  • Pastasnäckorna finns också i färgade och smaksatta varianter - gröna med spenat; röda med tomat och svarta med bläckfiskbleck. 
  • Vill du laga en vegetarisk variant utan köttfärssås så blanda ricotta-osten med en påse 65 gram babyspenat du fräst i en msk olivolja och en halv vitlök. Smaksätt gärna med något krm muskot, salt och peppar.
  • Eller prova denna ricottaröra som fyllning. Eller fyll som dessa canneloni med spenat

Att dricka till

Som vin passar ett rött vin från Italien - gärna från Kampanien eller mellersta Italien. En fruktig röd Sangiovese är ett förslag. 

Pastasnäckorna med fyllning, ost och sås serverade på tallrik med sallad till. Pastasnäckorna blir riktigt goda med fyllning, ost och sås. Gott med en sallad till.

4 portioner pastasnäckor

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 24 pastasnäckor typ Conchiglioni Rigati
  • FYLLNING: 200 gram blandfärs
  • 1 msk olivolja
  • 4 msk tomatpuré
  • 1/2 klyfta vitlök
  • 1/2 gul lök
  • 1 krm chiliflakes
  • 1,5 dl krossade tomater
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 krm oregano
  • 1 burk ricotta färskost, ca 250 gram
  • 6 msk riven parmesanost
  • 50 gram riven mozzarella
  • TOMATSÅS: 2 dl passerade tomater
  • 1 dl vatten
  • 2 krm oregano
  • 5 blad färsk basilika
  • 1 krm chiliflakes
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • BECHAMELSÅS: 2 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 dl mjölk, 3%
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm vitpeppar
  • 1 msk riven parmesanost
  • TOPPING: 50 gram riven mozzarella

Tillagning

  1. KÖTTFÄRSSÅS TILL FYLLNING: Bryn köttfärsen i olivolja. Salta och peppra. Tillsätt tomatpuré, pressas vitlök, hackad gul lök samt chiliflakes och stek någon minut. Tillsätt krossade tomater och oregano samt låt puttra i 10 minuter. Rör då och då.
  2. TOMATSÅS: Koka ihop passerade tomater, vatten, oregano, hackad basilika, pressad vitlök, chiliflakes, salt och peppar i en såskastrull. Låt puttra i 10 minuter under lock.
  3. BECHAMELSÅS: Smält smör och tillsätt vetemjöl i en såskastrull. Rör ut mjölet i smöret. Tillsätt lite mjölk i taget under tiden du rör ut klumpar. Tillsätt salt, peppar och parmesanost. Låt koka på låg värme minst fem minuter och rör då och då.
  4. Hit kan du förbereda och ha i kylen.
  5. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  6. PASTA: Koka upp ca 2,5 liter vatten med 1 tsk salt i en stor kastrull. Förkoka pastan i 3 minuter. Ta upp och låt rinna av i ett durkslag. Låt svalna något.
  7. FYLLNING: Blanda ricottaosten med riven mozzarella och parmesan i en skål. Rör i 2/3 av köttfärssåsen.
  8. Bred ut hälften av tomatsåsen i botten på en ugnsform ca 18x25 cm.
  9. Fyll och fördela fyllningen i varje pastasnäcka. Placera ut i formen.
  10. Fördela resten av köttfärssåsen, tomatsåsen samt sist Bechamelsåsen över pastasnäckorna.
  11. Täck med aluminiumfolie. Gratinera i mitten av ugnen i
  12. Laga i mitten av ugnen med folien på i ca 30 minuter.
  13. Ta ut och höj värmen till max i ugnen.
  14. Ta bort folien och strö över riven mozzarella.
  15. Sätt in i övre delen av ugnen tills osten smält och den har fin färg. Det tar några minuter och passa den hela tiden så den ej bränns.
  16. Ta ut och servera varm med önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 764 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-01-13